Renk Parametresi ve Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama

Renk Parametresi ve Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama

Tarih     :13/03/2014

Sayı       : 3087

İlgi: T.C. Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 13.03.2014 tarihli ve 53549773/002404 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, 24.04.2011 tarihli ve 27914 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile sektör tablolarına renk parametresi eklenmiştir. Renk parametresinin mevzuata eklenmesiyle birlikte sektör tablolarında renk parametresi bulunan işletmelerin, söz konusu parametre için yönetmelikte belirlenen sınır değerleri sağlamaları gerekmektedir.

01.11.2011 tarihli ve 2011/10 sayılı Çevre Şehircilik Bakanlığı Genelgesi ile 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nin 38. Maddesinde ifade edilen "Bakanlıkça bir alıcı ortamın, mevcut kullanım amaçlarının olumsuz yönde etkilenmesini önlemek veya kalitesini düzeltmek amacı ile alıcı ortama, bilimsel çalışmalar sonucu oluşturulan Havza Koruma Planı çalışması yapılıncaya kadar alıcı ortamdaki su kaynaklarının minimum debileri ve kirlilik seviyesi dikkate alınarak mevcut atık su deşarjlarında bu Yönetmelikte öngörülen sınırların ötesinde kısıtlamalar yapılabilir. Bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo l'deki limit değerler dikkate alınarak yapılacak hesaplamalar sonucunda atık su deşarj limitlerinde gerekli oranda kısıtlama yapılır." Hükmü gereğince Ergene Havzasına deşarj yapan atık su arıtma tesisleri için SKKY tablo 5-25 kapsamındaki yeni KOİ deşarj standartları anılan genelgede belirtilmiştir.

Bu itibarla; 01.11.2011 tarihli ve 2011/10 sayılı Çevre Şehircilik Bakanlığı Genelgesi ile 06.05.2014 tarihinde Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında KOİ parametresinde Kısıtlama uygulaması ve 25.03.2012 tarihli ve 28244 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile de Islah O.S.B'lerde renk parametresi 31.12.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bu nedenle yukarıda belirtilen tarihlerde yürürlüğe girecek uygulamalara ilişkin tüm işletmelerin ve atık su altyapı yönetimlerinin gerekli revizyon ve düzenlemeleri yapmaları gerektiği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.