KGF Çorlu Şubesi Kısa Sürede 3.925 Milyon TL Kredi Hacmi Yarattı
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail GÜLEROĞLU; Teminat yetersizliği nedeniyle finansman kaynaklarına ulaşmakta zorluk çeken Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere risk paylaşım oranında kefalet desteği vererek finansmana erişimi kolaylaştıran bir sistem olan Kredi Garanti Fonu Çorlu Şubesi'nin açıldığı günden bu güne verdiği kefalet hizmetleri hakkında açıklamada bulundu:
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail GÜLEROĞLU açıklamasında; "Başarı vadeden genç ve yaratıcı girişimcilerle, Küçük ve Orta Ölçeklikteki İşletmelerin büyüme ve gelişmelerine destek veren KGF, iyi iş fikirlerinin önündeki teminat yetersizliği engelini ortadan kaldırmak suretiyle KOBİ'lerin finansal sorunlarının çözümüne yardımcı olmaktadır. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaşanan kriz ortamında KOBİ'lerimizin ayakta durabilmeleri, daha verimli çalışabilmeleri ve finansman konusunda yaşadıkları sorunlara çözüm getirebilmek amacıyla Odamız bünyesinde 27 Nisan 2011 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan KGF Çorlu Şubesi'ni KOBİ'lerimizin hizmetine sunduk. Açıldığı günden bu yana 30 Mayıs 2011 - 19 Ağustos 2011 tarihleri arasında Edirne, Tekirdağ, Çorlu, Kırklareli, Lüleburgaz gibi tüm Trakya bölgesinden gelen kredi kefalet başvuru dosya sayısı toplamda 17, onaylanan dosya sayısı 10 , karar aşamasında olan dosya sayısı 4 ve reddedilen dosya sayısı 3 adettir. Verdiği kefalet hizmeti ile banka kredisi almak isteyen KOBİ'lerimize destek olan KGF Çorlu Şubesi; 2011/ Ağustos ayı sonu itibariyle toplam 2.950 milyon TL.lik kefaleti ile gelen 10 talebi karşılamış ve KOBİ'lerin Türk Bankacılık Sisteminde 3.925 milyon TL.lik kredi hacmine ulaşmalarını sağlamıştır. Riskin paylaşımı ilkesine göre çalışan KGF Çorlu Şubesi kredinin en çok %80'ine kadar kefalet vermekte ve riskin en az %20'sini Kredi Kurumunun paylaşması koşulunu aramaktadır" dedi.
Süreç Nasıl İşliyor?
Çorlu TSO Başkanı İsmail GÜLEROĞLU KGF teminatından yararlanabilmek için; Odamız üyeleri, KOBİ kapsamında sayılan Esnaf ve Sanatkarlar, Serbest Meslek Mensubu, Tarımsal İşletme, ve Çiftçi vasıflarını taşıyan gerçek ve tüzel kişi işletmelerinin bankasından KGF kefaletinden yararlanmak istediğini bildirerek dosyasının KGF Çorlu şubesine gönderilmesine muvafakat etmesinin gerekliliğini belirterek; "KGF teminatı için müracaatlar, anlaşmalı bankalar aracılığı ile yapılmaktadır. KOBİ'ler, kredi talebiyle bankaya başvurur. Bankanın talep ettiği belgeler hazırlanır. Banka, kredi talebinin uygun olup olmadığını inceler; kredi talebi uygun bulunup teminat eksikliğinin olması halinde ilgili firmanın dosyasının bir örneği firmanın mufakatı ile KGF'na gönderir. KGF uzmanları firma ile görüşme yaparak mevcut durumu ve projesi hakkında inceleme raporu düzenler. Firmanın kefalet talebi tutarına göre KGF Genel Müdürlüğü'nün önerisi ile Kredi Onay Komisyonu (KOK)'na sunulur. Olumlu değerlendirme sonrasında, karar yazılı olarak ilgili bankaya bildirilir. Firmalardan kefalet taahütnamesi alınarak firma ve kefillerine imzalatılır, karardaki koşulların yerine getirilmesi sağlanır ve Kredi Geri Ödeme Kefalet Sözleşmesi düzenlenerek bankaya gönderilir. Banka tarafından firmaya kredi kullandırılır. Kredinin verilip verilmeyeceği tamamen bankanın insiyatifindedir. Bir KOBİ için kefalet üst limiti 1.000.000.- TL olup, bu KOBİ'nin doğrudan ya da dolaylı olarak risk grubu oluşturduğu işletmeler için ise kefalet üst limiti 1.500.000 .-TL' dir" dedi.