ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Çorlu TSO´dan Sanayicimiz ve Bölgemiz İçin Kaçırılmaması Gereken Bir Fırsat Yaratılmıştır

6 Eylül 2011
Çorlu TSO'dan Sanayicimiz ve Bölgemiz İçin Kaçırılmaması Gereken Bir Fırsat Yaratılmıştır

Çorlu TSO tarafından "Islah OSB Kuruluş  Süreci"  Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi.

        Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu kapsamında 04.08.2011 tarih ve  28015 sayı ile Resmi Gazete'de Islah Organize Sanayi Bölgesi Uygulama Yönetmeliği yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası sanayici üyelerine yönelik olarak bundan sonra uygulanacak Islah OSB Kuruluş Süreci ile ilgili bilgilendirme toplantısını 06 Eylül 2011 Salı günü Ulaş Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleştirdi.

       Toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa MASATLI, Ulaş Belediye Başkanı Kenan DEMİRAY, Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Abdullah AKSOY, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet CEYHAN, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLEROĞLU  ve sanayiciler  katılımda bulundular.

        Islah OSB Yasası Uygulama Yönetmeliği Bizleri  Heyecanlandırdı

       Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa MASATLI konuşmasında; " Bizler Ergene Havzası üzerinde bulunan bir bölgeyiz. Aynı zamanda da Türkiye'nin sanayi noktasındaki can damarlarından biriyiz. 80'li yıllarda başlayan sanayileşme  90'lı yıllarda ivme kazanmış ve bu zamana kadar gelmiştir. Etrafımızda iki bin civarında sanayi kuruluşu var. Bölgemizde Islah OSB ile ilgili 530 civarında sanayi kuruluşumuz var. Burada 60 bin civarında istihdam sağlanıyor. Tabi ki hem Türkiye ölçeğinde hem de il ölçeğinde bunlar ciddi  rakamlar. Çünkü artık bir istihdamın, iki istihdamın nasıl yapılacağını konuşur duruma geldik. Bölgemiz her anlamda  ülkemiz içerisinde gözde alanlardan biridir. Bölgemiz Türkiye'nin katma değerinde %4, sosyo - ekonomik gelişmişlikte; Türkiye'nin 10'uncusu, imalat sanayinde; Türkiye'nin 5'incisidir. Bunlar kısaca bölgemizin önemli bir ivmeye sahip olduğunu gösteren rakamlardır. Ergene Havzasına baktığımızda debisi 1 milyar 72 milyon m3 olan bir yere yılda üç kat daha fazla deşarj yapılıyor. Daha sonra  çevre, altyapı, tarımsal ve sağlık sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütün bunları düşündüğümüzde kesinlikle bu bölge için de birşeyler yapılması gerektiği düşüncesindeyiz. Bunun dışında olayla ilgili teşvik uygulaması gerekiyor ama malesef  uygulanamıyor çünkü bölgemizde plansız, organize olmamış bir sanayileşme mevcuttur. Altyapı ve üstyapı durumlarıyla ilgili pek birşey yapılamıyor. Herkes bireysel olarak birşeyler yapma çabası içerisinde. Yaklaşık bir yıl önce  çevre sorunu olarak karşımıza çıkan bu  durumda   sanayicilerin daha planlı hareket etmesi için, daha iyi üretimin nasıl sağlanılacağını ve  ülkenin katma değerine daha fazla nasıl katkıda bulunulacağı hususunda  açıklamalar yapılmıştı. Islah OSB yasasının diğer yasalardan şöyle bir farkı var. Bir yıllık süreç içerisinde bu yasaya gerçek veya tüzel kişiler müracaat ettiği zaman işlem başlayacaktır. Islah OSB Yasası Uygulama Yönetmeliği'nin çıkması bizleri gerçekten çok heyecanlandırdı. Çünkü her anlamda çalışan, çalışmayan; ticaret yapan, yapmayan; sanayici, sanayici  olmayan herkesin sorunları bir şekilde devlet görevlisi olarak bizlere geliyor. Bunlarla ilgilenmek zorundayız. Bu yasanın çıkmasında odalarımızın, milletvekillerimizin aynı zamanda da tüm idarecilerimizin ciddi anlamda katkısı var. Bu çabalarından dolayı tüm katkıda bulunanlara şükranlarımı sunuyorum" dedi.

