ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Türkiye İş Kurumu Çorlu Şube Müdürlüğü´nün Açılışı Gerçekleşti

9 Ağustos 2010
Türkiye İş Kurumu Çorlu Şube Müdürlüğü'nün Açılışı Gerçekleşti

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Çorlu Şube Müdürlüğü'nün açılış töreni 09 Ağustos 2010 Pazartesi günü gerçekleştirildi.

     Açılış törenine Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin AKBULUT, Tekirdağ Valisi Zübeyir KEMELEK, Çorlu Kaymakamı Ali DURSUN, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur YİĞİTBİLEK, Çorlu Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Kudret SARITAŞ, İş Kur Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal BİÇERLİ, Tekirdağ İş Kur Müdürü Şerafettin KÜÇÜK, Çorlu Belediye Başkanı Ünal BAYSAN, Marmaracık Belediye Başkanı Hüseyin BULUT, Yenice Belediye Başkanı Zeki ÇAYLI, Yeniçiftlik Belediye Başkanı Kadir ÜNAL, , AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Soner ÇİZEN, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Atilla ARIKSOY, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İhsan ERİK, Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Özlem YEMİŞÇİ katılımda bulundular.

     Açılış konuşması yapan Tekirdağ İş Kur Müdürü Şerafettin KÜÇÜK; "Çorlu İlçemiz nüfus yönüyle 52 ilden, sanayi yönüyle ise 65 ilden büyüktür. 250 ye yakın 50 istihdemlı, 1000'in üzerindeki sanayisiyle 70.000 civarındaki çalışanı ile önemli bir sanayi şehridir. 30 km yakınında Çerkezköy İlçesiyle oluşturduğu bütünlük bölgeyi bir sanayi havzasına çevirmiştir. Biz İş Kur olarak sanayi yönüyle gelişmiş bir ilde görev yapmanın hem zorluğunu hem de heyecanını biliyoruz. İlimiz; Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik araştırmasına göre 7'inci, İmalat sanayi gelişmişlik sırasında 5'inci, Ülke genelinde yaratılan toplam katma değerde %4'lük pay ile 6'ıncı, Kişi başı devlete net katkıda 5'inci iller arası rekabetçilik endeksi'nde, yatırım teşvik Belge sayıları'nda 8'inci, sanayideki kişi başı elektrik tüketiminde 3'üncü sırada yer alan bir il konumundadır. İlimiz sanayisinin %49'u Sanayi, %39'u Hizmet, %12'sini Tarımdan oluşturmaktadır. İlimiz nüfusunun %32'si kırsal kesimde, %68'i ise kentlerde yaşamaktadır. Türkiye genelinde İşgücüne katılma oranı %48.8 iken ilimizde %56.2, istihdam oranı %43 iken ilimizde %49.5, işsizlik oranı %12 iken ilimizde %11.9 gözükmesine rağmen bu oran daha da aşağılardadır. 2009 yılı Ocak-Temmuz döneminde 14.737 kişi iş için müracaat etmişken 2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde 10.860 kişi iş için müracaat etmiştir. Müracaatlarda %60 azalma olmuştur. 2009 yılı Ocak-Temmuz döneminde 2.429 açık iş alınmışken 2010 yılı 2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde 2.174 kişi işe yerleştirilmiştir. İşe yerleştirilmelerde %246 artış olmuştur. Aktif ve pasif istihdam tedbirleri kurumumuzca uygulanmaktadır. Pasif İstihdam tedbirleri; İşsizlik sigortası (13.000 kişi) kısa çalışma ödeneği (5.000 kişi), ücret garanti fonu ve iş kaybı tazminatı ödemeleridir. Aktif İstihdam tedbirleri ise; mesleki eğitim faaliyetleri, staj programları, girişimcilik eğitimleri ve toplum yararına çalışma programlarıdır. Yatırımı teşvik edici makro tedbirler, piyasaları düzenleyen yasal çerçeve, istihdam yaratan ekonomik büyüme ve mesleki eğitim politikası gibi verilen göz önünde bulundurulduğunda işsizlikle mücadelede Aktif istihdam tedbirleri önemli bir araç olmaktadır. İşgücü piyasası bilgi sisteminin oluşturulduğu, mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetinin verildiği, iş arama becerilerinin geliştirildiği, iş piyasası ihtiyaçlarına göre meslek eğitiminin ve yeniden eğitimin sağlandığı, kamu yararına geçici işlerin yaratıldığı, işgücü talebini artırıcı ücret ve sosyal güvenlik desteklerinin verilmesi işgücü piyasasına müdehale edici tedbirler Aktif İşgücü olarak ifade edilebilir"dedi.

