TOBB 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği Programı Gerçekleşti
9 Mart 2021
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün katılımıyla gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, 'Kadın hayatın her alanında olmak zorunda' dediklerini, Çalışkanlığın ve başarının cinsiyetinin olamayacağını söylediklerini anımsattı.
Ayrımcılığa ve kadınlara karşı ön yargılara karşı çıktıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Kadın girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini güçlü bir sesle dile getirdik. Fırsat eşitliği istedik. Kadınların, iş dünyasından akademik camiaya, sosyal hayattan siyasete kadar, geniş bir yelpazede aktif rol alması gerektiğini, her fırsatta savunduk” dedi.
Hisarcıklıoğlu, imkan verilir ve önlerine engel konmazsa, kadınların başaramayacağı hiçbir iş olmadığını belirterek, bu noktadan hareketle, TOBB öncülüğünde, 2005 yılında Türkiye’nin Kadın Girişimcilik hikâyesini başlattıklarını ve 2007 yılında 81 ildeki teşkilatlanmalarını tamamladıklarını söyledi.
Böylece her ilde kadınların temsil edildiği kurulları hayata geçirdiklerini anlatan TOBB Başkanı, “Geçen zamanda, kadın girişimci kurullarımız müthiş işler başardılar, Oda-Borsa sistemimizin ayrılmaz bir parçası oldular. Bugün TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz, 7 bin üyesiyle dünyanın en geniş kadın ağlarından biri haline geldi. 81 ilde binlerce girişimcilik faaliyeti düzenliyorsunuz. Girişimci kurullarımız her ilde dayanışma faaliyetleri düzenliyorlar, eğitim ve mentörlük hizmetleri veriyorlar, kadın girişimci sayısının ve istihdamının arttırılması için gece gündüz çalışıyorlar. Başarılı kadın girişimcileri rol model olarak öne çıkarıyorlar. Genç kızlarımıza örnek oluyor, onların da iş dünyası atılmalarını sağlıyorlar” dedi.
2007’de 75 bin olan kadın girişimci sayısının şu an 140 bine yaklaştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, son 12 senede, Türkiye’de kadın girişimci sayısının ikiye katlanmasında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun katkısının büyük olduğunu söyledi.
-Kadın girişimcilere verilen destekler
TOBB olarak kadın girişimcilere her türlü alanda destek sağladıklarını ve sağlamaya da devam edeceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
“Onları dijital dünyaya hazırlamayı ve böylece e-ticaret’te daha etkin olmalarını amaçladık. Turkcell ile “Geleceği Yazan Kadınlar” projesini gerçekleştirdik, bu projeyle 3.000’i aşkın kadın kodlama öğrendi. Şimdi yapay zeka eğitimlerini başlatıyoruz. Bu kapsamda kadınlara programlama, makine öğrenmesi, yapay zeka ve robotik süreç otomasyonu eğitimleri düzenliyoruz.
Coca-Cola ile başlattığımız “Kız Kardeşim” projesiyle, kadınların teknolojik yetkinliklerini artırdık. Bu amaçla 30 binden fazla kadına eğitim verdik. İş süreçlerini dijital ortama taşımalarına katkıda bulunduk. Ayrıca 81 ilde düzenlediğimiz ‘Yerel Lezzet Hibe Programı’ ile kadın girişimcilere hibe desteği sağladık.
Facebook işbirliğinde 5 binden fazla kadın girişimciye, ürünlerini sosyal medya üzerinden pazarlamaya yönelik eğitimler düzenledik. Ayrıca Türk Telekom ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığında, ‘İnternette Hayat Kolay’ projesini başlattık. E-ticaret ve finansal okuryazarlık alanlarında kadın girişimcilerimize eğitimler verdik.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan aldığımız hibe ile üç ilde Kadın Girişimciler Kurullarının stratejik yol haritalarını belirledik. Şimdi bunu ülke geneline yaygınlaştırıyoruz. Pandemiyle birlikte, tüm eğitimlerimizi sanal ortama taşıdık. Haziran ve Kasım aylarında düzenlenen, sertifikalı e-ticaret eğitimlerimize, 4 binin üzerinde katılım sağladık.
Ulusal çapta faaliyet gösteren e-ticaret pazaryerleriyle anlaşmalar yaparak, girişimcilerimizin avantajlı paketler almasını temin ettik. İlk defa e-ticaret yapacak girişimcilerimize düşük komisyonlu satış imkanı getirdik.
Bugün de Kadınlar Günü vesilesiyle TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerimizin, e-ticaret ekosisteminden daha fazla yararlanabilmeleri adına yeni bir projeye imza atacağız. İşbirliği yapacağımız e-ticaret pazaryerleriyle, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerine özel, yıl boyu devam edecek komisyon indirimi, reklam ve pazarlama desteği, kargo desteği, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceğiz.
Ayrıca daha fazla ziyaretçiye erişebilmek adına, pazaryerleriyle birlikte TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerimize özel alan oluşturacağız. Bu alanda, kadın girişimcilerimiz, hem ürünlerini sergileyebilecek, hem de başarı hikayelerini kısa videolarla anlatabilecek”.
