6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Gerçekleşti
4 Kasım 2010
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) VI. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat ERGÜN'ün katılımıyla yapıldı.
İş dünyası, TOBB VI. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda 81 ilin ticaret, sanayi, denizcilik gibi temel sektörlerinin sıkıntılarıyla bunların çözüm önerilerini Başbakan Recep Tayip ERDOĞAN, Bakanlar ve Bürokratlara iletme imkanı buldular.
Güzel bir Türkiye fotoğrafı çekilmiş oldu
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, sağlanan ekonomik büyümenin ve küresel krizden çıkışın ardından gelecek dönemde işsizlik başta olmak üzere sorunların çözümü konusunda yoğun bir döneme girileceğini kaydetti. ‘Şurada güzel bir Türkiye fotoğrafı çekilmiş oldu' diyen ERDOĞAN, her fırsatta reel sektörle bir araya geldiklerini, sorunları dinlediklerini ve her adımlarında reel sektörle istişare etmeye çalıştıklarını söyledi. TOBB Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU'da konuşmasında yeni bir reform dönemine girilmesi gerektiğini belirterek, kur seviyesi, ihracat harçları, mesleki eğitim, kurumsal yapılanma ve kayıtdışılığın önlenmesi ile perakende sektörünün yapılandırılmasını sorun alanları olarak sıraladı.
Türk Ticaret Kanunu Acilen Yasalaşmalıdır
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Özlem YEMİŞÇİ, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Temsilcisi olarak söz aldığı VI. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Başbakan Recep Tayip ERDOĞAN'a ilettiği talepler çerçevesinde; " Türk iş dünyasının daha şeffaf kurumsal yönetim ilkeleriyle çalışmasını sağlayacak yeni Türk Ticaret Kanunu'nu acilen yasalaşmalıdır. Büyük mağazaların sahip olduğu avantajlar nedeniyle, farklı sektörlerde faaliyet gösteren küçük işletmeler iş yapamaz hale gelmektedir. Perakende Yasası yasalaşmalıdır. Belediyeler özel sektörün alanına girmemelidir. Belediyelerin sahip olduğu maliyet avantajları nedeniyle, özel sektörün belediye işletmeleriyle rekabet etmesi mümkün değildir. Unlu mamuller sektöründe faaliyet gösteren belediye işletmelerinden sonra belediyelerin et sektörüne de girecek olması, kaygı uyandırmaktadır. Mavi Bayrak uygulaması denetimleri güçlendirilmeli, mavi bayrak alan işletmelere ek teşvikler uygulanmalı. Kıyı illerimizin 12 ay turist çekebilme potansiyelleri yok. O nedenle mevcut turizm işletmelerinin 12 ay çalışabilmesini sağlamak için, ölü sezonlarda işletmelere vergi ve SSK indirimi sağlanmalı. Kıyı şehirlerimiz iklim açısından dört mevsim misafir ağırlayabilecek kapasitededir. Kongre turizmi ile ilgili yatırımlar kıyı şeridindeki uygun alanlarda teşvik edilmeli. Yeşil kart uygulaması yeniden düzenlenmeli, yeşil kart sahiplerinin bilgileri sürekli güncellenmeli, yeşil karta gerçekten ihtiyacı olanlarla, bunu geçim kaynağı olarak istismar edenler ayrılmalıdır. Mevcut teşvik sisteminde bazı şehirler haksız rekabete maruz kaldı. Teşvik sistemi yeniden gözden geçirilerek, hayvancılık teşvikleri vadi ve havzalara göre , diğer sektörlerin teşvikleri ise illerin gelişmişlik düzeyleri ile üretim ve Pazar avantajlarına göre, gereken yerlerde ilçe detayında hazırlanmalı. Bedelsiz arsa tahsisinin OSB'lerde yeniden uygulanabilmesi amacıyla yeni bir yasal düzenleme yapılmalı. İhracatçılara navlun desteğinin arttırılması, kurdan kaynaklanan kayıpların telafisi açısından da faydalı olacaktır. Özellikle sınır kapılarına ve limanlara uzak olan illerimiz bu konuda rekabet dezavantajı yaşıyor" dedi.
VI. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN'a sunulan diğer hususlar şöyle;
* Sanayi kümeleri için yeterli maddi destek sağlanmamakta ve kümelerinin tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Sanayi kümelerinin daha iyi örgütlenmesi ve verimli çalışabilmesi için OSB benzeri bir tüzel kişilik kazanması gereklidir.
* Kaynak Kullanım Destekleme Fonu'nun, yatırımlar ve ara malı ithalatında sıfırlanması gerekmektedir.
* Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması, iş dünyasına soluk aldıracak, rekebet gücünü artıracaktır. Vergisini düzenli ödeyen firma sahiplerini ödüllendirecek bir mekanizma geliştirilmelidir. (Örneğin, borçlarını düzenli ödeyenlerin, ileriye dönük borçlarının yeniden yapılandırılarak ödüllendirilmesi ele alınmalıdır.)
* Mesleki Eğitim yeniden yapılandırılmalı; Mesleki Eğitim konusunda sanayicilerle çalışılmalıdır.
* Elektrik faturalarının içinde hala TRT payı bulunmaktadır. Sanayici'nin TRT'ye yaptığı ödemeler kaldırılmalıdır.
* Anayasal bir kurum haline gelen Ekonomik Sosyal Konsey biran önce işlevsel hale gelmelidir. Özel sektörün rekabet gücünü yükseltmek için kurulan Sanayi'nin Rekabet Gücü'nün geliştirilmesi, Özel İhtisas Komisyonu'nun yeniden aktif hale gelmesi sağlanmalıdır.
* Kamuda yerli malı kullanımı özendirilmeli. Kamu alımlarında Türkiye'de üretilen mal alımları mekanizmasına işlerlik kazandırılmalıdır.
* Uluslar arası nakliye firmalarına verilen vergisiz akaryakıt imkanının genişletilmesi gerekmektedir.
* Leasing işlemlerinin KDV oranı eskiden olduğu gibi %1 düzeyine çekilmeli.
* Eximbank imkanları özellikle yeni iş yapmaya başladığımız ülkelere yönelik olarak genişletilmeli, alıcı sigortası sisteminin geliştirilmesi yeni pazarlara yönelik ihracat desteklerinin artırılması son derece önemlidir.
* Ar-Ge merkezlerinin teşvikten yararlanabilmesi için getirilmiş olan elli personel şartı kaldırılmalıdır.