Lojistik Master Plan Hazırlıkları Sürüyor
Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Bölgesi Lojistik Master Planı hazırlıkları çerçevesinde yürüttüğü çalışmalarını Çorlu'da gerçekleştirdiği Lojistik Çalıştayı ile sürdürdü. 29 Şubat 2012 Çarşamba günü düzenlenen çalıştaya lojistik sektöründen, sivil toplumdan ve çeşitli kamu kurumlarından yaklaşık 100 kişilik bir grup katıldı.
Lojistik Master Plan Çalıştayına, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLEROĞLU ve Yönetim Kurulu Üyesi Serkan ERCİLİ katılımda bulundular
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini bütüncül bir yaklaşımla ele alan bir Lojistik Master Plan hazırlamak üzere yola çıkan Trakya Kalkınma Ajansı, koordinasyon görevi kapsamında ilgili paydaşları Çorlu'da düzenlediği çalıştayda bir araya getirdi. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda Trakya Bölgesi'nin lojistik alandaki potansiyelinin ve ihtiyaçlarının masaya yatırıldığı çalıştay Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün'ün konuşmasıyla başladı. Günümüz rekabet koşullarında işletmelerin, rakiplerinden bir adım öne geçebilmek için lojistik faaliyetlere giderek daha fazla önem verdiklerini hatırlatan Üstün, lojistik sektörünün ülke ekonomisinin bir yapıtaşı olarak ön plana çıktığını belirtti. Ajansın Lojistik Master Plan hazırlama çalışmalarına Mayıs 2011 tarihi itibari ile başladığını belirten Genel Sekreter Üstün, plan hazırlama sürecinin İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Murat Erdal rehberliğinde yürütüldüğünü ifade ettiği konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:‘‘Lojistik master plan çok ayaklı bir çalışma olup ilk aşamada Bölgedeki Lojistik sektörünün mevcut durumu ve ihtiyaç analizi gerçekleştirilmektedir. Ajansımız koordinasyonunda bölgemizde lojistik sektörüne yön vermek üzere bir Lojistik Platformu oluşturulmuştur. Platform ilk toplantısını bu çalıştayda gerçekleştirmektedir. Planlama süreci sonrasında da oluşturulmuş olan platformun yürütülecek çalışmaların izleme ve değerlendirmelerini yapacak bir kurul olarak faaliyet göstermesi beklenmektedir. Tüm süreçlerin tamamlanmasıyla oluşacak plan bir lojistik üs olma potansiyeli taşıyan bölgemizin bu hedefe ulaşmasında yol haritası görevi üstlenecektir.''
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün'ün ardından kürsüye gelen İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdal, katılımcılara Trakya Bölgesi Lojistik Master Planının süreçleri hakkında bilgiler verdi. Hazırlıklar kapsamında ilk olarak bölgedeki yük trafiğini, lojistik açıdan ihtiyaçları ve geleceğe yönelik beklentileri tespit etmek üzere bir anket çalışması yapıldığından bahseden Erdal, ülkemizin önde gelen lojistik sektör temsilcileri ile bir odak grup toplantısı yapıldığını söyledi. Murat Erdal'ın bilgilendirmesinin akabinde katılımcılar gruplar halinde bölgenin lojistik alanındaki avantajları, fırsatları ve sorunları hakkında görüş alışverişinde bulundular. Çalıştay, kara, hava, deniz ve demiryolu altyapısına yönelik ihtiyaçların ve önerilerin görüşülmesi ile Trakya'da lojistik merkezlere ihtiyaç olup olmadığı ve eğer böyle bir ihtiyaç varsa bu merkezlerin fonksiyonlarının neler olması gerektiği hususundaki konuşmalarla devam etti. Lojistik çalıştayı, katılımcıların mevcut ve yapılmakta olan limanların bölgedeki lojistik sektörünü nasıl etkileyeceğine dair değerlendirmeleri ve bölgede lojistiği etkileyen unsurlarla ilgili sorulara elektronik ortamda verdikleri yanıtlarla son buldu.
Trakya Bölgesi Lojistik Master Planına ait taslağın Mayıs ayı içerisinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine sunulması ve bunun akabinde yapılacak düzenlemeden sonra son halini alarak kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Hazırlanacak planın bölgedeki lojistik sektörüne üst ölçekli bir yapıda stratejiler geliştirmesi, bundan sonraki süreçte ise mikro boyuttaki alanlarda özel araştırma-geliştirme çalışmalarının devam ettirilmesine aracı olması hedefleniyor.