- “Proje üretmeye devam edeceğiz”
Hisarcıklıoğlu, TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk’ün 27 Eylül’de göreve gelmesi akabinde işe çok hızlı başladığını belirterek, “Çalışkanlığıyla, enerjisiyle, vizyonuyla Kurulumuzun başarı çıtasını çok yükseklere çıkardı. Bu vesileyle kendisine başarılar diliyor, gayretleri için teşekkür ediyorum” dedi.
TOBB, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve TEPAV işbirliğinde hazırlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” raporuyla 81 ilin cinsiyet eşitliği karnesinin açıklandığını anımsatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Bu rapordan hareketle tüm kurullarımız, cinsiyet eşitsizliği konusunda gerçekleştireceği eylemlere ilişkin plan yaptılar ve uygulamaya geçtiler. Bu çalışmalar, girişimcilik kültürünün kadınlar arasında da gelişmesine öncülük edecektir.
Biliyorsunuz, konaklama, yiyecek-içecek ve ulaştırma sektörlerimiz pandemiden epey olumsuz etkilendi. İşte bu sektörlerde hijyen farkındalığı başlatarak, mikro işletmelerimizin daha güvenli hizmet sunmasına, böylece iş hacimlerinin artmasına katkı sağlamak amacıyla ‘İşimiz Temiz Projesi’ni başlattı. 3 ilde pilot olarak uygulanacak projenin, tüm ülkede yaygın hale getirilerek, kalıcı olmasını hedefliyoruz.
Bunların dışında da, kadınlarımızın sosyal hayatta ve özellikle de iş hayatında, daha aktif rol alması için çalışmaya, proje üretmeye devam edeceğiz. Zira hem dünya, hem de ülkemiz, kadınların emekleriyle daha güzel olacak. Fırsat verildiğinde ve biz erkekler önlerinde engel olmayınca, kadınlarımızın başaramayacakları hiçbir iş yoktur”.
Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilerden illerinde genç kızlara rol model olarak, kadın girişimci sayısını artırmalarını istedi.
- “Kadına şiddetin her türlüsü reddediyor ve kınıyorum”
Suçsuz ve günahsız masum kadınlara yönelmiş hunhar saldırıların herkesi derinden yaraladığını vurgulayan TOBB Başkanı, “Her 3 kadından biri hayatlarında fiziksel şiddete maruz kalıyor. 2020 yılında 300 kadın öldürüldü, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Bu konuda farkındalığın, tedbirlerin ve cezaların artması gerekiyor. Kadına şiddetin hiçbir dinde, ırkta, görüşte ve dilde yeri yoktur. Kadına şiddetin her türlüsü reddediyor ve kınıyorum. Canilere, bu zalimliklerinin hesabının sonuna kadar sorulmasını ve en ağır şekilde cezalandırılmalarını bekliyorum” dedi.
Kadınlar ve erkeklerin eşit ortaklar olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Kadın varsa gelecek vardır. Kadın varsa hayat vardır. Kadınlar gününün sadece bir günden ibaret olmadığı ve hayatın yarısının kadın olduğuna inanarak, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.
-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da bireyin hayatının gelişiminde olduğu gibi, toplumsal hayatın gelişiminde de kadının özeni ve kadın hassasiyetinin her zaman için büyük rol oynadığını ve her zaman takdiri hak ettiğini vurguladı.
Özellikle Kovid-19 salgını ile birlikte tüm insanlığın hayatı tekrar düşünerek yorumlamaya çalıştığını belirten Pekcan, "İnsanlık için daha müreffeh bir gelecek inşasında kadının vizyonu ve kadın liderliği ile birlikte kadın emeği, kadın hassasiyeti ve özeni büyük rol oynamaktadır." ifadesini kullandı.
Elverişli ortam ve imkanların, ekosistemlerin de katkılarıyla, kadınların bilimin ve ekonominin hemen her alanında boy göstermesinin gayet doğal olduğunu dile getirerek, günümüzde kadınların ekonomideki rolünü destekleyen en önemli unsurlardan birisinin küresel ekonominin dijitalleşme, inovasyon ve yeni nesil teknolojilere dayalı gelişmeye devam etmesi olduğunu söyledi.
Kendi hesabına çalışan kadınların veya kadın emeği kullanan kooperatiflerin teknolojik imkanları kullanarak, e-ticareti kullanarak, ekonomik başarı elde etmelerinin artık daha kolay olduğunu gördüklerini belirten Pekcan, "O halde, ülke olarak teknolojik ivmelenmeden azami fayda sağlamak için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Belirttiğim üzere, kadınların statüsünün gelişiminde yine kadın liderliği, kadın desteği hayati önem arz etmektedir. Bu çerçevede, TOBB Kadın Girişimci Kurulu gibi böylesine kritik bir platformlarda rol almış, kadın girişimciliği alanındaki sizin gibi öncü isimlerin başarısı pek çok kadınımızın hayatına doğrudan dokunacaktır." ifadelerini kullandı.
Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak bütün politikaları ve faaliyetlerinde, 21. yüzyılın ortaya çıkardığı yeni ihtiyaç ve yaklaşımlar ışığında kadınları ön plana çıkarmayı amaçladıklarını dile getirerek, kadınlara yönelik çalışmalarını İhracat Genel Müdürlüğü bünyesinde kurdukları ve özel olarak bu konulara odaklanan "Kadın ve Genç Girişimciliği İhracat Daire Başkanlığı" eliyle gerçekleştirdiklerini belirtti.
Daire Başkanlığının yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Pekcan, "Bugüne kadar Türkiye Kadın Girişimciler Ağımıza yaklaşık 2 bin 500 kadın girişimcimizi dahil ettik. 47 ilimizde yaklaşık 1400 kadın girişimcimizi bu ağlarda yaptığımız toplantılarla bir araya getirdik. Bu çerçevede, gelecek dönemde de kadın girişimcilerimiz arasında network dayanışmalarını desteklemeye devam edeceğimizin altını çizmek isterim." değerlendirmelerinde bulundu.
Bakan Pekcan, Bakanlık olarak proje ve çalışmalarıyla kadınlarımızı ve kadın girişimciliğini desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'de kadın girişimciliği anlamında ve Türkiye genelinde en yaygın, en önemli ve en tecrübeli platformlardan birisi olduğunu ifade eden Pekcan, "Gerek devlet gerekse TOBB Kadın Girişimciler Kurulu gibi STK’ler ve diğer kurumlar olarak eşgüdüm ve iş birliği halinde hareket etmemizin de bir o kadar önemli olduğunu düşünüyorum. El birliği, güç birliği enerjimizi sinerjiye dönüştürerek hep birlikte daha başarılı olacağımıza inanıyorum." diye konuştu.
-TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk de bugün il başkanları ile beraber Ata’nın huzuruna çıktıklarını anlatarak, “Anıtkabir şeref defterine, amacımızın kadın girişimciliğini büyütmek, hayata atılan genç kızlarımıza girişimcilik konusunda rol model olmak ve onları girişimciliğe yöneltmek olduğuna dair söz verdik. İnançla, çok çalışarak, cesur adımlarla, hep beraber Atamıza verdiğimiz sözü yerine getireceğiz” dedi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” sözünü anımsatan Öztürk, kadınların erkeklerle eşit sosyal, ekonomik ve siyasi haklara sahip olmalarının yalnızca toplumsal hayatı iyileştirmek gibi bir sonuç yaratmakla kalmayacağını, hiç kuşkusuz dünya barışını da güçlendireceğini söyledi.
Eşitlikten kastının aynılık demek olmadığını vurgulayan Nurten Öztürk, “Aynı olan şeylerin eşit olmasına zaten gerek yoktur. Eşitlik ancak farklılığın olduğu bir bağlamda anlam ifade eder. Toplumsal cinsiyet eşitliği talebi, kadınların erkeklerle aynı olma değil, aynı haklara sahip olma talebidir” dedi.
Öztürk, TOBB, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı işbirliğinde hazırlanan “81 ilde Türkiye’nin Cinsiyet Eşitliği Karnesi”ndeki verilerin projeler geliştirmelerini sağladığını söyledi.
Kadının işgücüne katılımının düşük olmasının Türkiye için önemli bir sorun gibi görünse de bunun aslında Türkiye’yi daha ileriye taşıyacak önemli bir fırsat olduğunu düşündüğünü belirten Öztürk, “Bildiğiniz gibi, yapılan araştırmalar kadının girdiği her alanda başarılı olduğunu, fark yarattığını ve şirketlerin finansal performansına olumlu katkısı olduğunu gösteriyor. Kadınların ekonomiye katkısını artırmak için; kurum, kuruluşlara, iş dünyasına, hepimize görevler düşüyor. Tek başımıza yapamayız, elbirliği ile çalışarak, istenilen seviyelere ulaşabilmemiz için yenilikçi ve sürdürülebilir sonuçlar doğuran projelere ihtiyacımız var. Bugün bir milat olsun istiyorum, kadın istihdamını ve girişimciliğini artırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Tüm dünyanın kötü günlerden geçtiğini ifade eden Öztürk şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin yayımladığı bir araştırma, virüs salgınının kadınlar üzerinde büyük bir baskıya neden olduğunu ve cinsiyet eşitliğindeki 25 yıllık ilerlemeyi tehlikeye soktuğunu ortaya koydu. Pandeminin kadınları daha fazla ve daha olumsuz etkilediği maalesef bir gerçek. Pandemi dönemi sonrasında kadınların işgücüne dönmesinde azalma bekleniyor, biz buna fırsat vermeyeceğiz. Yolumuz zor ve uzun olsa da, pes etmek yok”.
Nurten Öztürk, “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Türkiye’nin girişimci kadın gücü olarak ‘Kadın Varsa Yarın Var’ diyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun” dedi.