Çorlu TSO "Dış Ticarette Ödeme Teslim Şekilleri ve Bankacılık" Eğitim Semineri Gerçekleşti

1 Ekim 2009
Çorlu TSO

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO), İGEME (İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi) işbirliğiyle; Eğitmenliğini Akbank T.A.Ş. Dış İşlemler Müdürlüğü Namık ŞAMLIOĞLU’nun yaptığı“ Dış Ticarette Ödeme- Teslim Şekilleri ve Bankacılık İŞLEMLERİ”  konulu eğitim semineri, 01 Ekim 2009 Perşembe günü Çorlu TSO Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Seminerde Namık ŞAMLIOĞLU; “İthalat, İthalat bedellerinin hangi kaynaklardan ödendiği, İthalat işlemlerinin ana aşamalarından Fiili İthalat ve Mal bedelinin Transferi, Döviz satış kavramları,  Transfer kavramları, İthalat işlemlerinde ithal edilen, ihracat işlemlerinde ise ihraç edilen mallarla ilgili ihracatçılar tarafından talep edilen belgelerin tümüne vesaik olarak adlandırıldığı, İthalat bedellerinin mal ve hizmet ihracı bedelleri ile mahsuben ödenmesi, İthalat bedellerinin, ihracatçının Türkiyedeki döviz tevdiat hesabına ödenmesi, İthalatta kaynak kullanımı destekleme fonu kesintisi, İthalatta ödeme şekillerinden; Peşin ödeme, Mal Mukabili Ödeme, Vesaik Mukabili Ödeme, Akreditifli,Vadeli Akreditifli ve Kabul Kredi Ödeme hakkında bilgiler veren ŞAMLIOĞLU; Ayrıca Kabul kredili vesaik ve mal mukabili işlemlerde, İhracatçı firma bazen poliçenin sadece İthalatçı  firma tarafından kabul edilmesiyle yetinmez, Poliçe bedelinin ödeneceğinin İthalatçının bankası tarafından da garanti edilmesini ister. Banka, ithalatçının riskini almak isterse, poliçeye aval (garanti) verir. Bankanın bu durumda ithalatçı adına kabul kredisi tesis etmesi gerekir. Transit ticaretin alış ve satış bedelleri arasında alehte fark esas olmak üzere gerçek veya tüzel kişi transit tacirince satın alınan yabancı menşeli veya Türk menşeli olup da yurtdışına satılmış malların transit olarak veya doğrudan doğruya, başka veya aynı ülkeye satılmasını ifade ettiğini, Transit ticaretin ödeme şekli değil, bir ticaret şekli olduğunu, gerçekte bir ithalat ve ihracat işlemi olmadığından dolayı, Gümrük Beyannamesi düzenlenemiyeceğini, Transit Ticaret işlemlerinde vergi, resim, harç istinasının uygulandığını konuları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.