ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE
20. Türkçe Konuşan Girişimciler Raporu - 2018

RAPORLAMAYI YAPAN KİŞİNİN

ADI-SOYADI

Hande Nur SUCUKÇU

UNVANI

Dış İlişkiler Sorumlusu/Genel Sekreter Yrd.

RAPORLAMA TARİHİ (gün/ay/yıl)

 24.10.2018

 

RAPORLANAN TOPLANTININ/ORGANİZASYONUN

ADI

TOBB 20. TÜRKÇE KONUŞAN GİRİŞİMCİLER PROGRAMI İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ

DÜZENLEYİCİSİ

TOBB / ÇORLU TSO

KONUSU

 -

BAŞLANGIÇ

TARİHİ

10.10.2018

BİTİŞ

TARİHİ

10.10.2018

SÜRESİ

1 Gün

YERİ

Çorlu TSO Enis SÜLÜN Konferans Salonu

NİTELİĞİ

( ) ULUSAL                 

( x ) ULUSLARARASI

 

ORGANİZASYON İÇERİĞİ

 

Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu ve Orta Asya vb bölge ülkelerinde yaşayan ve Türkçe konuşan girişimcilere Odamızın ve Bölgemizin tanıtılması ve Türkiye ile ticari bağlarının güçlendirilmesine katkıda bulunmak.

 

SONUÇ

  (x) ÇOK İYİ                          (   ) İYİ                         (    ) ORTA                               (    ) KÖTÜ

DEĞERLENDİRME:

TOBB Türkçe Konuşan Girişimciler Programı ve İkili İş Görüşmeleri 10 Ekim 2018 Çarşamba günü Odamız ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TOBB öncülüğünde yapılan program kapsamında 13 farklı ülkeden yaklaşık 31 Türkçe konuşan farklı sektördeki girişimciler, Odamız Üyeleri ile bir araya geldi. Tarım, inşaat, gıda, eğitim, otomotiv, mobilya, bilişim ve tekstil gibi farklı iş kollarıyla ilgilenen yabancı girişimciler, Odamız Üyeleri ile fikir alışverişinde bulundular.

Gerçekleşen toplantıya Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Yönetim Kurlu Başkanı Cengiz Günay, Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan, Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Odamız Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Meslek Komite Üyeleri, Üyeler ve Basın Mensupları katılımda bulundular.

İkili iş görüşmelerine toplam 66 firma iştirak etmiştir. 

 

Filibe/Plovdiv Heyet Ziyareti - 2018

ÇORLU TSO / BULGARİSTAN FUAR ZİYARETİ RAPORU

 

Düzenleyen                 : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                           : 28 -30 Eylül 2018

Yer                              : Plovdiv (Filibe) Bulgaristan

 

KAPSAM

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak komşu ülkelerimizden olan Bulgaristan ile ilişkilerimizin gelişmesini sağlayarak üyelerimiz için daha fazla ticari ve ekonomik işbirliği yaratmak.

RAPOR

Çorlu TSO Bulgaristan Fuar Heyeti 29 Eylül 2018 Cumartesi günü her yıl farklı ülkelerden 30.000’e yakın ziyaretçiye ev sahipliği yapan, başta makine, yapı inşaat, otomotiv, otomotiv yan sanayi, kimyasallar, elektrik, elektronik, robot teknolojileri ve otomasyon ve su teknolojileri olmak üzere tüm sanayi ürünlerini kapsayan İnternational Technical Fair Plovdiv’e (Filibe Uluslararası Teknik Fuarı) iştirak etti.

Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan fuarlarda incelemelerde bulunan ve iş fırsatları hakkında bilgiler edinen heyette; Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Meclis Üyeleri ve Komite Üyeleri yer aldılar.

Fuar ziyareti esnasında, Odamız  Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Ersoy ve Genel Sekreter İbrahim Karağöz, 28 Eylül 2018 Cuma günü T.C Filibe (Plovdiv) Başkonsolosu Hüseyin Ergani ve Filibe (Plovdiv) Ticaret Ateşesi Mehmet Ali Erdem’i ziyaret etti.

İş Adamlarımızın Bulgaristan’a Yatırımları Konusunda Teşvik ve Çalışmaları İlerleteceğiz

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan T.C Filibe (Plovdiv) Başkonsolosluğu ziyaretinde yaptığı konuşmada faaliyet ve projelerden bahsetti. Volkan; “Bizleri misafir etmenizden dolayı sizlere şahsım ve Odamız adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Çorlu, sanayi olarak Trakya'nın göbeğinde stratejik olarak çok önemli bir konumdadır. Nüfus bakımından çoğu ilden daha fazla nüfusa sahibiz. Seçimi kazanmamızdan sonraki kısa süreçte hem küçük ve orta ölçekli firmalarımız hem de sanayicimiz için bir çok çalışma yaptık. Nefes kredisi, dijitalleşme, Eximbank, arabuluculuk merkezi, ara eleman sorunu için eğitim işbirlikleri, Çorlu Alışveriş Fuarı (ÇAF) ve üyelerin eğitimi başta olmak üzere birçok projeyi hayata geçirdik. ÇAF için Bulgaristan ve Yunanistan’dan ziyaretçilerimiz geldi. Odamızı ve Çorlumuzu geleceğe hazırlama konusunda gereken tüm çalışmaları yapmaktayız. İş adamlarımızın Bulgaristan’a yatırımları noktasında teşvik ve çalışmaları ilerletmek adına fuar ziyareti gerçekleştireceğiz” dedi.

İki Ülke Arasındaki Dostluk Bağına Köprü Oluyoruz

T.C Filibe (Plovdiv) Başkonsolosu Hüseyin Ergani, ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirerek; “Buraya Türkiye'den gelen misafir olunca bizler çok mutlu oluyoruz. Bizler burada vatandaşlarımızın sıkıntılarını, sorunlarını yakından görerek onlara yardımcı oluyor ve iki ülke arasındaki dostluk bağına köprü oluyoruz. Bulgaristan’da yetişmiş insan gücü, AB ülkelerine dağıldı. AB fonları ilk dönemde ülkeye hareket getirmiş olsa bile, küresel krizin etkilerini en çok hisseden ülkelerden biri oldu. Varna ve Burgaz’daki turistik yatırımlar. Sadece oteller değil, villa ve siteler halinde konut satışları da yüksek bir ivme kazanmış. Bir de sağlık turizmi alanında bir kıpırdanma gözleniyor. Ekonomisi hızla büyüyen ülke, yabancı sermayeyi kendine çekerken, Bulgar firmalar da dünya pazarına açılıyor. Türkiye, Almanya, Rusya, İtalya, Romanya ve Yunanistan ile ticaret ortaklığı vardır. Başlıca ihracat kalemleri; Tekstil, ayakkabı, demir – çelik, makineler ve aksamı ile mineral yakıttır. Burada yatırım yapmak isteyen iş adamlarına kılavuzluk ederek, iki ülke arasındaki iş birliğine katkıda bulunmak isteriz" açıklamasında bulundu.

Ziyaret sonunda Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, tarafından T.C Filibe (Plovdiv) Başkonsolosu Hüseyin Ergani’ye hediye takdim edildi.

Ukrayna Heyet Ziyareti - 2017

ÇORLU TSO / UKRAYNA HEYET ZİYARETİ

 

Düzenleyen                           :Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                     : 16-19 Şubat 2017

Yer                                         : Ukrayna /Kharkiv

 

KAPSAM

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ukrayna ile ilişkilerimizin gelişmesini sağlamak, daha fazla ticari ve ekonomik işbirliği yaratmak, aynı zamanda kültürel ve sanatsal alanlarda da ilişkilerimizi daha kapsamlı hale getirmek.

RAPOR

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) ile Kharkiv Ticaret ve Sanayi Odası (Kharkiv TSO) arasında, karşılıklı hizmet standartlarının yükseltilmesinin sağlanması, Çorlu TSO Üyelerinin ihracatının arttırılması ve Ukrayna ile karşılıklı yatırımların yapılması amacıyla “Kardeş Oda” Protokolü imzalandı.

            İmza törenine Kharkiv TSO Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zverev, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Serkant Hocaoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Ersoy, Haşim Yiğit, Müslüm Kahraman, Fatih Keskin ve Serkan Üzer katılımda bulundular.