          Islah OSB'nin Kurulmasıyla Sanayicilerimizin Değeri Artacaktır

         Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Abdullah AKSOY konuşmasında; "2007 yılında Valiliğimizce hazırlanan kanun tasarısını ilgili merciğe gönderdik ama bu tasarı kanunun içerisine giremedi.  Bizler sanayicilerimizin sorunlarını çok iyi biliyoruz ve bunları çözebilmek için elimizden gelen herşeyi yapmaya çalışıyoruz. 4562 sayılı yeni kanun yapılaşmamış alanlar için geçerli bir kanundur. Bizler yaklaşık iki aydır konuyla ilgili biraraya gelip toplantılar düzenliyoruz ve toplantıya  katılanların sayısının arttığını görüyoruz. Bu da bizleri çok mutlu ediyor. Çünkü bu bölgemizin en büyük sorunu. Valiliğimizin de belirttiği gibi bölgemizde sanayi 80'li yıllarda başlayarak 90'lı yıllarda ivme kazanmıştır. Umarız ilimizin bu sorunu en kısa zamanda sona erer. Islah Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ile sanayicilerimizin her birinin değerinin artacağını düşünüyorum" dedi.

         Islah OSB'lerin Kurulması Demek; Sanayi Kuruluşlarımızın, OSB'lere Sağlanan Teşvik ve Yatırımlardan Yararlanabilmesi Demektir.

         Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail GÜLEROĞLU konuşmasında; "Çorlumuzun en büyük sorunlarından biri olan sanayimizdeki plansızlık ve dağınıklığın, ıslah çalışmaları ile organize hale gelmeleri hususunda ben de en az sizin kadar istekli ve heyecanlıyım. Üreten, istihdam yaratan, yaptıkları ihracatla ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan sanayi kuruluşlarımızın; ilgili makamların tetkiki sonucu Islah OSB'lere dönüştürülmeleri konusunda birçok kez talepte bulunmuştuk. Devam eden süreçte taleplerimiz değerlendirilerek, Islah Organize Sanayi Bölgeleri  hakkındaki geçici maddeler kanunlaştı ve 29 Mart 2011 tarihinde 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri kanununda çabalarımız nihayetinde yer aldı. Bu kanun neticesinde yapılacak olan tüm çalışmalarda Hükümetimizden ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'ndan bizlere maddi ve manevi her türlü yardımı sunacağını düşünmekte ve bu süreçte yanımızda olmalarını talep etmekteyiz. Islah OSB'lerin kurulması demek; sanayi kuruluşlarımızın, OSB'lere sağlanan teşvik ve yatırımlardan yararlanabilmesi demektir. Böylelikle dolaylı olarak üretim maliyetleri düşecek ve istihdam artışı sağlanacaktır. Bu ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli bir fırsattır. Artık sanayicilerimizin kendi arasında örgütlenmesi çok önemlidir. Bir diğer önemli husus da hükümetimizin ve bakanlığımızın bu süreçte maddi olarak sanayicimize destek vermesidir. Birlikten güç doğar felsefesiyle ıslahlaşma çalışmalarında bir bütün olarak hareket etmek ve aynı amaç doğrultusunda organize olmak için tüm üyelerimizden özveri bekliyor ve elimizden gelen tüm yardımı yapmak için Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ayrıca emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara ve ilgililere bölgemiz, üyelerimiz ve şahsım adına teşekkür ederim. En kısa sürede Çorlu'muzda Islah Organize Bölgelerinin kurulması ve sanayicimizin bu oluşumdan yararlanabilmesini temenni  ederim" dedi.

        Konuşmaların akabinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Semra ÇALIŞKAN Islah OSB Yönetmeliği hakkında bir sunum gerçekleştirerek katılımcılara bilgiler  verdi. Toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi.

 

GÜNCEL