7143 Sayılı Yapılandırma Süre Uzatımı

22 Ocak 2019

Tarih     :22/01/2019

Sayı       :867

7159 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 28.12.2018 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Anılan Kanun’un 11. Maddesi ile 11.05.2018 Tarihli ve 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun aşağıdaki Geçici 2. madde eklenmiş ve 28.12.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Yürürlüğe giren düzenleme 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 10/9. maddesinde düzenlenen ‘’üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine olan aidat borçları asılları ile 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunun 26.maddesinin yirmi üçüncü fıkrası ile 27.maddesinin yedinci fıkrası uyarınca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ödenmesi gereken sigorta eksperleri ve sigorta acenteleri levha aidat borçlarını da’’ kapsamaktadır.

Bu çerçevede; 7143 sayılı Kanuna uygun şekilde yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde 28.12.2018 tarihi itibariyle ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları,2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar ödemeleri koşuluyla yapılandırma kapsamında kabul edileceklerdir. Oda ve borsalarımızın üyelerine uyguladıkları yapılandırmanın son ödeme tarihi 31.12.2018 olduğu için yapılandırması bozulan üyelerin yapılandırma kapsamındaki tüm taksitlerini 2019 Şubat ayı sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir.

7143 sayılı Kanun’un geçici 2 inci maddesi gereği, 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar yapılacak ödemelere; borcun asıl ödenmesi gerektiği tarihten (yapılandırma kapsamında ödenmesi gereken taksitin son ödeme tarihi), ödeme tarihine kadar (bu tarih dahil) geçen süre için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı uygulanacaktır.

Bu nedenle; 7143 sayılı yapılandırma çerçevesinde daha önce başvuruda bulunup en az bir taksitini ödeyip diğer taksitlerini ödemeyerek yapılandırılması bozulan üyeleri kapsamaktadır.

Bilgilerinize sunarız.