AB´ye Kuru İncir/Fındık/Antep Fıstığı İhracatı

6 Nisan 2020

İlgi: TOBB’nin 23.03.2020 tarihli ve 34221550-100-3156 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ticaret Bakanlığı'na gönderilen bir yazıda, 884/2014 (EC) Sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği'nin 14 Aralık 2019 tarihinde yürürlükten kaldırıldığı açıklanmış olup, söz konusu Tüzük'te yer alan kurallara göre 14 Şubat 2020 tarihinden itibaren Ek-1'de güncellenmiş Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numarası belirtilen ülkemiz menşeli ürünlerin (kuru incir, fındık ve Antep Fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünler) Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatında, "Sağlık Sertifikası" yerine "Model Sertifika" düzenlenmesine başlanmış olduğu kaydedilerek, Ticaret Bakanlığı BİLGE sisteminde "Sağlık Sertifikası" yerine Ek-2'de yer alan "Model Sertifika" ile Ek-3'te yer alan "Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu" varlığının kontrol edilecek şekilde yeniden düzenlenmesinin talep edildiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda Ek-1'deki listede yer alan eşyanın AB üyesi ülkelere ihracatında, gümrük idarelerince Ek-3'te yer alan "Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu" ile birlikte "Sağlık Sertifikası" yerine Ek-2'de bir örneği gönderilen "Model Sertifika"nın aranmasını sağlayacak şekilde sistemsel bir düzenleme yapıldığı vurgulanmıştır.

Bilgilerinize sunarız.