 

            "İmzalanan Anlaşma İle Kardeşlik Örneği Sergiledik"

            İmzalanan kardeş oda protokolünün her iki oda için de hayırlı olmasını dileyen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül; "İmzalanan bu anlaşma ile iki oda arasında ki işbirliğini kurmuş bulunuyoruz. Çorlu TSO ve Kharkiv TSO arasında ki iletişimi güçlendirmek, karşılıklı hizmet standartlarının artmasını sağlamak, ortak işbirliği sayesinde daha kapsamlı faaliyetler/projeler hazırlamak, sanayi ve ticaretin gelişmesinin yanında sosyo-kültürel faaliyetlerde birlikte hareket etmek ve böylece ülkelerimize sağlanabilecek fırsatları değerlendirebilmek adına imzalanan anlaşma ile bir kardeşlik örneği sergilediğimize inanıyor ve güzel çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum" ifadelerinde bulundu.

 

            "Anlaşma İle Dostluk Köprüsünü İnşa Etmiş Olacağız"

Ukrayna'da ki kuruluşların, ekonomik yapılarını ve  Kharkiv TSO'nun yapısını incelediğimizde Odamız ile benzer yapıdadır diyen Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül "Bu veriler göz önüne alındığında üyelerimizin ve bölgemizin ekonomik gelişimlerine katkı sağlamak ve rekabet güçlerini artırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz kardeş oda protokolü ile hem bölgeler arası hem de Türkiye ve Ukrayna ekonomisi arasında bir dostluk köprüsü inşa etmiş olacağız" açıklamasında bulundu.

          

 

  "Ticari Adımlar Hızlandırılmalı"

Türkiye ile işbirliklerine değer verdiklerini dile getiren  Kharkiv TSO Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zverev; "imzalanan kardeş oda protokolü ile "Ukrayna ve Türk işadamları arasında yeni ilişkiler kurulması ve var olan ilişkileri genişletmek için oda üyelerimizi işbirliğine teşvik etmeyi planlıyoruz. Ülkeler arası ekonomik gelişimin sağlanması açısından imzaladığımız işbirliği mutabakat anlaşmasının hayırlı olmasını diliyorum. Ticari adımların atılmasının ivedilik kazanması gerektiğini düşünüyorum. Ülkeleri tanımanın yaratacağı başarılı ilişkilerin sosyal ve kültürel açılardan da kazanımlar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

         

   Çorlu TSO Yönetim Kurulu Türkiye Kharkov Fahri Başkonsolosu Vladimir Beliy'i ziyaret etti.

            "Ukrayna, Ulusal Ekonomiye Katkı İçin Yabancı Yatırımcılara Olanak Sağlamaktadır"

            Ukrayna ekonomisi ve yatırımlar hakkında bilgilendirmede bulunan Türkiye Kharkov Fahri Başkonsolosu Vladimir Beliy; " Ukrayna mevzuatı, yabancı yatırımcıların ulusal ekonomiye katkıda bulunmasına olanak sağlayan elverişli bir ortam sunmaktadır. Yabancı yatırımcıların, diğer yatırımcılarla aynı düzen çerçevesinde faaliyet yürütmeleri sağlanmaktadır. Türk firmaları, Ukrayna’da inşaat ve finans alanları ile diğer alanlarda, başarılı bir şekilde yer almaktadırlar. Türkiye ile Ukrayna’nın ulaştırma alanındaki işbirliği, en çok, havacılık, deniz taşımacılığı ve karayolu taşımacılığı alanında gelişme göstermektedir. Burada özellikle, Türk Hava Yolları’nın bir yabancı ülkede sefer düzenlediği şehir sayısı bakımından Ukrayna’nın, Almanya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtmek gerek.Ukrayna ile Türkiye arasındaki ulaştırma alanındaki ortak projelerde temel amaç, Ukrayna ile Türkiye’nin ulaştırma ve ekonomi alanında kilit rolü üstlenecekleri kıtalar arası ulaştırma koridorlarının oluşturulması, özellikle de, Baltık-Karadeniz ulaşım koridorunun oluşturulması olmalıdır. Ukrayna'da, yaklaşık 20 büyük endüstri;  yakıt, demir ve demir dışı metalurji, kimyasallar, petrokimya ve gaz, makine yapımı ve metal işleri, orman, ağaç işleri ve odun hamuru ve kağıt, inşaat malzemeleri, hafif kapsamlı gıda ve diğerleridir" dedi.

            "Pasaport ve Vize Serbestliği Temasların Artmasını Sağlayacaktır"

            Çorlu TSO'nun Trakya'da ki en büyük oda olduğunu belirten Odamız Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül; "Üye sayımız ile Trakya'nın konum olarak en önemli noktasında bulunuyoruz. İstanbul sanayisinin bizim bölgemize doğru geleceğini düşünüyoruz. Buna paralel olarak Çorlu her yıl göç almaktadır. Bölgemizin kalkınması için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin artması yönünde pasaport ve vizeye ihtiyaç duyulmadan seyahatlerin gerçekleşmesiyle temasların artarak süreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Batum Heyet Ziyareti - 2016

ÇORLU TSO / BATUM  HEYET ZİYARETİ

 

Düzenleyen                           :Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                     : 03 Haziran 2016

Yer                                         : Batum  

 

KAPSAM

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak Batum  ile ilişkilerimizin gelişmesini sağlamak, daha fazla ticari ve ekonomik işbirliği yaratmak, aynı zamanda kültürel ve sanatsal alanlarda da ilişkilerimizi daha kapsamlı hale getirmek.

RAPOR

 Odamız Heyeti Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti'ne bir iş gezisi düzenleyerek Batum Başkonsolosluğu  ile Acara Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

            İlk olarak Başkonsolosluğu ziyaret eden Odamız Heyeti burada Başkonsolos Yasin Temizkan ve Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu, tarafından karşılandı.

 

            Enis Sülün; Gerek Deri İşleme, Gerekse Diğer Konularda Teknoloji Türkiye'de Mevcuttur

            Misafirperverliklerinden dolayı Başkonsolos ve Ticari Ateşe'ye teşekkürlerini sunan Enis Sülün; "Trakya Bölgesi'nde hayvancılık gelişmiş olduğuna göre deri sektöründe yatırım yapılabilir. Ancak bunun için ülkede üretilen deri miktarı ile kalitesinin bilinmesi gerekmektedir. Gerek deri işleme, gerekse diğer konularda teknoloji Türkiye'de mevcuttur. Gürcistan'da üretip ABD ve AB  ülkelerine ihracat imkanının olması bizim için iyi bir avantajdır. Biz üyelerimizi ve yatırımcılarımızı Acara bölgesine sevk edeceğiz, onlar gerekli incelemeleri yapıp yatırım kararlarını vereceklerdir" dedi.

            Başkonsolos Temizkan heyetimize Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti hakkında genel bir bilgi sunarak halihazırda ilişkilerimizin en iyi düzeyde devam ettiği Gürcistan'da hükümet yönetimi ile ilişkilerimizin en üst seviyede  ve sorunsuz olarak devam ettiğini bildirerek ülkede yatırım yapmanın avantajları üzerinde durdu.

            Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu tarafından "Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Genel Ekonomik ve Ticari Yapısı, Türkiye ile İlişkileri" konusunda kısa bir sunum yapıldıktan sonra Odamız Heyeti'ne bölgenin ekonomik-ticari yapısı, bölgedeki Türk yatırımları ve yatırımcılarının durumu, bölgedeki Türk şirketleri ve işadamlarımızın faaliyetleri, karşılaştıkları sorunlar, bölgenin yatırım potansiyeli, yatırımcılara verilen devlet destekleri ve öne çıkan sektörler hakkındaki, soruları cevaplandırdı.

            Karşılıklı iyi niyet ve dileklerden sonra Odamız Heyeti, Acara Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyaret gerçekleştirdi.

            Acara Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde heyetimizi Odanın Başkan Yardımcıları Saim Yeşildağ, Cumber Tugushi, Aslan Lortkipanidze ve Oda Yönetim Kurulu Üyeleri, tarafından karşılandılar.

            Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ; Acara Bölgesinde Ticaretin % 60'ı Türkiye Üzerinden Yapılmaktadır

            Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ, ziyaret sırasında gerçekleştirdiği konuşmada; "Acara Ticaret ve Sanayi Odasının geçmişi 1800'lü yıllara dayanmaktadır. Odanın Tüzüğüne göre her ülkenin vatandaşı Odaya kaydolmak ve yönetici olmak hakkına sahiptir. En son Ekim 2015'te yapılan seçimlerde 4 yıllığına Yönetim kuruluna seçilmiş bulunmaktayım. AB'ye uyum yasaları sür'atle çıkarılarak uygulanmaktadır. Acara Bölgesinde ticaretin %60'ı Türkiye üzerinden yapılmakta, bölgedeki yatırımların da yaklaşık %60'ı Türk yatırımlarıdır. Dünya Ticaret Örgütü'nün raporlarına göre Gürcistan dünyada iş yapabilme bakımından  9. sırada, güvenlik açısından ise 13. sırada bulunmaktadır" dedi.

 

            Yeşildağ; Türkiye İle Gürcistan ve Özellikle Acara Özerk Bölgesi ile İlişkilerimiz Son Derece Olumlu Bir Şekilde Gelişmektedir

            Yeşildağ; "Türkiye'nin bölgedeki yatırımları 2 milyar Dolar'a yaklaşmıştır. Şirket kurma, tapu tescil işlemleri gibi rutin işler çok kısa süreler içerisinde tamamlanmaktadır. Rüşvet gibi unsurlar nerdeyse tamamen yok olmuştur. Vergiler gayet düşük olup KDV %15, Gelir Vergisi %20, Temettü Vergisi %20, Kar Vergisi %15'tir. (Hükümet şu an üzerinde çalıştığı Estonya Modeli vergi sistemini hayata geçirdiğinde karın yatırıma aktarılması halinde Kar Vergisi %0 olacaktır.) Hükümetlerin vergiyi azaltma yetkisi var, artırma yetkisi yoktur, vergiyi artırmak ancak referandumla mümkün olabilmektedir. İşçilik giderleri minimum düzeydedir. Dahilde İşleme Rejimi Türkiye'deki gibi işlemekte olup Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilen malların en geç 6 ay içerisinde mamule dönüştürülerek ihracının sağlanması gerekmektedir. Gürcistan'da sanayici ya da ticaret erbabının Odaya üye olma mecburiyeti yoktur. Yatırım konusunda ise; başta turizm olmak üzere, tarım, hayvancılık yatırımları ile bu ürünlerin işleneceği tesisler kurulabilinir. Toprak henüz kirlenmemiş olup ekolojik tarım imkanı mevcuttur. Çay tarımı, narenciye tarımı, tütün tarımı, üzümcülük ve bağcılık, (Gürcistan'da 550 çeşit üzüm yetiştirilmekte olup en meşhuru Ckhaveri türü üzümdür), meyve suyu işleme, özellikle büyük ve küçük baş hayvancılık, arıcılık, mineral suların işlenmesi, ki son zamanlarda İran bu sektör üzerine yoğunlaşmaktadır. Altın madeni işletmeciliği, deri işleme tesisleri, otomotiv parçaları ve servis istasyonları (bu konuda da sağlıklı ve tam hizmet veren servis ağları gelişmemiş olup otomotiv yedek parçaları parça bölük farklı ülkelerden gelmekte, hizmet kalitesi ve süresi müşteriyi memnun etmekten uzak kalmaktadır. Ayrıca Türkiye ile Gürcistan ve özellikle Acara Özerk Bölgesi ile ilişkilerimiz son derece olumlu bir şekilde gelişmekte, her iki ülkenin gerek devlet yöneticileri, gerekse halkı birbirlerini sevmekte ve birbirlerine güvenmektedirler" ifadelerini kullandı.

 

            Enis Sülün; Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası A Sınıfı, 5 Yıldızlı Akredite Bir Odadır

            Enis Sülün' de Acara Ticaret ve Sanayi Odası'nın heyetlerine gösterdiği sıcak dostluk ve ev sahipliği için teşekkür ederek kendilerini de Çorlu'da ağırlamaktan memnuniyet duyacağını bildirerek; "Çorlu ilçesi yaklaşık 300 bin nüfuslu, havaalanı bulunan, İstanbul'a 100 km, limanlara 30 km, Karadeniz'e 120 km. mesafede olan bir sanayi şehridir. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası A sınıf, 5 yıldızlı akredite bir oda olup 1 tanesi Deri Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere 5 adet Organize Sanayi Bölgesi olan bir odadır. Ayrıca 2 bin dönümlük Serbest Bölgesi mevcuttur. Odanın hali hazırda 6500 üyesi bulunup sanayi ağırlıklı olarak tekstil (iplik, boyama, kumaş terbiye, konfeksiyon), otomotiv yan sanayii, beyaz eşyadan oluşmaktadır. Bulgaristan ve Yunanistan'da yatırım yapan üyelerimiz mevcuttur. Sizlerin de destek ve teşvikleri ile üyelerimizi Gürcistan/Acara bölgesine yönlendirmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

            İki Oda temsilcileri arasındaki karşılıklı bilgilendirme ve fikir alışverişleri, soru-cevap şeklinde devam ederek olumlu ve samimi bir şekilde, karşılıklı iyi niyet ve temennilerle sona erdi.

Hollanda Fuar Ziyareti Raporu - 2016

ÇORLU TSO / HOLLANDA FUAR ZİYARETİ RAPORU

 

Düzenleyen                           :Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                     : 13-16 Ekim 2016

Yer                                         : Amsterdam/ Hollanda

 

KAPSAM

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak Hollanda  ile ilişkilerimizin gelişmesini sağlamak, daha fazla ticari ve ekonomik işbirliği yaratmak, aynı zamanda kültürel ve sanatsal alanlarda da ilişkilerimizi daha kapsamlı hale getirmek.

RAPOR

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Hollanda Fuar Heyeti; 13 - 16 Ekim 2016 tarihleri arasında Amsterdam'da düzenlenen Helitec İnternational Havacılık, Pazarlama, Reklam, Mağaza Dizaynı Etkinlik Yönetimi ve Euro Trophex 2016 Hediyelik Eşya, Promosyon Ürünleri Fuarlarını ziyaret etti.

Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan fuarlarda incelemelerde bulunan ve iş fırsatları hakkında bilgiler edinen heyette; Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; İsmail Köroğlu, İbrahim Gönül, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meslek Komite Üyeleri ve Üyeler yer aldılar.

İlk olarak 13 Ekim 2016 Perşembe günü İnternational Havacılık, Pazarlama, Reklam, Mağaza Dizaynı Etkinlik Yönetimi fuarını ziyaret eden Çorlu TSO heyeti burada incelemelerde bulunarak firma yetkilileriyle görüşmelerde bulundu.

14 Ekim 2016 Cuma günü T.C Amsterdam Başkonsolosluğunu ziyaret eden Çorlu TSO Heyetini;  Başkonsolos Tolga Orkun ve T.C Rotterdam Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Tarık Gençosmanoğlu karşıladı.

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Köroğlu; Çorlu, Stratejik Olarak Çok Önemli Bir Noktada Bulunmaktadır

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Köroğlu T.C Amsterdam Başkonsolosluğu ziyareti sırasında yaptığı konuşmada; "Bizleri misafir etmenizden dolayı sizlere şahsım ve Odamız adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bizim Çorlu TSO olarak yaklaşık 6700 üyemiz mevcuttur. Çorlu, sanayi olarak Trakya'nın göbeğinde stratejik olarak çok önemli bir konumdadır. Deri OSB'mizde bulunmaktadır. Nüfus bakımından çoğu ilden daha fazla nüfusa sahibiz. Hollanda'da sanayi ve ticaret nasıl işliyor? İş hayatı nasıldır? Bu konular hakkında  sizlerden bilgi almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

T.C Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun; İki Ülke Arasındaki İş Birliğine Katkıda Bulunmak İsteriz

T.C Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun; "Ziyaretinizden dolayı çok memnun olduk. Buraya Türkiye'den gelen misafir olunca bizler çok mutlu oluyoruz. Hollanda ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa, bazı sanayi kollarına ve transit ticarete dayalıdır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra büyük bir gelişme kaydetmiştir. Tabiat şartları hayvancılığa elverişlidir. Hollanda hayvancılıktan toplam gelirinin yaklaşık 2/3'sini sağlamaktadır. Hollanda topraklarının ziraate ayrılan kısmının % 62'sini meralar meydana getirir. Sığır, at, koyun ve tavuk beslenir. Özellikle süt inekleri yetiştirilmektedir. Dünya üretiminin % 45'ini sağlayan 30 süt fabrikası ve 150 adet süt tozu fabrikası bulunmaktadır. Burada yatırım yapmak isteyen iş adamlarına kılavuzluk ederek, iki ülke arasındaki iş birliğine katkıda bulunmak isteriz" dedi.

