ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün ICC XI. Milletlerarası Tahkim Semineri’ne Katıldı

15 Nisan 2014
Milletlerarası Ticaret Odası'nın hizmetlerini Türk İş Dünyasına ulaştırmak görevini üstlenen ICC Türkiye Milli Komitesi, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı'nın deneyimlerini paylaşmak ve tahkim konusunda iş dünyasını aydınlatmak amacıyla her yıl geleneksel    olarak düzenlenen ICC XI. Milletlerarası Tahkim Semineri  14 Nisan 2014 Pazartesi günü gerçekleşti.

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) XI. Milletlerarası Tahkim Semineri, ICC Türkiye Milli Komitesi tarafından TOBB'un evsahipliğinde Ankara'da TOBB Birlik Merkezi'nde gerçekleştirildi. Seminere, TOBB ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanı ve ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ICC Tahkim Divanı Başkanı John Beechey, ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyeleri, ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi  ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün katılımda bulundular.

"Tahkim konusundaki farkındalığı artırmalıyız"
            ICC Tahkim Semineri'nde konuşan TOBB ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanı , ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, tahkim mekanizmasının adli yargı kadar önemli olduğunu belirtirken, Maalesef Türkiye'de tahkim konusunda istediğimiz noktadan çok uzağız. ICC tahkim konusunda tüm dünyada referans kurum haline geldi. Türk özel sektörünün başkanı olarak kendisinin de 2012 yılından bu yana komitenin yönetiminde yer aldığını, Türk şirketlerinin ICC gibi bağımsız ve tarafsız uluslararası tahkim mekanizmasına ihtiyacının katlanarak arttığını söyledi.

TOBB ve ICC Türkiye olarak, sadece Türkiye'de değil ülkenin bulunduğu bölgede de tahkimin gelişmesi için büyük gayret gösterdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu anlamda İsrail ve Filistinli iş adamları arasındaki ticari anlaşmazlıkların çözümü için çalışan geçen yılın kasım ayında Kudüs Tahkim Merkezini kurduklarını anımsattı.

Türkiye'nin bölge ülkelerinin tahkim merkezi haline gelmesinin ülkenin kendi elinde olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:"Elimizde gerekli tüm malzeme var. Ticaret hayatında Orta Asya'dan Ortadoğu'ya Doğu Avrupa'dan Afrika'ya bölge ülkeleri arasındaki tarafsızlığımı gelişmiş hukuk normlarımız, ticari çeşitliliğimiz, farklı kültürlere, değerlere ve anlayışlara karşı açık olmamız bizi başka ülkelerden bir adım önce kılmaktadır. Eğer, bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek, ülkemizin pekala tercih edilen bir tahkim merkezi haline gelmesinin önünde hiçbir engel yok"dedi.

"İlam harcı kaldırılsın" önerisi

Tahkimin, uluslararası uyuşmazlıkların yanında, yurt içindeki ticari uyuşmazlıklar için de çok önemli bir araç olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, son yıllarda yargının altyapısında çok önemli gelişmeler kaydedilmesine karşın yargı sisteminin üzerinde büyük bir yük olduğunu söyledi.

50-100 bin liralık bir ticari uyuşmazlıkların bile yıllar alan bir yargılama konusu olabildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, dünyada ise bu tür konuların tahkim ve uzlaşma yöntemleriyle çözüldüğünü,  Tahkim kararlarında, davayı kaybedenin edimini yerine getirmezse kazanan tarafın icra takibi başlatmak için tahkim kararını mahkemede tescil ettirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, çoğu durumda itiraz olmadığı için mahkeme tarafından inceleme bile yapılmadığını kaydetti.

"Tahkim kararlarının çoğu uygulanıyor"

ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı John Beechey de 2008 yılında meydana gelen olaylardan dolayı tahkim dünyasının bir miktar darbe aldığını belirterek, geçen yıl 500 karar alındığını bu yıl söz konusu sayının biraz daha azalmasını beklediklerini dile getirdi.

ICC'nin dünyada önemli ve sesini duyuran bir kurum haline geldiğine dikkat çeken Beechey, "Yönetim kurulundakiler bağımsızlığımızla ilgili bir eleştiri olduğunda bunun doğru olmadığını söyleyeceklerdir. Çok az sayıda tahkim kararı mahkeme önüne gelmektedir. Kararların çoğunluğunun tahkim süreci tamamlandıktan sonra uygulandıklarını görüyoruz. Tahkim kararlarının kalitesinin oldukça yüksek olduğunu söylemem gerekiyor"dedi.