ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Çorlu TSO Schengen Vizesi Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

4 Mayıs 2011
Çorlu TSO Schengen Vizesi Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) ve Yunanistan Edirne Konsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen "Schengen Vizesi Bilgilendirme Toplantısı" 04 Mayıs 2011 Çarşamba günü Çorlu TSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.
        Toplantıya Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLEROĞLU,  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Levent BORMALI, Engin ADIGÜZELOĞLU, Yönetim Kurulu Üyeleri; Mehmet AĞU, Ali Rıza FINDICAK, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz GÜNAY, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik UYSAL, Genel Sekreter İrfan EKİCİ, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi Dursun Ali TEVER, Yönetim Kurulu Üyeleri Kadir UZ, Mustafa ASBAŞ, Ertan SELVİLİ ve Çorlu TSO üyeleri katılımda bulundular.
         "Yunanistan, Türkiye ile  ilişkilerinin her yönde gelişmesini istiyor ve bunu destekliyor"
        Toplantıda Shengen Vizesi hakkında bilgiler veren Yunanistan Edirne Konsolosu Paraskevi TZEVELEKİ konuşmasında; " Çorlu'nun Trakya Bölgesinin lokomotif kenti olduğunu belirterek; "Yunanistan Edirne Konsolosluğu'nun yetki bölgesi Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dır. Bu bölgelere sürekli seyahat etme imkanımız yok. Ancak bugün burada anlatılanlar sizin sayenizde geniş bir çevreye duyurulacaktır. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında vize uygulaması ve Shengen anlaşması var. Bulgaristan AB üyesidir, ancak henüz Schengen vizesi vermiyor. Yunanistan Konsolosluğu ile alacağınız bir vize ile Bulgaristana gidebilirsiniz. Ancak Bulgaristan Konsolosluğu'ndan  alacağınız vize ile Yunanistan'a gidemezsiniz. Bulgaristan ile  ilgili  notu belirtmek isterim çünkü üç ülkenin birleştiği bir noktada bulunuyoruz. Schengen vizesi için 5 Nisan 2010 tarihinden itibaren Yeni Schengen Yönetmeliği, Strasbourg'da kabul edildi. Dolayısıyla, bütün Schengen ülkeleri bunu uygulamaya başladı. Yeni  Schengen Yönetmeliği bazı vize türlerini kaldırdı. Artık transit  veya toplu vize diye bir tür yok. Schengen üyesi ülkeler ile işbirliği artmış durumda. Ayda bir Konsolosluklarla İstanbul'da buluşuyoruz. Schengen vizesi ile ABD vizesi arasındaki fark, Schengen vizesini aldığınız zaman nereye gideceğiniz belli olmalı. Amerikan vizesi bu şekilde işlemiyor. ABD vize sisteminde, çok sıkı bir denetimden geçiriliyorsunuz ve bir sıkıntı yoksa on yıllık vize veriliyor. Schengen vizesi için,  Yunanistan'ın şöyle bir farkı var: Türkiye ile sınırı olan tek ülke Yunanistan. Bu nedenle olabildiğince esnek davranmaya çalışıyoruz. Öte yandan Yunanistan, Türkiye ile  ilişkilerinin her yönde gelişmesini istiyor ve bunu destekliyor. Schengen yönetmeliğinin bazı koşulları bizi zor durumda bırakıyor. Bir yandan imzalanan bir yönetmelik var, diğer yandan Türkiye'deki dostlarımız var. Yönetmeliğin önemli noktalarından Schengen ülkelerinde kalınacak süre 6 ayda 90 günden fazla olamaz. Somut olarak AB'ye seyahat eden insanlar bu durumdan zarar görüyor. Artık Konsolosluk pasaport görevlisi giriş ve çıkış damgalarında kaç gün kaldığını saymak zorunda. Bu önemin şöyle bir sonucu var. Uzun süreli vizenin gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Çünkü maksimum kalacağınız gün sayısı belli. Bu kesin koşulda eğer Türk vatandaşları 90 günü aşarsa kişi hemen vize başvurusunda bulunamaz. Yeni Schengen Yönetmeliği'nde belirtilen ve uygulanmasında en çok önem verilen nokta; hangi ülke, nihai varış ülkesi ise, o ülkenin Konsolosluğuna başvurulması gerekiyor" dedi.
Toplantı, katılımcıların sorularının Yunanistan Edirne Konsolosu  Paraskevi TEZEVELİKİ tarafından cevaplandırılması ile sona erdi.

GÜNCEL