ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

ICC Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi” ne İştirak Etti

7 Ekim 2019
ICC Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve  Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan  “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi” ne İştirak Etti

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Ankara Üniversitesi FİSAUM işbirliğinde ve TOBB-ETÜ’nün de desteğiyle  düzenlenen  “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi”  7 Ekim 2019 tarihinde İstanbul Hilton Bomonti Otel ve Konferans Merkezi’nde gerçekleşti.

İki oturumdan oluşan Zirveye; TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreteri John Denton,  Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı  Mehmet Fatih Kacır, ICC Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, ulusal ve uluslararası uzmanlar katılımda bulundular.

Zirvede konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Fikir üretenleri desteklerken, onları koruyacak politikalar da üretmek zorundayız” dedi. Hisarcıklıoğlu, fikri mülkiyet haklarının ihlalinin de hırsızlığa girdiğini söyledi.

-TOBB ve ICC fikri mülkiyet hakları üzerine çalışıyor

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, TOBB ve ICC Türkiye olarak Türkiye’de fikri mülkiyet hakları bilincinin gelişmesi konusunda önemli bir mesai harcadıklarını anlattı. Bunun iki sebebi olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Birincisi, bu konuyu ahlaken sahipleniyoruz. Fikri mülkiyet haklarının ihlalinin aslında hırsızlıktan hiçbir farkı yok. Kul hakkı nasıl haramsa, fikri mülkiyet hırsızlığının da, bunun sonucunda oluşan haksız rekabetin de vicdanen hiçbir savunulacak yönü yok. Bu bilinci tüm topluma ve özel sektöre yaymamız gerekiyor. Bu konuya büyük bir emek harcamamızın bir diğer önemli nedeni ise ekonomimizi bir üst lige çıkarma isteğimiz. Bilgi ekonomisinin gücü su götürmez bir gerçek. Bilgi ekonomisinin temelinde de yaratıcı fikirler var, onların teknolojiyle buluşarak ihraç edilebilir ürünler haline gelmesi var.

Günümüz dünyasında, icat çıkarmak, yeni fikirler üretmek bu ülkeye yapabileceğiniz en büyük hizmet. Bir yandan fikir üretenleri desteklerken öte yandan da o fikirleri koruyacak politikalar üretmek zorundayız” diye konuştu.

-21. yüzyılın petrolü bilgidir

Yapılan inovasyonu, üretilen teknolojiyi, çıkarılan markayı koruyacak altyapıyı ve düzenlemeler ortaya koyulamadığında, Türkiye’yi ileri teknoloji ihracatçısı, küresel markaları olan bir ülke haline getirmenin mümkün olmadığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bizden de Google’lar, Uber’ler, Apple’lar çıksın istiyorsak, markamıza, patentimize, teknolojimize, bilgimize, verimize sahip çıkmamız, çaldırmamamız lazım. Çünkü, dijitalleşme ile telif hakları da farklı boyut kazanıyor, bunun da gerisinde kalmamak önemli. Çünkü 21.asırda, bilgi en önemli güçtür. Bilgi, 21. yüzyılın petrolüdür. Aynı petrolde olduğu gibi; bulacaksın, çıkaracaksın, işleyeceksin, kullanacaksın, satacaksın. Bakın geçen ay, dünyanın en büyük seyahat şirketi olan, 178 yıllık Thomas Cook battı. 20 küsür yıllık booking.com veya hotels.com ise faaliyetini artırarak sürdürmeye devam ediyor, çünkü bilgiye hükmediyorlar. Bu yeni dünya, işte böyle bir şey. Teknolojik değişimi dikkate almazsanız, ayakta kalamıyorsun. Eski olanda direnip, yeniye adapte olamazsanız yok oluyorsun” ifadesini kullandı.

KOBİlerin desteklenmesi, ARGE faaliyetlerinin artırılması ve üniversite sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 2003 yılında kurdukları TOBB-ETÜ’nün çıkış felsefesinde üniversite sanayi işbirliğine verdikleri önemin yattığını söyledi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Artık, öğrencilerimiz ortak eğitim yaptıkları şirketlerde patentler alıyor. Teknoloji transfer ofisimizde ürettiğimiz teknolojilerle ABD’den ilk patentimizi alan bir üniversite haline geldik. Bu tür örnekleri tüm üniversitelerimizde artırıp, tüm özel sektörümüze yaymamız gerekiyor.

Biz TOBB olarak, ICC Türkiye Milli Komitesi olarak, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi olarak elimizi her zaman taşın altına daha fazla koymaya hazırız. Çünkü, Türkiye’nin teknolojiye, markaya ve patente en fazla ihtiyaç duyduğu, inovasyona dayalı büyüme modelini benimseyeceği bir döneme giriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ekonomik Dönüşüm Kapsamında Yeni Teknolojiler, İnovasyon ve Fikri Mülkiyet Hakları  ana başlığında Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve FİSAUM  Direktörü Prof. Dr. Arzu Oğuz’un yaptığı zirvenin 1. Oturumunda; Queen Mary Fikri Mülkiyet Araştırma Enstitüsü Direktörü ve Londra Queen Mary Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Duncan MATTHEWS  “İlaç Sektöründe Rekabet Politikası ve Fikri Mülkiyet İçin Yeni Zorluklar”, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun "İnovasyonu Yönlendirmek ve Pazarları Genişletmek İçin Fikri Mülkiyetten Yararlanmak", Doç. Dr. Cenker Göker “Türk Vergi Sisteminde Patent Box Sistemi”, Ford Otosan Fikri Mülkiyet Hakları ve İnovasyon Lideri Ümit Yerli, Southampton Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Profesörü Dr. Eleonora Rosati “Avrupa perspektifinden Youtube gibi platformların sorumlulukları” konularında konuşma yaptılar.

            Kültür ve Yaratıcı Endüstrilerinin Telif Hakkı ve Dönüşümü ana başlığında Moderatörlüğünü  TOBB-ETÜ  Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca’nın yaptığı zirvenin 2. Oturumunda Teksas A&M Üniversitesi, Hukuk Profesörü Prof. Dr. Irene Calboli "Tekstil ve Moda Endüstrisinde Fikri Mülkiyetin Korunması ve İnovasyon", Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Genel Koordinatör ve Yönetim Kurulu Üyesi  Bülent Forta, Dış İlişkiler ve AB İlişkileri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Hasan Kadir Yılmaztekin “Türk Telif Hakkı Yasası Yapay Zekâ Yaratıcılık Sorunlarına Hazır mı?” Lacoste  Hukuk Müşaviri Stephanie Perrın “Pazar Yerlerindeki mal sahiplerinin rolleri ve sorumlulukları” hakkında  katılımcılara bilgi verdiler.

HABER GÖRSELLERİ
ICC Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve  Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan  “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi” ne İştirak Etti
ICC Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve  Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan  “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi” ne İştirak Etti
ICC Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve  Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan  “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi” ne İştirak Etti