Tareks Görev Alanları

19 Kasım 2020
SAYIN ÜYEMİZ,
İlgi: T.C. Ticaret Bakanlığı Batı Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Ticaret Denetmenleri Şube Müdürlüğü'nün 04.11.2020 tarih ve 58725608 sayılı yazısı
İlgide kayıtlı yazıda, Ticaret Bakanlığımız Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazı ile; Batı Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Tekirdağ Ticaret Denetmenleri Şube Müdürlüğü'nün Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemine (TAREKS) yetkilendirilme işlemi 02 Kasım 2020 tarihi itibariyle tamamlanmıştır. Şube Müdürlüğü görev alanı içerisinde yer alan firmalara ait ithalat ve ihracat denetim taleplerine yanıt vermeye başlamıştır.

Bilindiği üzere, Şube Müdürlüğümüzün TAREKS sistemi üzerinden yetkilendirilıne işlemi tamamlanmadan önce, görev alanı içerisindeki ihracat ve ithalat denetim başvurulan lstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Ticaret Denetmenleri Şube Müdürlüğü-1 tarafından yanıtlanmaktaydı. Bakanlığımızca Tekirdağ Ticaret Denetmenleri Şube Müdürlüğü'ne 66 nolu kod numarası tahsis edilmiş olup TAREKS sistemine yapılan ihracat başvurularında ve ürün üzerindeki etiket ve diğer evraklar üzerinde bu kod numarası ile işlemler gerçekleştirilecektir.
Bununla birlikte, yıl sonuna kadar (31.12.2020) ihracatçılarımızın bu süreçte mağdur olmamalan amacıyla ihracata hazır olan ürünler üzerinde yer alan parti numaralarını TAREKS başvurusundan farklı olarak İstanbul Ticaret Denetmenleri Şube Müdürlüğü-1 'nün kodunun yer alması durumunda söz konusu ihracat partilerinin Tekirdağ Ticaret Denetmenleri Şube Müdürlüğünce kabul edileceğini ve ona göre ihracat partisinin denetim işleminin sonuçlandırılacağı konusunda odanızda kayıtlı ihracatçıların bilgilendirilmesi ve Gümrük Müdürlüklerimizce bu talimata göre işlem yapılması hususunu bilgilerinize sunarız.