T.C Rotterdam Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Tarık Gençosmanoğlu; Hollanda'da Tarım ve Hayvancılık Çok Güçlüdür

Hollanda hakkında bilgiler veren T.C Rotterdam Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Tarık Gençosmanoğlu; " Geleneksel olarak güçlü bir tarım sektörüne sahip olan Hollanda’da araştırma ve geliştirme çalışmalarına verilen önem sayesinde hektar başına alınan ürünün yüksekliği dikkat çekmektedir. Küçük bir ülke olmasına rağmen yıllık ürün miktarında ulaşılan etkileyici sonuç, üretimdeki yüksek kalitenin sonucudur. Tarımsal ürün ihracatında değer olarak dünyada ABD ve Fransa’nın ardından 3. sırada yer almaktadır (55 milyar dolar) ve tarımsal üretiminin yaklaşık % 60’ını ihraç etmektedir. Hollanda tarım ürünleri üretiminde, gen mühendisliği, çapraz gübreleme ve ‘çapraz dölleme’ konularında büyük bir üne sahiptir. Başta Amsterdam yakınındaki uluslararası bitki ve çiçek mezatı Aalsmeer olmak üzere, bazı önemli uluslararası ticari tarımsal mezatlar Hollanda’da bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül; Odamızın 3 Önemli Projesi Bulunmaktadır

Misafirperverliklerinden dolayı T.C Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun'a teşekkürlerini sunan Çorlun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül; "Üye sayımız ile Trakya'nın konum olarak en önemli noktasında bulunuyoruz. İstanbul sanayisinin bizim bölgemize doğru geleceğini düşünüyoruz. Buna paralel olarak Çorlu her yıl göç almaktadır. Bölgemizin kalkınması için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu.

Ziyaret; T.C Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun'a hatıra tabağının takdim edilmesiyle sona erdi.

Hande Nur Sucukçu

Dış İlişkiler Görevlisi

 

Filibe/Plovdiv Heyet Ziyareti - 2014

Düzenleyen                          : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                       : 17 Nisan 2014

Konu                                       : Bulgaristan/Filibe Başkonsolosluğu, Plovdiv Ticaret ve Sanayi Odası Ziyareti

Yer                                          : Filibe&Plovdiv/BULGARİSTAN

Çorlu TSO adına Katılanlar: Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis SÜLÜN, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail KÖROĞLU, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Serkant HOCAOĞLU, Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim GÖNÜL, Cevat SEVİM, Hüseyin ERSOY, Haluk Perçin BAYINDIR, Haşim YİĞİT, Müslüm KAHRAMAN, Fatih KESKİN, Genel Sekreter İbrahim KARAĞÖZ.

  

KAPSAM

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak Bulgaristan ile olan ilişkilerimizin gelişmesini sağlamak, Daha fazla ticaret ve ekonomik işbirliği yaratmak, aynı zamanda kültürel ve sanatsal alanlarda da ilişkilerimizi daha kapsamlı hale getirmek.

 

ZİYARETLER:

T.C. Filibe Başkonsolosu Şener CEBECİ ziyaret edildi. Gerçekleşen ziyarette Filibe Başkonsolosu Şener CEBEİ Bulgaristan ekonomisi ile ilgili sunum yaparak Bulgaristan ekonomisi hakkında genel bilgiler verdi. Bulgaristanın önemli bir tarım ülkesi olduğunu belirten CEBECİ . Bulgaristan ekonomisinin büyük oranda tarım ile şekillenirken ülkenin yüzde 43 ünün tarım alanına ayrılmış durumda olduğunu,  Buğdayın,  Bulgaristan topraklarından en fazla elde edilen tarım ürünü olurken aynı zamanda buğdayın yine Bulgaristan ihracatı içerisinde son derece önemli bir paydanın sahibi olduğunu belirtti. Yine Mısır, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Tütün ve Gülsuyunun da  Bulgaristan ihraç ürünleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Bulgaristan sanayisinin ise her geçen gün gelişme göstermekte olan bir alan olduğunu belirten CEBECİ , Bulgaristan ekonomisinin  90’lı yılların sonundan itibaren hızla gelişen ekonomiler arasında bulunurken motorlu araçlar, küçük gemiler, vagonlar ve elektrikli araçların Bulgaristan sanayi ürünleri arasında ön plana çıkmakta olanları olduğunu dile getirdi. Özellikle Bulgaristan’ın Sofya, Varna ve Filibe şehirlerinin ülke sanayisinin gelişmekte olduğu bir sanayi üssü şehirleri olduğunu,  Pik demir, petrol, uranyum, pirit ve linyitin ise Bulgaristan yeraltı kaynaklarının başlıcaları ve ülke ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede olanları olduğunu belirtti.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Enis SÜLÜN Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası üye profili ve Çorlu sanayisi hakkında bilgiler verdikten sonra günün anısına  T.C. Filibe Başkonsolosu Şener CEBECİ’ye plaket takdim edildi. 

 

Başkonsolosluk ziyareti ardından Plovdiv Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dobrina Prodanova ile ile görüşen Odamız heyetine Plovdiv ve Ticaret ve Sanayi Odası ile ilgili bilgiler aktarıldı. Görüşmelerde iki Odanın üye profilleri karşılaştırılarak, üyeler menfaatine ortaklaşa gerçekleştirilebilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ticaret ve Sanayi Odası ziyareti günün anısına plaket takdimi ile sona erdi. 

 

 

CPhl Worldwide 2015 & Salonautico Fuarları Ziyareti Anket Raporu

Düzenleyen                               : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                            : 15-19 Ekim 2015

Konu                                            : CPhl Worldwide 2015 Madrid Tıbbi Ürünler fuarı ve Barcelona Yat  Fuarı ziyareti

Yer                                               : Madrid / İspanya – Barcelona / İspanya

Katılımcı Sayısı ve Profili       : Uluslar arası 20.000 ziyaretçi

Çorlu TSO adına Katılanlar     : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Meslek Komiteleri Üyeleri, Üyeler

                                                      

KAPSAM

 

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak , Avrupa ticaretinin merkezlerinden İspanya ile karşılıklı komşuluk ilişkilerini geliştirmek, ortak işbirliği alanlarını görüşmek, bölgesel ekonomik işbirliği oluşturmak  ve üyelerimiz için farklı sektörlerde yeni işbirliği sahaları yaratmak amacıyla Madrid’te düzenlenen “CHPl Worlwide  2015  Tıbbı Ürünler Fuarı” ve  Barcelona’da düzenlenen “Salon Nautico Fuarı” nı ziyaret etmek ve fuar esnasında gerçekleştirilecek ikili görüşmelere katılarak üyelerimize yurtdışı olası işbirliği olanakları sağlamak.

 

İzlenimler: Madrid’te bulunan CHPl 2015 Tıbbi Ürünler ve Barcelona’da bulunan  Salon Nautico 2015 Yat Fuarı ziyaret edildi ve uluslar arası firmalar ile ikili görüşmelerde bulunuldu.  Ayrıca Madrid Ticaret Müşavirliği ziyaret edilerek Madrid Ticaret Müşaviri Sayın Fatma KAYHAN ile istişarede bulunuldu. Bunun yanı sıra Madrid Büyükelçisi Sayın Ömer Önhon da ziyaret edilerek, kendisi ile Türk- İspanya ticareti ve gelişmeleri hakkında görüşüldü.

 

-          Üyelerimiz Madrid CHPl Worldwide  2015 Tıbbi Ürünler fuarında 7  firma, ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimiz Barcelona Salon Nautico 2015 Yat fuarında ise 1  firma, ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimiz fuara katılma amaçlarını yeni pazarlara açılmak, yeni iş bağlantıları kurmak ve olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimizin fuar hakkındaki genel izlenimleri “çok iyi” derecede olup, daha önce bu fuara katılmadıklarını, ilk ziyaretleri olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimiz katıldıkları fuardaki yabancı katılımcı ve ziyaretçi profili hakkında “iyi” derece yorumunda bulundular.

