Butan´la İşbirliği Projeleri

27 Mayıs 2024

SAYIN ÜYEMİZ,

İlgi: TOBB ‘nin 21.05.2024 tarih ve   4992 sayılı yazısı,

İlgide kayıtlı yazıda; Butan Kralı Jigme Khesar Namgyal Wangchuck tarafından 17 Aralık 2023 tarihinde Butan'ın 116. Milli Günü vesilesiyle duyurulan "Gelephu Mindfulness City" projesinin detaylarına yer verilmektedir. Yazıda, Hindistan sınırında bulunan Gelephu şehrinde bir Ekonomi Bölgesi (hub) tesis edilmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Bahse konu Ekonomi Bölgesinin enerji ihtiyacının hidroelektrik santrallerinden karşılanacağı ve bin kilometrelik alana yayılacak bölgenin bir ekonomi üssü olarak işlev göreceği vurgulanmaktadır. Ayrıca, yol, köprü, havaalanı gibi kamu altyapı projelerine finansman sağlanmasının kolaylaştırılmasının amaçlandığı, projenin ilk aşamasında ofis, rezidans, okul, hastane, otel ve özel işletmelerin inşasına başlanmasının öngörüldüğü bildirilmektedir.

Bununla birlikte, yazıda Butan'ın üretim kapasitesinin zayıf ve sosyoekonomik darboğazda olduğu belirtilerek, "Gelephu Mindfulness City" projesinin ülke ekonomisini canlandırma amacına yönelik olduğu ancak finansman arayışının sürmesi sebebiyle projenin hayata geçirilmesinin belirsizliğini koruduğu ifade edilmektedir. İlk etapta uygulayıcı firmalardan ziyade yatırımcı bulunulması için çalışmaların devam ettiği, Hindistan ve Katar'ın projeye ilgi duyabileceği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız
Saygılarımızla