Çorlu TSO Üyeleri " 14001 Çevre Yönetim Sistemi Bilgilendirme Temel Eğitimi"nde Biraraya Geldi

11 Nisan 2014
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyelerine yönelik olarak düzenlediği eğitimler kapsamında 10 - 11 Nisan 2014 tarihleri arasında, Türk Loydu Fıratlı İnal tarafından Çorlu TSO Meclis Salonu'nda" 14001 Çevre Yönetim Sistemi Bilgilendirme Temel Eğitimi" verildi.

Eğitimin ilk gününde; çevre yönetim sistemlerinin tarihçesi, çevre bilincini genişletmeye yönelik Dünyadaki eko sisteminin durumu ile ilgili genel bilgilendirme konuları ele alındı.

Türk Loydu Fıratlı İnal'ın sunumunu  yaptığı " 14001 Çevre Yönetim Sistemi Bilgilendirme Temel Eğitimi"nin son gününde ise ISO 14001 standartlarının gereklerini doğru ve çok yönlü olarak yorumlayabilme konuları üzerine katılımcılara bilgiler aktarıldı.

"ÇEVRE  YÖNETİM SİSTEMİ'NDE 90'LI YILLARDAN İTİBAREN DEĞİŞİM BAŞLADI"

Çevrenin öneminden bahseden Türk Loydu Fıratlı İnal; "Günümüzde başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere, gelişmiş ülkeler, atıklarla ciddi olarak mücadele vermekte, teknolojik çözümler üretmekte, izin verilen limitleri aşağı çekmekte ve bu yönde yatırımlar yapmaktadır. Nihayet bu gelişmeler, 90'lı yıllardan itibaren konunun bir bütün halinde ele alınmasını sağlamak üzere çevre yönetim sistemlerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamıştır. Büyük kuruluşlar, kamuoyu baskısından çekinmektedir. Örneğin, borsada işlem gören bir firma çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle medyada yer almak istememektedir. Aksi halde itibarı ve değeri düşebilmekte; satışları hızla azalabilmektedir. Özetle çevre, günümüzün önemli ve sürekli bir faktörüdür. Türkiye, bu gelişmelerin dışında kalamamıştır. Kalmamalıdır da" dedi.

"ISO 14001 ÇEVRE ODAKLI OLMAMIZI SAĞLAR"

Yönetim sistemlerinden ve ISO 14001'in yerinden söz eden İnal; Küreselleşme ilk olarak ISO 9001 kalite yönetim sistemini gündeme getirdi. Bu belgeye sahip olan kuruluşlar, birbirlerine güvenebilme ve rahat ticaret yapabilmektedir. Ancak OHSAS 18001 ve ISO 14001 standartları bu boşluğu doldurmakta; diğer bir ifadeyle, kalite yönetim sistemini bütünlemektedir. ISO 9001 müşteri odaklı olmamızı, OHSAS 18001, çalışan odaklı olmamızı, ISO 14001 ise çevre odaklı olmamızı sağlar" açıklamasında bulundu.

"RAKAMSAL DEĞERLER FİRMALAR AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR"

ISO 14001 açısından risk değerlendirmesini açıklayan İnal; "Çevre boyutlarının etki düzeylerinin tespit edilmesi ve bu düzeylerin kuruluş açısından önem arz edip etmediğine karar verilmesidir. Risk değerlendirme; kuruluşun çevresel etkilerinin sayısallaştırılmasıdır. Böylece, sorun net biçimde tanımlanabilmekte ve önlemler ona göre önceliklendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

Türk Loydu Fıratlı İnal, eğitimin son bölümünde; prosedürler, çevre yönetim programı, ISO 9001 ile ilişkilendirme, acil durum plan örneği, çevre boyutu değerlendirme, çevre mevzuatı, ve atık kontrol talimatı konularını katılımcılara detaylı bir şekilde aktararak eğitimi tamamladı.