2 Mayıs 2019
Çorlu TSO TOBB´un 75. Genel Kurulu´na Katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 75’inci Genel Kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Salonu’nda gerçekleştirildi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu genel kurul konuşmasında ‘birliğimiz ebedi, gündemimiz ekonomi’ temasına vurgu yaparak, iş dünyasının önümüzdeki süreçte gündemin ekonomi olmasını istediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın icracı ve reformcu iş yapma tarzıyla ekonomide yeniden atılıma geçeceğimize inanıyoruz. Hiçbir engel, aşamayacağımız kadar büyük, hiçbir duvar yıkamayacağımız kadar güçlü değil. Gün, elbirliğiyle ayağa kalkıp koşma günü” ifadesini kullandı.

Genel Kurula Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Meclis Başkanı Erdim Noyan, TOBB Delegeleri,  TOBB Tekirdağ Genç Girişimciler Kurulu ve Genel Sekreter İbrahim Karağöz katılımda bulundu.

Hisarcıklıoğlu, ekonomiyi gündemin ilk maddesi yapma önerisinde bulunurken, rekabet gücünü artıracak yapısal reformları arka arkaya hayata geçirmek gerektiğini vurgulayarak; “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla 81 il’de istihdam seferberliğini yeniden başlattık. Oda ve Borsalarımın hepsi canla başla çalışıyor. Hatta büyük şirketleri bire bir ziyaret ederek en geniş katılımı sağlıyorlar. Hükümetimiz de çıkardığı tarihi teşviklerle bu sürece büyük destek verdi. Kısa çalışma ödeneğini işler hale getirdi. Geçen sene sona eren işverene asgari ücret desteğini miktarını da artırarak yeniden başlattı.Tüm bunlar sayesinde istihdamdaki negatif gidişi durdurduk artıya geçtik. İnşallah Odalarımız ve Borsalarımız yılsonu için verdikleri hedefleri de yakalayacaklar. İstihdamdan sonra finansmanda da yine elimizi taşın altına koyduk. TOBB Nefes kredileriyle 2 yılda yaklaşık 100 bin KOBİ’ye 12 milyar liralık ucuz finansman sağladık. Daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir ilke imza atarak KOBİ Değer Kredisini başlattı. Bu sayede 122 bin üyemiz 44 milyar liralık düşük faizli kredi imkânına kavuştu. Banka genel müdürleriyle 16 şehirde bölgesel toplantılar düzenledik. Böylece Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. 81 İl’in iş dünyasını reel sektörünü mali sektörle bir araya getirmiş olduk. Firmalarımız burada ilk elden sıkıntılarını anlattı sorunlarını çözme imkânı buldu. Yıllardır vurguladığımız KOBİ’ler için ticari alacak sigortası Bakanımız sayın Berat Albayrak’ın girişimiyle devlet destekli olarak hayata geçirildi. Tavan yapan Teminat Mektubu komisyon oranları daha makul seviyelere indirildi.Yine bu sıkıntılı dönemde yanımızda en çok kamu bankalarını gördük. Hepsine ayrı ayrı teşekkürü borç bilirim. Hazine ve Maliye Ticaret Çalışma ve Savunma Bakanlarımızla 15 ilde üyelerimizle bir araya geldik. Sıkıntılar ve öneriler ilk elden hükümetimize iletildi. Büyük kısmında olumlu sonuçlar aldık.Emeği geçen tüm Bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Yanımızda oldunuz bize güç verdiniz güven verdiniz. Üyelerimizin talebi Oda ve Borsalarımızın önerisi ve hükümetimizin de olumlu yaklaşımı sayesinde konutta otomotivde beyaz eşyada ve mobilyada vergiler indirildi. Ticari araçların kiralanma yasağına son verildi. İkinci el taşıtlardaki KDV sorunu giderildi. Hızla yükselen döviz kurlarının neden olduğu Teknik İflas sorunu çözüldü. Üzerimizde önemli yük olan Mera Fonu kaldırıldı. Yargı süreçleri özellikle İş Mahkemelerinde çok uzun sürüyor, geciken adalet herkesi mağdur ediyordu. Bunu değiştirmek üzere zorunlu arabuluculuk sistemi başlatıldı. İş uyuşmazlıklarından sonra ticari uyuşmazlıklarda da öncelikle arabulucuya müracaat şartı getirildi. Tüm farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edecek, bu zenginlikle ülkemizi daha da büyüteceğiz. Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini alacak ve lider ülke haline gelecek.Allah gönlümüzü zengin emeğimizi ve kazancımızı bereketli milletimizin birliğini dirliğini ve kardeşliğini daim kılsın. Yolumuz bahtımız açık olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen TOBB 75. Genel Kurulu'nda konuştu. Ahiliğin ve lonca teşkilatının bugünkü mirasçısı olan TOBB'un en başından beri hep birlikte çalıştıkları, yol yürüdükleri bir kuruluş olduğunu aktaran Erdoğan, ekonomi başta olmak üzere ülkenin geleceğine ilişkin hemen her konuda iş dünyasıyla istişareye özel önem verdiklerini söyledi. Aldıkları tüm kararların ortak aklın, ortak ihtiyaçların ve ortak vicdanın ürünü olması için gayret gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, Ankara ve tüm şehirlerde iş dünyasının bu en büyük çatısının genel kurullarına, ekonomi şuralarına, ödül törenlerine ve diğer pek çok etkinliğine katılarak yol arkadaşlığını güçlendirdiklerini ifade etti.

Bugün Türkiye'nin itibarı iftihar verici bir seviyeye ulaşmışsa bunda adeta bir alperen ruhuyla dünyada ayak basmadık yer bırakmayan girişimcilerin çok büyük emeği ve katkısı bulunduğunun altını çizen Erdoğan, "Bir kez daha Türkiye'nin büyümesi, güçlenmesi, gelişmesi, kalkınması, zenginleşmesi mücadelemize katkı veren her bir kardeşime teşekkür ediyorum." dedi.

Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB tarafından 8 kategoride düzenlenen proje yarışmasında birinci olan oda ve borsaların yöneticilerine ödüllerini verdi.

HABER GÖRSELLERİ