Çorlu TSO´dan Bulgaristan Sınır İlleri Yatırım İmkanları Toplantısı Gerçekleşti
26 Mayıs 2010
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından; “Bulgaristan Sınır İlleri Yatırım İmkanları” konulu bilgilendirme toplantısı 26 Mayıs 2010 Çarşamba günü Çorlu TSO konferans Salonu’nda gerçekleşti.Toplantıya, Tekirdağ Vali Vekili Mustafa KARSLIOĞLU, Çorlu Kaymakamı Ali DURSUN, Bulgaristan Yambol Valisi Tanya DİMİTROVA, Haskovo Valisi Rumen DANEV, Burgaz Valisi Konstantin GREBENAROV, Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Valcho Georgev MARKOV, Bulgaristan Edirne Konsolosu Plamen TEODOSİEV, Bulgaristan YAMBOL Ticaret ve Sanayi Odası BAŞKANI Stoicho STOICHEV, Bulgaristan Burgaz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tzanko IVANOV iştirak ettiler.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Özlem YEMİŞÇİ “ Bulgaristan Cumhuriyeti toplam 8 milyon nüfusu ile Parlementer Demokrasi ile yönetilmektedir.Karadeniz kıyısında yer alan Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa’da Türkiye ile Romanya arasında yer almaktadır. Bulgaristan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımın artırılması ve sanayi üretiminde enerji verimliliğini artırıcı önlemlerin alınması, sanayinin modernizasyonu, yeni yatırımların oluşturulması amacındadır. Türkiye ile Bulgaristan’ın ekonomik tarihsel dökümüne bakmak lazım. 1989 yılında ihracat 26 milyon dolar, ithalat 3 milyon dolar iken 2008 yılında ise ihracat 2 milyar dolar, ithalat 1 milyar dolara ulaşmıştır. Bu süreç içinde iki ülke arasında; 1994’te Yatırımların karşılıklı teşviki korunmasına ilişkin anlaşması, 1994’te çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması, 1997’de Turizm anlaşma ve protokolü, 1998’de Enerji ve Altyapı alanlarında işbirliği anlaşması, 1999’da Uzun vadeli sözleşmesi, 2004’te İkili Hava Ulaştırma Antlaşması, 2004’te Deniz Ticareti Taşımacılık Anlaşmaları imzalandı. Devletler arası anlaşma ve protokollerin sıklığı ilişkilerinde gelecekteki teminatıdır. Protokolleri artırmak şart. Toplumlar arası barış ve huzurun ekonomik refahtan geçtiği artık kaçınılmaz gerçektir. Küreselleşin yeni dünya düzeninde artık komşu ülkelerle iyi siyasi ilişkiler ve sağlam ekonomik anlaşmalar önem kazanmıştır. Bizler komşularımızla nekadar iyi ilişkiler kurarsak, bu hem ülkelerimiz için hemde bölge refahı için artı puan alacaktır. Ticari alışverişlerin sıklığı, kültürel alışverişlerinde zeminini hazırlamıştır. Samimiyetten birliktelik doğar Birlikteliktende güç doğar”dedi.
Bölgelerde barışın hassas bir konu olduğunu belirten Vali Vekili Mustafa KARSLIOĞLU, barışta sivil toplum örgütlerinin büyük görevleri bulunduğunu vurguladı.Komşu ülkeler ile iyi ilişkiler kurulması gerektiğini belirten KARSLIOĞLU, iş adamlarının bu illerdeki yatırım imkanlarını görüp iyi tespit etmesi gerektiğini ve daha sonra da buralarda yüksek teknolojiye dayalı üretim yapmaları gerekmektedir. Bundan bir ay kadar önce de Tekirdağ’da buna benzer bir uluslar arası toplantı gerçekleştirdik. Bu ikinci uluslar arası toplantımız. Komşu ülkeler ile ilişkilerimiz iyi olmalıdır. Mevcut iş adamlarımız bu illerdeki yatırım imkanlarını görüp iyi tespit etmeliler ve daha sonra da buralarda yüksek teknolojiye dayalı üretim yapmalılar. Bu toplantıda, her iki ülkenin de menfaatlerini optimize etmek gerekir”dedi.
Yambol Valisi Tanya DİMİTROVA konuşmasında ; “Yatırım imkanlarının teşvik edici olduğunu ve Yambol’un 138 bin 429 kişilik nüfusa sahiptir. Yambol’da yatırım yapmak için çok sayıda neden vardır. Yambon a yatırım yapmak için birçok neden bulabilirsiniz. Bunların başlıcaları, sektörlerin çokluğu, uygulanmış iyi örnekler ve yatırımcılara yardımcı olacak makamlardır. Bulgaristan Cumhuriyeti 3 yıldır Avrupa Birliği üyesidir. Yambol da, Türkiye ve yakın doğu ülkelerine sınır niteliğindedir. Trakya Otoyolu da Yambol dan geçer. Büyük önem arz eden Hamza Beyli Sınır Kapısı da yine Yambol a sınırdır. Çok iyi bir demir yolu ve karayolu alt yapısına sahip olan Yambol, tamamen yatırıma ve yatırımcıya hazır bir cazibe merkezidir. Yambol da, çok iyi eğitim almış kaliteli ve iyi iş gücüne de sahip halk vardır. Sanayiye ve sanayileşmeye tam elverişli olan alanlarımızda yatırımcılara her türlü kolaylık da gösterilmektedir. Bu arada, Yambol, Bulgaristan Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan en sıcak iller arasındadır” dedi.
Burgaz Valisi Konstantin GREBENARO konuşmasında; “Burgaz’ın Bulgaristan’ın ikinci büyük ilidir. Burgaz’ın 746 bin nüfusu olduğunu bildiren Grebenaro, Burgaz ın demir yolu ve kara yolları taşımacılığına uygun olduğunu ifade etti. Grebenaro, Burgaz sadece sanayi alanlarında değil tarım alanlarında da önemli rol oynamaktadır. Burgaz da, bağcılık ve şarapçılık sektörü de çok fazla gelişmiştir. Tatil ve turizm sektöründe de önde olan Burgaz da, Mayıs ile Ekim ayları arasında toplam 6 ay tatil yapma imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca, Burgaz kaplıcaları da dünyaca ünlü kaplıcalar arasında yer almaktadır” dedi.
Hakovo Valisi Rumen DANEV konuşmasında; “ Hakova nüfusu 268 bin 335 kişiden oluşmaktadır. Hakova nın 11 ilçesi vardır. Kent zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Yerli ve yabancı yatırımcılar için tam bir cazibe alanıdır. Haskovoda tarım çok üst seviyededir. Geniş sanayi alanlarımız ve yatırım imkanlarımız ile tam bir cazibe merkezi ve ilgi odağı olmaya devam ediyoruz” dedi.