 

-          Üyelerimiz seçtikleri bu fuarın sektörleri açısından orta düzeyde önemli olduğunu belirtip, sektörlerindeki diğer fuarlar içerisinden bu fuarı seçme sebeplerini; Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın teşviklerinden yararlanmak amaçlı olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimiz fuarın firmaları açısından verimli geçtiğini belirtip, organizatör firmanın hizmet kalitesinin çok iyi olduğunu ihracat amaçlayan firmalar için uygun bir ortam olduğunu ve beklentilerini karşıladıklarını belirttiler.

 

-          Üyelerimiz gelecek yıl bu fuara katılmayı düşünmediklerini belirttiler.

 

-          Üyelerimizden Çelebioğlu Cam Sanayi Tic.Ltd.Şti.  Alman firmaları olan Glatt GmbH ve Julabo GmbH dahil 2  firma ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimizden Ata Medical Sağlık Ürünleri İtalyan firmaları olan Steriline S.r.l, Tema Sinergie S.m.A ve FPS Food and Pharma Systems S.r.l. dahil 3 firma ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimizden Ata Medical Sağlık Ürünleri Fransız firmaları olan Aptar Farma ve Aptar Stelmi dahil 2  firma ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimizden Ata Medical Sağlık Ürünleri Suudi Arabistan firması olan Aldawaa Medical Services Co. Ltd.  ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimizden Ata Medical Sağlık Ürünleri Suudi Arabistan firması olan Appletree Ci Group AG,  Berlinger & Co AG ,  Domaco Dr. med. Aufdermaur AG ve Eumedica Pharmaceuticals dahil 4 firma  ile B2B görüşmelerinde bulundu.

Momad Metropolis 2015 Uluslararası Ticaret Fuarı Ziyareti

Düzenleyen                                 : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                              : 11-13 Eylül 2015

Konu                                              : Madrid Momad Metropolis Alexandroupoli Uluslar arası Moda Fuarı Ziyareti

Yer                                                 : Madrid / İspanya

Katılımcı Sayısı ve Profili         : Uluslararası 25.000 ziyaretçi

Çorlu TSO adına Katılanlar       : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  4. Meslek Komitesi Üyeleri

  

KAPSAM

 

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak , Avrupa ticaretinin merkezlerinden İspanya ile karşılıklı komşuluk ilişkilerini geliştirmek, ortak işbirliği alanlarını görüşmek, bölgesel ekonomik işbirliği oluşturmak  ve üyelerimiz için farklı sektörlerde yeni işbirliği sahaları yaratmak amacıyla Madrid’te düzenlenecek “Momad MEtropolis Moda 2015 Fuarı” nı ziyaret etmek ve fuar esnasında gerçekleştirilecek ikili görüşmelere katılarak üyelerimize yurtdışı olası işbirliği olanakları sağlamak.

 

İzlenimler: Madrid’te bulunan Momad Metropolis Moda 2015 Fuarı ziyaret edildi ve uluslar arası firmalar ile ikili görüşmelerde bulunuldu.

 

-          Üyelerimizden Mander Deri  fuarda 4  firma, Derbo Kimya 2 firma ve Çorlu Deri Sanayi Ortaklığı 1 firma ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimiz fuara katılma amaçlarını yeni pazarlara açılmak, yeni iş bağlantıları kurmak ve prestij amaçlı olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimizin fuar hakkındaki genel izlenimleri “iyi” derecede olup, daha önce bu fuara katılmadıklarını, ilk ziyaretleri olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimiz katıldıkları fuardaki yabancı katılımcı ve ziyaretçi profili hakkında “orta” derece yorumunda bulundular.

 

-          Üyelerimiz seçtikleri bu fuarın sektörleri açısından orta düzeyde önemli olduğunu belirtip, sektörlerindeki diğer fuarlar içerisinden bu fuarı seçme sebeplerini; hedef pazara ulaşmak ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın teşviklerinden yararlanmak amaçlı olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimiz fuarın firmaları açısından verimli geçtiğini belirtip, organizatör firmanın hizmet kalitesinin iyi olduğunu ihracat amaçlayan firmalar için uygun bir ortam olduğunu ve beklentilerini karşıladıklarını belirttiler.

 

-          Üyelerimiz gelecek yıl bu fuara katılmayı düşünmediklerini belirttiler.

Makedonya Heyet Ziyareti

ÇORLU TSO / MAKEDONYA HEYET ZİYARETİ

 

Düzenleyen                           :Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                     : 20- 21 Kasım 2015

Yer                                         : MATTO /Üsküp

 

KAPSAM

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak Makedonya ile ilişkilerimizin gelişmesini sağlamak, daha fazla ticari ve ekonomik işbirliği yaratmak, aynı zamanda kültürel ve sanatsal alanlarda da ilişkilerimizi daha kapsamlı hale getirmek.

RAPOR

orlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İsmail Köroğlu ve İbrahim Gönül, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Serkant Hocaoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri; Cevat Sevim, Hüseyin Ersoy, Haluk Perçin Bayındır, Haşim Yiğit, Müslüm Kahraman ve Fatih Keskin'den oluşan Makedonya Heyeti 20 - 21 Kasım 2015 tarihleri arasında bir dizi ziyarette bulunarak iş birlikleri ve yatırım olanakları hakkında istişarelerde bulundular.

İlk olarak Makedonya - Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Eyüp Kahveci ile birlikte T.C Üsküp Ticaret Müşaviri Bünyamin Kutlu'yu ziyaret eden Çorlu TSO Heyeti, Odamızın faaliyetleri hakkında bilgiler verirken, Makedonya da ki iş fırsatları ve yatırım olanakları hakkında bilgi sahibi oldular.

ÇORLU TSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ENİS SÜLÜN; BİRLİKTE İYİ YATIRIMLARA VE YENİ PROJELERE İMZA ATACAĞIZ

 Misafirperverliklerinden dolayı T.C Üsküp Ticaret Müşaviri Bünyamin Kutlu'ya ve Makedonya - Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Eyüp Kahveci'ye teşekkürlerini sunan Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; "Birlik ve beraberlik içerisinde olmamızdan dolayı çok mutluyuz. Bundan sonra daha iyi yatırımlarla ve yeni projelerle çalışacağımıza gönülden inanıyorum. Bizleri ağırladığınız için de teşekkürlerimi sunarım"dedi.

MAKEDONYA - TÜRKİYE TİCARET ODASI (MATTO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI  EYÜP KAHVECİ; BALKANLARDA EN GÜÇLÜ YAPILANMA MAKEDONYA DA VARDIR

 MATTO'nun genel yapısı hakkında açıklamalarda bulunan Makedonya - Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci; Makedonya Ticaret Odamız, 8 yıldan beri faaliyet göstermektedir "60 üyemiz bulunmaktadır. Strateji olarak kalite bakımından büyümeyi kendimize amaç edindik. Makedonya da üretim yapan orta ve büyük ölçekli çoğu firma bizim üyemizdir. Hem Makedonya hem de Türkiye hükümeti tarafında gayet iyi bir tanınırlığımız var. Akredite olmuş durumdayız. Amacımız bu yapıyı daha güçlü hale getirmektir. Bunun yanında yerel üyelerimiz de bulunmaktadır. Makedonya'nın içindeki etnik gruplardan; Arnavut, Boşnak, Türk hepsinden üyemiz mevcuttur. Omurgamızı oluşturan firmalar Türk firmalardır. 1 Milyar euro civarında büyüklüğümüz bulunmaktadır. Son dönemde Sırbistan'a açılmakla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Balkanlarda en güçlü yapılanma Makedonya'da vardır" açıklamasında bulundu.

 

 MAKEDONYA - TÜRKİYE TİCARET ODASI (MATTO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI EYÜP KAHVECİ; MAKEDONYA GÜNEYDOĞU AVRUPA'NIN KAVŞAK ÜLKESİDİR        

 Kahveci; "Makedonya sınırında Gevgeli diye bir bölge var. Biz oraya 20 fabrikalık 5.000 istihdamlık bir serbest bölge yapmak istiyoruz. Avrupa'ya mal satan Türk firmaları için Makedonya lojistik bir üs gibidir.  Kosova Priştine 80 km, Sofya 220 km, Selanik 200 km civarındadır. Bu yerlerin hepsi gün içinde gidip geri gelinebilecek alanlardır. Zaten Makedonya Güneydoğu Avrupa'nın kavşak ülkesidir. Dağıtımın ve toplanmanın en kolay yapıldığı yer burasıdır. Burası Avrupa'yı kuzeyden güneye doğudan batıya bağlayan kavşak ülkedir. Makedonya  ticarette ve yatırımda bölgenin lojistik üssüdür" ifadelerini kullandı.