    İşkur Genel Müdürü Mustafa Kemal BİÇERLİ ise yaptığı konuşmada şunları belirtti; "Dünyanın temel sorunu nedir diye sorsalar hepimiz işsizlik deriz. Son küresel krizle birlikte başarı elde etmiş ülkelerde bile işsizlik artışları yaşandı. Türkiye'de % 15-16'larda bu düşüşü yaşadı. İşsizlikte hepinizin bildiği gibi % 12 gerileme sağlandı. İşsizlikle mücadele hemen başarı sağlanan bir husus değil. Türkiye, nüfusu artan bir ülke. Genç nüfusu 2025'den sonra azalmaya başlayacak. Ülkede bir yandan nüfus artarken, bir yandan da transformasyon yaşandığına şahit oluyoruz. Bu nedenle ben İşkur'un hayati bir noktada olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki dönem inanıyorum ki bu kurumun farkını bütün Türkiye görecek. Gerçekten hükümetimiz bunu istihdam seferberliği olarak adlandırıyor. Biz bu projenin lansmanını yaparken altına istihdam seferberliği diye bir yazı yazdık. Herkesin bu işe bir omuz atması gerekiyor. Biz aktif iş gücü programlarımıza önümüzdeki dönemde devam edeceğiz. Çorlu Trakya Bölgesinin yıldızıdır. Nüfus dinamiği itibariyle iş gücü ihtiyacının en fazla hissedildiği yerlerden biri. Dolayısıyla böyle ekonomisi güçlü bir noktada bulunmaktadır. Dedi. Biçerli, Türkiye İş Kurumu Çorlu Şubesinin açılışını çok faydalı bulduğunu belirtirken, bölgeye hayırlı olmasını dilediğini sözlerine ekledi.

     AK Parti Tekirdağ Milletvekili T.Ziyaeddin AKBULU, "Çorlu'ya hizmetlerin devam ettiğini ve Çorlu'nun bütün yatırımlardan aslan payını aldığına değinerek sözlerini şöyle sürdürdü. "Yaratılmışı seviyoruz çünkü yaratandan ötürü. Dünyanın bir numaralı sorunu olan işsizlik ülkemizde % 10'lara ulaştı. Bu rakam Amerika ve AB ülkelerinde % 18'lere kadar çıkarken ülkemiz bundan en az hasarla sıyrılmayı başarmıştır. Sayın Başbakanımızın dediği gibi Türkiye'yi kriz teğet geçecek dedi, herkes yadırgadı. Çok şükür kriz Türkiye'yi teğet geçmiştir. Ülkemiz Çin'den sonra 2010'un ilk çeyreğinde ekonomisi ikinci büyük ülke konumuna geldi. AB'de 6. ülke konumundayız. İşsizlik konusunda zarar görmedik değil. İşsizlik bizim 70-80 yıldan beri en önemli sorunumuz. Şimdi burada İşkur şubemizi açıyoruz. Yapılan yeni yasal düzenlemelerle hem iş buluyor, hem de işçi buluyor. O sebeple İşkur üretken bir kurum oldu. 1000'lerce insan kalifiye eleman oluyor. KOSGEB bunları eğitim faaliyetleri ile ekonomiye kazandırıyor. Türkiye bu ekonomik krizi gerçekten atlatıyor. Bugünlere gelmek sevindirici. Demokrasinin iyi gitmesi için ekonominin iyi gitmesi lazım. Ekonominin iyi olması için demokrasinin, özgürlüklerin iyi olması lazım. Bu sebeple Çorlu İşkur'un halkımıza hayırlı olmasını diliyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"dedi.

    İşkur Çorlu Şubesi açılışında son olarak söz alan Tekirdağ Valisi Zübeyir KEMELEK ise yaptığı konuşmada; "Aslında biz bu açılışı 1 ay önce planlamıştık. Ancak bugüne kısmet oldu. Çorlu sahip olduğu değerlerle kayda değer bir konuma sahip Türkiye'de. Bizim İşkur olarak açtığımız 108 kurs bulunuyor. Bu kurslarda 1970 kursiyer var. Bunların birçoğu iş garantili kurslar. 108 kurstan 96'sı sonuçlanmış bulunuyor. Açık işlerde %240 oranında bir artış var. İşe yerleştirmede de %170 artış var ki bu önemli bir rakamdır. İşverenin istediği özelliklere haiz işçiler yeni bilgilerle donatılıyor. Ülkemiz eskiden tarıma dayalı bir ekonomiye haizdi. Şimdi sanayi arttı. Tamamen kırsal toplumla şehir toplumu yer değiştirdi. Tarımla uğraşanlarda şehre geldi. Bu sebeple tarım dışı istihdamı nitelikli hale getirmemiz gerekiyor. Artık hizmet sektöründe kalifiye insanlar çalışıyor. O sebeple bizim bundan sonra görevimiz nitelikli insan yetiştiren kurumlara önem vermemiz olacak. Herkesin gayretiyle ilimizi, ilçemizi bir yerlere götürmeye çalışıyoruz. Bu projeye katkıda bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

GÜNCEL