AYM-SKDM Eğitim ve Danışmanlık

2 Aralık 2021

İlgi: TOBB’nin 01.12.2021 tarihli ve 34221550-611.04- 10779 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, Bildiğiniz üzere, Aralık 2019 tarihinde yayımlanan Avrupa Yeşil Mutabakatı Belgesi, Avrupa'nın 2050 yılında ilk karbon-nötr kıta olması hedefiyle yola çıkan ve bütün sanayisini dönüştürmeyi gerektiren bir yeşil büyüme stratejisidir. Bu kapsamda AB, bütün politika metinlerini gözden geçirmektedir. Yapılan düzenlemeler arasında; İklim Kanunu, Yeni Sanayi Stratejisi, Çiftlikten Çatala Stratejisi, Sürdürülebilir Ürün İnisiyatifi gibi metinler bulunmaktadır. Söz konusu düzenlemelere ilişkin bilgi notları zaman zaman tarafınıza iletilmektedir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında, uluslararası arenayı en çok etkileyecek düzenleme ise Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) olacaktır. Temmuz ayında açıklanan 55'e Uyum paketi ile detayları açıklanan SKDM ile ilk etapta çimento, demir-çelik, gübre, elektrik ve alüminyum sektörleri için AB ülkelerine yapılacak ihracata bir vergi yükü gelmesi beklenmekte olup; sektörlerimizin şimdiden hazırlıklarına başlaması elzemdir.

Söz konusu mekanizma konusundaki genel bilgilendirmeler Birliğimiz tarafından 7 Eylül 2021 – 14 Ekim 2021 tarihleri arasındaki webinar serisiyle yapılmıştır.

Bu kapsamda, gelinen noktada sektörlere SKDM kapsamındaki ürünlere yönelik detaylı eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek olup, ilk etapta aralık ayında fiziki olarak gübre ihracatı yapan firmalar için düzenlenecektir. Bu eğitim ve danışmanlık hizmetinin kontenjanı sınırlı olup, taslak program ekte sunulmaktadır. Eğitime katılmak ve detaylı bilgi almak isteyen bir üyelerimizin bilgilerini 7 Aralık 2021 tarihi mesai saati sonuna kadar [email protected] adresine iletmeleri gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

DOSYALAR / BELGELER
Ek. Taslak Program (AYM-SKDM)