 

T.C ÜSKÜP TİCARET MÜŞAVİRİ BÜNYAMİN KUTLU; 10 YIL BOYUNCA GÜMRÜK VERGİSİ ALINMIYOR

Çorlu TSO Heyetine ziyaretlerinden ötürü teşekkürlerini dile getiren T.C Üsküp Ticaret Müşaviri Bünyamin Kutlu; "Eğer Makedonya da  ticaret yaparsanız devlet burada ki araziler için sizden 99 yıl boyunca 0.1 euro gibi bir kira ücreti alıyor. 10 yıl boyunca gümrük vergisi de almıyor. Biz hem Türkiye'nin burada ki gücünü artırmak hem de iş adamlarımıza böyle bir imkanı sunmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devlet burada ki tarım arazilerini satmıyor kiralıyor. Tarım arazilerini ancak özel şahıslardan satın alabilirsiniz. AB'nin bölgesel kalkındırma teşvikleri bulunmaktadır. Proje hazırlayarak ondan faydalanabiliyorsunuz. Seyahat acentesine destekleri var. Bu destekler AB ve diğer komşu ülkelere göre daha düşüktür. Hayvancılık yaparsanız hayvan başına teşvik alıyorsunuz. Süt üretirseniz ürettiğiniz sütün başına destek vardır. Mezbahaya kestiğiniz hayvan başına destek vardır. Devlet fide, fidan başına destek veriyor. Destekler komşu ülkelere daha düşüktür. Üretim maliyetleri diğer AB ülkelerinin üstündedir. Biz direkt soğuk hava deposu ve buradan doğrudan ihracatı öneriyoruz. Hayvancılık alanında ve meyvecilik alanında da birkaç firmamız var. Düşük teknolojili üretim, küçük ölçekli olmasına rağmen üretim maliyeti yüksektir" dedi

 

 T.C ÜSKÜP TİCARET MÜŞAVİRİ BÜNYAMİN KUTLU;  KURUMLAR VERGİSİ VE GELİR VERGİSİ %10'DUR

 Birçok ülkeden düşük vergi aldıkları için bütçeyi bir türlü güçlendiremediklerini söyleyen Kutlu; "Bütçeyi güçlendirmek için gelir getirici önlemler almaları gerekiyor. Burada kurumlar vergisi ve gelir vergisi %10'dur. Bu yüzden bireysel ticaret yapma konusunda da avantajlı bir yerdir. Eğer bir sektöre giriş izni bakanlığa bağlıysa o sektöre girişle ilgili sıkıntılar çıkartabiliyorlar. Ülkenin asıl zenginliği iklimi, coğrafyası ve toprağın verimliliğidir. Üsküp ve çevresini değerlendirmek lazım. Serbest bölgenin kurulması çok iyi olacaktır. Temel amaç ihracata yönelik üretim yapmaktır" ifadelerini kullandı.

HALK BANKASI MAKEDONYA GENEL MÜDÜRÜ NECDET PALAKÇI; BÜYÜKELÇİLİK , BAŞ MÜŞAVİRLİK VE MATTO İLE KOORDİNELİ ÇALIŞILMALIDIR

 Halk Bankası Makedonya Genel Müdürü Necdet Palakçı yaptığı açıklamada; "Yerel otoritelerle ilişkilerinizi en iyi seviyelerde götürebilirsiniz. Burada en başta Büyükelçiliğimiz ve Baş Müşavirimiz olmak üzere MATTO ile koordineli çalışmak son derece önemlidir. Türk yatırımcılar son aşamada kendileri ile temasa geçiyorlar ama o zamanda iş işten geçmiş oluyor. Baştan paylaşımcı olmak gerekiyor. Burası Türkiye'nin bir parçası gibi oldu. Türkiye'den başını kaldırıp yatırım yapmak isteyen biri için üs noktasına geldi. Artık Türkiye'den gelen yatırımcılar buradan diğer ülkelere yatırım yapmayı amaçlıyorlar. Burayı güvenli bir yer olarak görüyorlar. En ufak bir problem olsa değerli büyüklerimiz, değerli müşterilerimizin yanında olabiliyor. Makedonya da ki bankalarda Türk Lirası geçiyor. Göreve başladığımız günden buyana gerek ülkemiz adına gerek iş adamlarımızın prestijini sarsacak kişilerin gelmesine müsade etmiyoruz.  O da burada ki kitleyi üst seviyeye çıkartıyor" açıklamasında bulundu.

 Ziyaret; hediye takdimi ve toplu  hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

Daha sonra MATTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci nezaretinde Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako'yu ziyaret eden Heyet, burada ithalat ve ihracat konularında bilgiler aldı.

 

DIŞ YATIRIMLARDAN SORUMLU DEVLET BAKANI FURKAN ÇAKO, TOBB, DEİK VE MÜSİAD İLE İŞ BİRLİKLERİMİZ OLDU

 Ziyaret etme nezaketinde bulunduğunuz için sizlere teşekkür etmek istiyorum diyen Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako; "Bu tür ziyaretlerin ülkelerimiz ve iş dünyası adına hayırlı olmasını temenni ederken somut adımların atılmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Benimle birlikte bu görevde olan 4 arkadaşım daha var. Biz coğrafi bölgeler olarak görev dağılımında bulunuyoruz. Ben Makedonya - Türkiye, Makedonya- Orta Avrupa ülkeleri, ve bir kısım Asya Ülkelerinden sorumluyum. Görevde bulunduğum süre boyunca Türkiye ile birçok resmi görüşme gerçekleştirdik. İş adamlarıyla görüştük. TOBB, DEİK ve MÜSİAD la iş birliklerimiz oldu" dedi.

 

DIŞ YATIRIMLARDAN SORUMLU DEVLET BAKANI FURKAN ÇAKO TİCARET HACMİ 2014 YILINDA 500 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Çako: "Özellikle Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın büyük yardımları oldu. Türkiye ile ilişkilerimizin artmasını istiyoruz. Son dönemde Türkiye'nin büyüyen bir ekonomisi var. Büyüyen ekonominin iş adamlarına yansıması var. Dolayısıyla sizlerin, iş adamlarının elinin daha güçlü olduğunu takip ediyoruz. Dış pazarlara özellikle balkanlara açılırken Makedonyaya odaklanmanız gerektiğini düşünüyorum.  Makedonya bu nedenlerin dışında Güneydoğu Avrupa'nın vergi cennetidir. Bu imkanlardan yararlanmanızı arzu ediyoruz. Bu imkanların detayları Eyüp beyle yapılacak toplantıda duyurulacaktır. Ticari ilişkileri değerlendirmek gerekirse özellikle 2010 yılında 315 milyon dolar olan ticaret hacmimiz vardı 2014 yılında bu rakam 500 milyon dolarlara ulaşmış oldu. 100 milyon dolarlık kısım Makedonya dan Türkiye'ye ihraç edilmekte geri kalan kısmı da Türkiye'den Makedonya'ya ithal edilmektedir. İnanıyorum ki sizin ciddi projeleriniz var. Bunları da yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bir kez daha ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

 ÇORLU TSO YÖNETIM KURULU BAŞKANI ENİS SÜLÜN; MAKEDONYA'YI VE MAKEDON HALKINI ÇOK SEVİYORUZ

 Bizleri kabul ettiğiniz için şahsım ve Odamız adına teşekkür ederim diyen Sülün; "Makedonya'yı ve Makedon halkını çok seviyoruz. Zaten hükümetimizde sizlerle çok iyi ilişkiler içerisidedir. Bizde elimizden geldiği kadar iş adamlarımızı buraya yönlendirmeye çalışıyoruz. Odamız hakkında size bilgi vermek istiyorum. 6700 civarı üye sayımız vardır. Bunların 800 tanesi fabrika sahibi sanayicilerdir. 5 adet OSB 1 adet Deri OSB bulunuyor. Ayıca serbest bölgemiz var. Çorlu Türkiye'nin sayılı sanayi kuruluşlarının bulunduğu bir yerdir. Bizlerde bünyemizde ki sanayicilerimizin yatırımlarını Makedonya ya yönlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz ve daha fazlasını da yapacağız" açıklamasında bulundu.

Ziyaret sonrası Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün ve Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako, birbirlerine hediye takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 Heyet daha sonra T.C Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil'i ziyaret etti.

