Birleşik Arap Emirlikleri Hk.

23 Kasım 2021
SAYIN ÜYEMİZ,

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yakın geçmişte TIR Sözleşmesini uygulamaya başladığı, bu sayede TIR Karnesi kapsamında BAE hareket ve varışlı taşımalar yapılması imkânı sağlandığı ve BAE'den Türkiye'ye TIR Karnesi kapsamında ilk taşımanın gerçekleştirildiği Birliğimizce duyurulmuş idi.
Bu ay içerisinde söz konusu taşımayı yapan araca dönüş yükü yüklenerek, ülkemizden (İstanbul çıkışlı olarak) BAE'ye TIR Karnesi kapsamında yapılan ilk ihraç ürünü taşıma işlemi de gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Zaman ve maliyet açısından da büyük faydalar sağlanmış olup, Marmara bölgesinden Basra Körfezi'ne ortalama 20 ila 26 gün süren denizyolu seferlerine kıyasen 7 günlük sürede intikal edilmiştir. Böylece dünya genelinde yaşanan konteyner kısıtlılığı nedeniyle bütün paydaşların maruz kaldığı maliyet artışı ve eşya tesliminde gecikme gibi sorunlardan kaçınılması ve ciddi oranda tasarruf edilmesi imkânı da doğabilecektir. BAE ile karşılıklı ticaretimizin son 5 yılda ortalama 9.500.000.000 ABD Doları düzeyinde bir hacme sahip olduğu da düşünüldüğünde, söz konusu gelişmenin ithalat ve ihracat işlemlerinde intermodal taşımacılığın gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Bilgilerinize sunarız,