Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları ve Su Geri Kazanımı Eğitimi Gerçekleşti
Odamız ve Nurkimya Arıtma Ltd. Şti. işbirliğinde düzenlenen “Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları ve Su Geri Kazanımı” eğitimi gerçekleşti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi”ni yayımladı. 81 ilin Valiliklerine gönderilen genelge ile tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, hava ve su kirliliğinin önlenmesi, su ve enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik olarak temiz üretim teknolojilerinin uygulanması hedefleniyor. Genelgeyle tekstil sektöründe üretimde kullanılan yer altı sularının tüketimi de kontrol altına alınacaktır.
Genelgede kurulu kapasitesi 10 ton/gün ve üzerinde olan tekstil tesislerinde 15 Ocak 2024, 5 ton/gün -10 ton/gün arasında olan tekstil tesislerinde 15 Ocak 2025, 5 ton/gün altında olan tekstil tesislerinde 15 Ocak 2026 tarihine kadar söz konusu tekniklerin uygulanacağı duyuruldu.
Bu konular dahilinde konusunda uzman Çevre Mühendisi Özgür Çavuşoğlu ve Makine Mühendisi Hakan Aytekin; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın genelgesi ile ilgili tüm konuların içeriği ve uygulama yöntemleri, Temiz üretim ve atıksu geri kazanım uygulamaların amacı ve uygulama öncesi çalışmalar, Atıksu geri kazanım sistemleri uygulama çeşitleri ve işletme yatırım maliyetleri ve Pilot tesis çalışması hakkında katılımcılara bilgiler aktardılar.