KGF, 14 Temmuz 1993 tarih, 93/4496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruluş organizasyonunu tamamlayıp ilk kefaletini 1994 yılında vererek faaliyetlerine başlamıştır. KGF, kurumsal bir kefalet kuruluşu olarak teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ve KOBİ dışı işletmelerin, “müteselsil kefil” olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlamaktadır.
KGF, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirkettir. Kamu kuruluşu olan ve kamu kuruluşu sayılan ortakları; KOSGEB, TOBB, TESK ile Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası’dır. Diğer ortakları ise; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, Fibabanka, Garanti Bankası, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Nurol Yatırım Bankası, Odea Bank, QNB Finansbank, Şekerbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV)’dür.
KGF bir kefalet kuruluşudur. Faaliyet konusunda kredi tahsisi hususu yer almamaktadır. Ancak işletmeler lehine kefil olmak suretiyle işletmelerin kredi ve destek kullanımını kolaylaştırmaktadır.
Bireysel krediler, tüketici kredileri ve çek karnesi kredisi ile şirket kredi kartları hariç, işletmelerin ihtiyaç duyduğu işletme ve yatırım finansmanı için her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere yönelik kefalet verir. Bankaların, ilk defa veya ilave olarak kullandıracakları, yenileyecekleri, yeniden vadelendirecekleri veya yapılandıracakları TL ve/veya döviz cinsinden ve/veya dövize endeksli nakdi ve gayrinakdî krediler ile 6361 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilen finansal kiralama ve yatırıma yönelik finansman sağlanması kaydıyla finansman şirketleri tarafından sağlanan kaynak için de kefalet vermektedir.
Kefalet kuruluşları, sunduğu hizmetlerin kamusal nitelikli olması nedeniyle, dünyadaki diğer uygulamalarda da görülebileceği üzere devlet tarafından desteklenmektedir. Bu bakımdan KGF, damga vergisi, kurumlar vergisi ve bazı harçlardan istisna ve muaf tutulmuştur. Ayrıca 2008 yılında yaşanan global ekonomik krizin KOBİ’ler üzerindeki olumsuz etkisinin bertaraf edilebilmesi için, 2009/15197 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla Hazine Müsteşarlığı tarafından KGF’ye sağlanan 1 Milyar TL’lik kaynak da önemli bir devlet desteğidir. Söz konusu fon 27.03.2015 tarih 6637 no’lu “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 2 Milyar TL’ye yükseltilmiştir. 2016/9538 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile taahhüt edilen destek tutarı 2 milyar TL olarak devam edecek şekilde KGF tarafından verilebilecek toplam kefalet tutarı 25 milyar TL’ye çıkarılmıştır. 2017/9969 sayılı “Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile KGF tarafından verilebilecek kefalet tutarı 250 milyar TL’ye çıkarılmıştır.
Bankalar nezdinde kredi değerliliği olan ancak teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkanlarından yararlanamayan KOBİ tanımını haiz işletmeler ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmeler de KGF kefaletlerinden yararlanabilmektedir.
KGF Web Sitesine Gitmek İçin TIKLAYIN
- KURUMSAL
- Yönetim Kurulu Başkanı İzzet VOLKAN
- Meclis Başkanı Erdim NOYAN
- Misyon, Vizyon, Politika ve Değerler, SWOT Analizi
- Akredite Oda
- Mevzuat
- Tarihçe
- Çorlu TSO Stratejik Planı
- Çorlu TSO Faaliyet Raporu
- Yönetim Kurulu
- Meclis
- Organizasyon Yapısı
- Komisyon ve Kurullar
- Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanlarımız
- Geçmiş Dönem Meclis Başkanlarımız
- Kardeş Odalarımız
- Çorlu TSO Personeli
- Çorlu TSO Etik Kuralları
- Üyelik ve İştirakler
- Tekirdağ Genç Girişimciler Kurulu
- Coğrafi İşaret - Seymen Kavunu
- Çorlu TSO Ormanı
- Çorlu TSO İlköğretim Okulu
- Çorlu TSO Tanıtım Filmi
- Çorlu TSO Yeni Hizmet Binası Görselleri
- Kurumsal Kimlik Kılavuzu ve Logolar
- HİZMETLER
- Ticaret Sicil İşlemleri
- Oda Sicil İşlemleri
- Faaliyet Belgesi
- Sigortacılık Levha Kaydı
- Kapasite Raporları
- Muhtelif Ekspertiz Raporları
- Salon Kiralama
- Yerli Malı Belgesi
- İmalatçı Belgesi
- Oda Hizmet Standartları
- Dolaşım Belgeleri (Menşe, Atr, Eur1)
- Rayiç Fiyatlarının Belirlenmesi
- İş Makinalarının Tescili
- Türk Malı Belgesi
- Onay Hizmetleri
- Fatura Tasdik İşlemleri
- Çıraklık Sözleşmesi Onayı
- Bağ-Kur İle İlgili İşlemler
- Kamu Kuruluşları İle İlgili Talepler
- Üye Kimlik Kartı
- İndirim Sağlayan Kuruluşlar
- Üye Bilgi Güncelleme
- Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi / Doküman Birimi
- İnternet Alan Adları (İAA) Uyuşmazlık Başvurusu
- ÇOTAM - Çorlu TSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi
- Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi
- BÖLGEMİZ HAKKINDA
- PROJELER
- BİLGİ MERKEZİ
- Odamız Üyeleri
- Bilgi Edinme Kanunu
- İhale İlanları
- Gerçek Kişi Başvuruları
- İhracatçı Üye Listesi
- Tüzel Kişi Başvuruları
- Banka Hesaplarımız
- Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
- Teşvik Ve Yatırımlar
- İş Birliği Teklifleri
- Zoom Programı Kullanım Kılavuzu
- Fiyat Endeksleri
- Mali Takvim
- Yararlı Bağlantılar
- Haftalık Ekonomi Bülteni
- BİZE ULAŞIN