 

T.C ÜSKÜP BÜYÜKELÇİSİ ÖMÜR ŞÖLENDİL; ÇORLU BALKANLARA AÇILMA KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR NOKTADADIRZ

Gerçekleşen ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren Ömür Şölendil; "Siz değerli iş adamlarının burada yatırım fırsatları konusunda verimli ziyaretlerde bulunacağınıza inanıyorum. Biz Makedonya'nın NATO'ya üye olması için elimizden geleni yapıyoruz. Bölgenin güvenliği ve istikrarı için bunun şart olduğunu düşünüyoruz. Her yerde olduğu gibi burada da bazı sorunlar var bunların üstesinden gelmek için çalışıyoruz. Burası küçük ama potansiyeli olan bir ülkedir. Bize karşı gerçekten dost olan bir ülkedir. Sizin orası da potansiyeli son derece büyük olan bir yerdir. Çorlu Balkanlara açılma konusunda önemli bir noktada bulunuyor" dedi.

 Misafirperverliğinden dolayı T.C Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil'e teşekkürlerini sunan Enis Sülün, Çorlu TSO'nun genel yapısı, faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

 Makedonya ziyaretinin son gününde Gevgelia bölgesinde ortak teknik ve teknolojik bölgenin kurulması konusunda Yunan İhracatçıları Derneği ile bir araya gelen Çorlu TSO Heyeti, burada ki ziyarette yatırım olanakları hakkında bilgi sahibi oldu.

 (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Eyüp Kahveci ile birlikte MATTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Çorlu TSO Heyetini burada Makedonya Yunan Büyükelçisi Christos Gribas, Fauova, Ekonomik ve Ticari İler Danışmanı Bölüm Başkanı Olga Mezeridou, SEVE, Filiopoulos Georgios, CEO Euroconsultants Kokorotsikos Paris ile SEVE Başkanı ve LOFAKİS CA şirket sahibi Loufakıs Kyrıakos karşıladılar.

Burada gerçekleşen sunumda ihracat, ithalat ve yatırımlar ile ilgili istişarelerde bulunan Çorlu TSO Heyeti Odamız ve Bölgemiz hakkında bilgilendirmede bulundu.

 Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; "Bizleri ağırladığınız için sizlere teşekkür ederiz. Sanayici ve iş adamlarımıza burada yatırım yapmaları konularında teşviklerde bulunucağız" dedi.

Hande Nur Sucukçu

Dış İlişkiler Görevlisi

 

ALEXPO 2014 Uluslararası Ticaret Fuar Ziyareti

Düzenleyen                                : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                             : 19-21 Haziran 2014

Konu                                             : Yunanistan Dedeağaç 16. Alexandroupoli Uluslararası Ticaret Fuarı Ziyareti

Yer                                                : Dedeağaç / Yunanistan

Katılımcı Sayısı ve Profili        : Uluslar arası 81 Firma Temsilcileri

Çorlu TSO adına Katılanlar     : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclisi üyeleri

  

KAPSAM

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak , sınır komşumuz Yunanistan ile karşılıklı komşuluk ilişkilerini geliştirmek, ortak işbirliği alanlarını görüşmek, bölgesel ekonomik işbirliği oluşturmak  ve üyelerimiz için farklı sektörlerde yeni işbirliği sahaları yaratmak amacıyla Dedeağaç’ta düzenlenecek “ALEXPO 2014 Uluslar arası Ticaret Fuarı” nı ziyaret etmek ve fuar esnasında gerçekleştirilecek ikili görüşmelere katılarak üyelerimize yurtdışı olası işbirliği olanakları sağlamak. Gümülcine ve İskeçe’de bulunan Ticaret ve Sanayi Odalarını ziyaret ederek, uygulama örnekleri ve olası işbirliği projelerini görüşmek.

 

İzlenimler: Gümülcine ve İskeçe’de bulunan Ticaret ve Sanayi Odaları Ziyaret edildi. 16.Alexandroupoli Uluslar arası Ticaret Fuarı ziyaret edildi ve uluslar arası firmalar ile ikili görüşmelerde bulunuldu.

-          Üyelerimizden Doğanbaba İnşaat Yunanistan firmaları olan Paraschakis , Margaropoulos- Hukuki Danismanlik Firmasi , Alpha domi- Gayrimenkul Danismanligi , Lachtaras , Ntarmas  ve Tzevelekos Dimitrios- Gayrimenkul Danismanligi dahil 6  firma ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimizden Gazioğlu Gıda Yunanistan firmaları olan Ideal Product Ltd. , Skordo Vyssas – Soğan ve Sarımsak Birliği, Tzevelekos Dimitrios – Zeytin ve Z.yağı Ticareti ve HELLASFIN- Finansal Danışmanlık Şirketi dahil 4 firma ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimizden Pnosan Pnomatik Yunanistan firmaları olan Mpampoulas ve HELLASFIN – Finansal ve Varlik Danismanligi dahil 2 firma ile B2B görüşmelerinde bulundu.

Minsk Furniture 2014 Fuar Ziyareti Anket Raporu

Düzenleyen                                : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası

Tarih                                             : 17-20 Eylül 2014

Konu                                             : Furniture 2014 /Uluslar arası Mobilya Fuarı

Yer                                                : Minsk /BELARUS

Katılımcı Sayısı ve Profili        : Uluslar arası 35.000 ziyaretçi

Çorlu TSO adına Katılanlar      : Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Meslek Komiteleri Üyeleri, Üyeler

                                                    

KAPSAM

Mobilyacılık Sektöründe  Faaliyet Gösteren Üyelerimizin “Minsk Furnıture ” Fuarına Katılımlarını Sağlayarak, Kendilerini  Ev Mobilyaları ,Ofis Mobilyaları,Mobilya Parçaları Ve Bileşenleri,Çinili Malzemeler, Döşeme Ve Döşeme Malzemeleri, Parke, Boya Ve Vernik-Malzemeleri, Mobilya Bakım Ürünleri İmalatçıları  İle Bir Araya Getirmek. Aynı Zamanda Minsk’te  Faaliyet Gösteren İşadamları  Derneği  İle Görüşmeler Yaparak , Uygulama Örnekleri Ve Olası İşbirliği Projelerini Görüşmek

 

İzlenimler:

İlk olarak Belarus Türk İş Adamları Derneği'ni (BETİD) ziyaret eden Çorlu TSO fuar heyeti burada Minsk Ticaret Müşaviri M. Fatih Turan, BETİD Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sarıgöz ve BETİD Genel Sekreteri Veysel Övüt tarafından karşılandılar.

            Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; "Ticari Müşavirimiz Fatih Bey'e buraya geldiğimizden beri bizimle çok iyi ilgilendikleri için şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkürlerimi sunuyorum. BETİD Derneği'ne de teşekkür ederim. Burada bürokrasi nasıl işliyor? Ticaret nasıl oluyor? Bu konular hakkında  sizlerden bilgi almak istiyoruz" dedi.

             "Magilov'da Türk Yatırımcıları Çekmek İçin Bir Türk Bölgesi Kurulması Planlanıyor"

            BETİD Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sarıgöz; "Belarus 1991 yılında bağımsızlığını kazanmış bir yerdir. Belarus aslında eski Sovyetler Birliği'nin elit kesiminin yaşadığı bir ülkedir. Bakıldığında Sovyetlerden kalma fabrikaları görebilirsiniz. Beyaz eşya, mobilya, traktör, troleybüs  gibi üretim alanları var ancak piyasada yüksek rekabet gücüne sahip olmasa da onlarında müşterileri bellidir. Belarus 9 buçuk milyon nüfusu olan bir yerdir. Maalesef nüfus gittikçe azalıyor. Belarus'un en büyük özelliği Rusya ve Kazakistan'la  'Gümrük Birliğini' konuşmasıdır. Daha sonra 'Avrasya Birliği'ne geçilecektir. Burada sertifikalanan bir ürün Rusya ve Kazakistan'a rahatça gümrüksüz girebiliyor. Belarus'ta Türk yatırımcı pek fazla yoktur. Birkaç otel, plaza ve iş merkezi yapıldı. Belarus altı bölgeden oluşuyor. Her bölgenin kendine ait farklı serbest bölgesi var. Türk yatırımcıları çekmek için bir Türk bölgesi kurulması konuşuldu. Şu an ne durumda bilemiyorum ama gerçekleşirse bizim Türk yatırımcılarımız için büyük bir avantaj olur. Belarus, Sovyetlerden kalma bir ülke olduğu için bürokrasi burada biraz ağır işlemektedir. İnsanlar yabancı yatırımcılara daha temkinli yaklaşıyor. Burada en önemli şey piyasayı öğrenebilmektir. Ne, nasıl işliyor bunu iyi bilmek gerek. Daha sonrası geliyor zaten. Belarus'un ekonomisi kırılgan seviyededir. Rusya desteklidir. Liberalizm'e yönelen bir ekonomi vardır. Bazı sektörlerde devlet özelleştirmeye gidiyor. Özellikle Çinli yatırımcılar daha ağırlıkta oluyor. 150 - 200 bin civarında Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşının buraya gelmesi bekleniyor. Alman ve İngiliz firmaları da bölgeye büyük yatırımlar yapmıştır" açıklamasında bulundu.

