ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) Açıldı

30 Mart 2011
Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) Açıldı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), N.K.Ü. Rektörlüğü, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliği ile Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) 29 Mart  2011 Salı günü gerçekleştirildi.
            Açılış törenine Tekirdağ Valisi Zübeyir KEMELEK, Tekirdağ Belediye Başkanı Op.Dr. Adem DALGIÇ, Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Turan ÇUHADAR, İl Emniyet Müdürü Necdet ÇELİKBİLEK, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Bölge Geliştirme Merkez Müdürü Ali Vasfi ESKİCİOĞLU, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz GÜNAY, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLEROĞLU, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali TEVER, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay ÜSTÜN, Trakya Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan ÜNAL, Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali CANBULAT,  Tekirdağ Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkan V. Muhsin KARAKOÇ, üniversitemiz yöneticileri ve öğretim elemanları katıldı.
           KOSGEB Bölge Geliştirme Merkez Müdürü Ali Vasfi ESKİCİOĞLU, TEKMER’in işleyişine yönelik olarak yaptığı açıklamada; “KOSGEB’in yeni dönem destek programlarından birisi olan ar-ge, inovasyon, endüstriyel uygulama desteklerini burada kurulacak olan TEKMER eliyle yapacağız. TEKMER’in mahiyeti şudur. KOSGEB Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama desteklerini girişimcilerden ve KOBİ’lerden alıyor, proje başvurularını kabul ediyor. Bunu ilgili odalarımızdan, üniversiteden ve KOSGEB’den oluşan bir komisyon değerlendiriyor. Eğer komisyon tarafından uygun görülürse, bu projeler uygundur, desteklenebilir denilirse girişimcilerimize ve KOBİ’lerimize TEKMER’deki işliklerde birer işlik veriyoruz. Artık girişimcilerimiz ve KOBİ’lerimiz inovasyonlarını ve ar-ge’lerini bu işlikleri kullanarak yapıyorlar. Ne gibi faydaları oluyor? Artık bir yerde sanayi, KOSGEB ve üniversite üçlü sac ayağını oluşturmuş oluyoruz. Üniversitenin birçok olanağından faydalanma imkanı elde ediyorlar, üniversitemizin öğretim elemanlarından faydalanıyorlar. Biz de KOSGEB olarak 500 bin liraya kadar hibe desteği sağlıyoruz. Sonra diyoruz ki proje süreniz en fazla ne kadar olabilir. 36 ay olabilir. 36 ay sonunda projeniz bitince işlikleri boşaltın diyoruz, çünkü yeni proje başvurusu olan girişimcilere ve KOBİ’lere bu işlikleri vereceğiz diyoruz. 14 işliğimiz var, her biri farklı büyüklükte. Trakya Bölgesi’ndeki ilk Tekmer burası. Bu anlamda Sayın Rektörümüze, ilgili paydaşlarımıza ve Trakya Kalkınma Ajansına teşekkür ediyoruz. İnşallah bu bir başlangıçtır, bunun devamında KOSGEB’in sadece Ar-Ge desteğinden değil, diğer desteklerinden de girişimcilerimizin ve KOBİ’lerimizin faydalanması sağlanacaktır” dedi.
            Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ de N.K.Ü Senato Salonu’nda TEKMER’in açılışına yönelik olarak yaptığı açıklamada; “Üniversitemizin kuruluşundan beri üzerinde en çok durduğu husus üniversite - sanayi işbirliğini geliştirmektir. Üniversite - sanayi işbirliği ülkemizde uzun bir müddet ihmal edilen bir konuydu. Ülke olarak bundan büyük ölçüde zarar gördük. Bilgi ve teknoloji üretilecek, daha sonra sanayi kuruluşları üretilen bu bilgi ve teknolojiyi kendi üretimlerinde kullanarak sonunda bunu know-how ya da patent olarak kendi ihracatlarına yansıtacaklar ve ülke kalkınmasına katkıda bulunacaklardır. ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilkent gibi üniversitelerde bunun alt yapısı kuruldu. Biz de ise henüz yeni bir oluşum. Üniversite ve sanayiyi bir araya getirecek bir proje bu TEKMER. Bunu yapabilen ilk üniversiteyiz, son 4,5 yıl içerisinde ülkemizde kurulan yeni üniversiteler arasında. Teknopark’ı da bir süre sonra hayata geçireceğiz. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelecek iki gözlemci gelip incelemelerde bulunduktan sonra resmi gazetede yayınlanarak hayata geçecek. Firmalar gelip projelerini burada geliştirebilecekler. Böylece ülkemizde ve yöremizde bu işbirliği kurulduktan sonra hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2023’de ülkemizin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında yer almasıdır. Bu hedeflere ulaşabilmek için üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştirmemiz ve bunun meyvelerini görmemiz gerekiyor” dedi.
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail GÜLEROĞLU; “Bugün bölgemiz adına önemli bir gün.  Teknoloji Geliştirme Merkezi ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugüne değin bölgede gerçekleşen pekçok önemli projeye ortak olduk, katkıda bulunduk. Ülkemizin kalkınması adına ortak olduğumuz bu projelerin devamını diliyor; Teknoloji Geliştirme  Merkezi’nin hizmete girmesinde emeği geçen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.
           Açılış konuşmalarının ardından KOSGEB’den Uzman Gülden USLU KOSGEB ve Tekmer’in işleyişi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tören kokteyl ile sona erdi.

GÜNCEL