Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Çorlu´da
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 10 Ağustos 2017 Perşembe günü, yapılan çalışmaları inceleyerek yerli imkanlarla üretilen ilk tünel açma makinesini (köstebek) çalıştırdı.
Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül'ün iştirak ettiği programa TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Tektaş, Komisyon Üyeleri, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Edirne Valisi Günay Özdemir, Adalet ve Kalkınma Partisi Tekirdağ Milletvekilleri; Metin Akgün ve Ayşe Doğan, Trakya'daki İl ve İlçelerin Kaymakamları ve Belediye Başkanları, Trakya'daki Oda ve Borsaların Başkanları, STK'ların Temsilcileri, Protokol Üyeleri ve Basın Mensupları, katılımda bulundular.
İncelemelerinin ardından Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamındaki çalışmalara ilişkin konuşan Eroğlu, Ergene Nehri'nin temizlenmesi görevinin kendilerine nasip olduğunu, bu konuda diğer bakanlıklarla da organize çalıştıklarını söyledi.
DÜNYA'YA ÖRNEK OLACAK
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Eroğlu; "Bu proje nasıl ortaya çıktı derseniz, bir gün Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanken beni aradı, bir bayram günüydü, televizyonda Ergene'den bir görüntü gösteriliyormuş, 'Veysel hoca, bu kirlilik nedir?' dedi. Ben de 'Efendim maalesef orada hiçbir belediyenin atık su arıtma tesisi yok ve katı atıklar boş alanlara atılıyor. Biz ancak ceza kesebiliriz' diye yanıt verdim. O da bana 'Sen bu işi üzerine alıp ne gerekiyorsa yap' diye diye talimat verdi. Burada hakikaten biz büyük bir planlama yaptık. 'Türkiye'de, hatta dünyada örnek olacak bir planlama, gerçekleştirelim' dedik ve Ergene Havzası Koruma Eylem Planı adıyla 15 paketten oluşan pek çok bakanlığı ilgilendiren bir proje hazırladık" ifadelerini kullandı.
Bakan Eroğlu, Ergene'yi kurtarmanın maliyetinin 4 milyar lira olduğunu, bunun 3,2 milyar lirasının Orman ve Su İşleri Bakanlığınca kalan miktarın ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca karşılanacağını ifade ederek, "Burada bütün kurumlar Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu bakanlıklara bağlı birimler, organize sanayi bölgeleri, kamu kuruluşları, bu konuya, müşterek olarak el attılar" dedi.
TRAKYA'YI ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Eroğlu, Trakya'yı çok önemsediklerini, bu amaçla Trakya Geliştirme Projesi hazırladıklarını, Ergene dahil olmak üzere bölgeye 10 milyar liralık harcama yapacaklarını anlattı.
Proje kapsamında barajlar, tesisler, sulama göletleri yapacaklarını dile getiren Eroğlu, bölgede sulanmayan toprak bırakmamayı hedeflediklerini kaydetti.
Trakya Gelişim Projesi'nin bitirilmesiyle ilgili yüklenici firmadan 21 Aralık 2019 saat 16.59 olarak söz aldıklarını ifade eden Eroğlu, bakanlık olarak hayata geçirdikleri tesislerin işletmesinin yerel yönetimler tarafından yapılmasını arzuladıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri, Anadolu adı verilen ilk yerli tünel açma makinesini çalıştıran düğmeye birlikte bastı.