                "Vizelerin Kaldırılması Ticaret Pazarını Büyüttü"

         Minsk Ticaret Müşaviri M. Fatih Turan; "Belarus ithalat pazarı olarak çok büyük bir ülke değildir. Bu pazara girebilmek için çok iyi bir ürün analizi yapılması gerekmektedir. Her türlü ürünü burada satabiliriz düşüncesinin olmaması gerekir. İş adamlarımızın ithalatta karşılaştığı bazı sıkıntılar vardır. Bunların en önemlisi Belarus Hükümetinin uyguladığı peşin ödeme yasağıdır. Ürün ilk olarak gümrükleniyor ve daha sonra parası ödeniyor. Bu yüzden ihracatçı ve ithalatçı firma iyi seçilmek zorundadır. Türk yatırımcıların  ilgisi günden güne artmaktadır. Geçtiğimiz yıldan bugüne kadar 300 milyon doların üzerinde bir ihracatımız var. İthalatımız ise 200 milyon doları bulmuştur. Vizelerin kaldırılması ile pazar biraz daha büyüdü. Burada şirket kurmak kolaydır ancak hangi ürünü satacaksınız? Ne üreteceksiniz? Bunun sertifikasyon süreçleri var. Bizim TSE gibi onlarında standartları bulunuyor. Bu prosedürler eskiye göre daha hızlı ve kolay uygulanabilirdir. Her şey kuralına uygun olarak ilerliyor. Firmaların denetimleri Belarus hükümeti tarafından itinalı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Burada tamamen beyaz bir ekonomi çalışıyor. 33 tane Türk firması kayıtlıdır"dedi.

                "İşbirliğine Önem Veriyoruz"

             BETİD Genel Sekreteri Veysel Övüt; "20 yıldır inşaat işiyle uğraşıyoruz. Buradaki arkadaşlarımızın desteğiyle esnaf iş adamları derneğini kurduk. Minsk Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, medya ve diğer kuruluşlar gibi  firmaların olduğu her sektöre rahatça ulaşabildiğimiz iyi bir platformumuz bulunuyor. Belarus içindeki firmalar bize Türkiye'de işbirliği yapabilecekleri firmaları soruyorlar. Onları buluşturmaya çalışıyoruz. İki ülke ilişkileri en üst seviyededir. Bize çok dostane yaklaşıyorlar" şeklinde konuştu.

               "Belarus İhracatının İlk Sırasında Sentetik İplik Yer Alıyor"

               Minsk Ticaret Müşaviri M. Fatih Turan;" Belarus ihracatımızda sentetik iplikler birinci sırada yer alıyor. Meyve - sebzeler arasında  özellikle domates, soğan ikinci sırada yer alıyor. Kara ulaşım araçlarının aksam parçaları, kauçuk mamulleri, temizlik malzemeleri  diğer ihracat ürünleridir" açıklamasında bulundu.
             

   "ÇORLU TSO HEYETİ MİNSK TİCARET  ODASI'NI  ZİYARET ETTİ"

                Genel Müdür Vekili Dubova Tatiana "Sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Belarus Ticaret Odası'nın 2019 üyesi vardır. Minsk şubesi bu sistemde en büyük kuruluştur. 1600 üyesi vardır. Dış ticaret için üyelerimize hizmet veriyoruz. Toplam altı şubemiz bulunuyor. Ayrı bir patent şirketimiz, eğitim merkezimiz ve tahkim kurulumuz var. Minsk şubemizde 182 imzalı sözleşmemiz bulunuyor. İstanbul, Antalya Ticaret Odaları ile sözleşmelerimiz var. Diğer şubelerimizden Brest'in Trabzon Ticaret Odası ile sözleşmesi bulunuyor" dedi.

                "Odamız Türkiye'nin 11. Büyük Odasıdır"

                Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; "Bölgemizde odamıza bağlı beş tane organize sanayi kuruluşu vardır. Bunun bir tanesi sadece deri fabrikalarına aittir. Fabrikaların çoğu tekstil üzerinedir. Diğer firmalar ise; otomobil yedek parçaları ve boyama fabrikalarıdır. Bunların yanında birde serbest bölgemiz var. 29 çalışanımız bulunuyor. Odamızın 45 meclis üyesi var. Bunların 11 tanesi yönetim kurulunu temsil ediyor. Meclisimiz ayda 1, yönetim kurulumuz haftada 1 kez toplanıyor. Odamız Türkiye'nin 11. büyük odasıdır" ifadelerini kullandı.

                "Türk İş Adamları ile İş Birliği Olanakları Konuşuldu"

             Çorlu TSO Meclis Başkanı Metin Akgün; "Bugün bizi burada ağırlayan yetkililere teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir şehriniz var. Yolların genişliği ve güzelliği bizleri etkiledi. Mobilya Fuarınıza gittik. Arkadaşlarımızla incelemelerde bulunduk. Disiplinli ve temiz bir ortam olduğunu gördük. Türk iş adamlarını ziyaret ettik. İş birliği olanakları hakkında fikir alış verişinde bulunduk. Sizleri tanımaktan dolayı çok mutlu olduk. Şahsım ve meclisim adına teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

              

  "ÇORLU TSO HEYETİ, MİNSK BÜYÜKELÇİSİ'NE ZİYARETTE BULUNDU"

                "Çorlu'nun Cirosu Belarus'un Cirosuna Eşittir"

                Türkiye Cumhuriyeti Minsk Büyükelçisi  Cevat Nezihi Özkaya; "Çorlu ilçe olmasına rağmen çok büyük bir ticaret hacmine sahiptir. Belki de Çorlu'nun cirosu ülke cirosuna eşittir. Belarus'tan bakıldığında Türkiye dev bir ülkedir. Türkiye'den de buraya bakıldığında küçük bir ülke. Transit yolları üzerinde Helsinki'ye buradan gidiliyor. Bu ülke Rusya'nın bebeğidir. Eski Sovyetler Birliği'nin Avrupa bölümüdür. Hala gazını Rusya'dan alıyor. Türkiye'den bakınca da Rusya'ya bağlı bir yer olarak görülüyor" diyerek sözlerini tamamladı.

 

-          Üyelerimizden Haluk Perçin BAYINDIR Furniture 2014 fuarında 2 firma, ile B2B görüşmelerinde bulundu.

 

-          Üyelerimiz fuara katılma amaçlarının prestij amaçlı katılım,  yeni pazarlara açılmak, yeni iş bağlantıları kurmak ve olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimizin fuar hakkındaki genel izlenimleri “çok iyi” derecede olup, daha önce bu fuara katılmadıklarını, ilk ziyaretleri olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimiz katıldıkları fuardaki yabancı katılımcı ve ziyaretçi profili hakkında “iyi” derece yorumunda bulundular.

 

-          Üyelerimiz seçtikleri bu fuarın sektörleri açısından orta düzeyde önemli olduğunu belirtip, sektörlerindeki diğer fuarlar içerisinden bu fuarı seçme sebeplerini; Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın teşviklerinden yararlanmak amaçlı olduğunu belirttiler.

 

-          Üyelerimiz fuarın firmaları açısından verimli geçtiğini belirtip, organizatör firmanın hizmet kalitesinin çok iyi olduğunu ihracat amaçlayan firmalar için uygun bir ortam olduğunu ve beklentilerini karşıladıklarını belirttiler.

 

-          Üyelerimiz gelecek yıl bu fuara katılmayı düşünmediklerini belirttiler.

SEKTÖREL ANALİZLER