Türkiye BES´leniyor Paneli Odamızda Gerçekleşti
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), 'Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES'leniyor' projesi kapsamında, Odamız Batı Eğitim Salonu’nda 27 Kasım 2018 Salı günü bir panel düzenledi. Gazeteci Noyan Doğan’ın moderatörlüğünü yaptığı panel, Çorlu TSO ev sahipliğinde, EGM Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Türkölmez, Yönetim Kurulu Başkanımız İzzet Volkan, Meclis Başkanımız Erdim Noyan, Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan’ın katılımıyla gerçekleşti. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) bütün yönleriyle ele alındığı panelde otomatik katılım için öneriler de tartışıldı.
Habertürk’te yayınlanan Bakış Programında yer alan “Türkiye BES’leniyor” paneline; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Tekirdağ Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Yavuz Uylaş, KOSGEB Tekirdağ Çorlu Müdürü Özay Cebeci, Kurum, Kuruluş ve STK’ların temsilcileri, Oda ve Borsa Yöneticileri, Odamız Meclis Üyeleri, Komite Üyeleri ve Üyelerimiz katılımda bulundular.
Çorlu 29 ülkeye 1 milyar dolara yakın ihracat yapıyor
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkanımız İzzet Volkan bölge hakkında bilgi verdi. Çorlu’yu Trakya’nın sanayi ve tarım başkenti olarak niteleyen Volkan, "Sürekli göç alan ve hızla büyüyen bir bölgeyiz. 5 sanayi bölgemiz, bir tane de Avrupa Serbest Ticaret alanımız bulunuyor. Sanayi, ticaret ve tarımın iç içe olduğu ender bölgelerden bir tanesiyiz aynı zamanda. Odamıza bağlı 7 bin 356 üyemiz bulunmakta ve İSO 500’de 26, ikinci 500’de ise 30 şirketimiz bulunuyor. Bölge olarak ağırlıkta Avrupa olmak üzere 29 ülkeye 1 milyar dolara yaklaşan ihracatımız mevcut" diye konuştu.
İşsizliğin en düşük olduğu bölgelerden biri olduklarını da söyleyen Volkan, ilk günden itibaren bireysel emeklilik sistemlerini hem şirketlere hem çalışanlara anlattıklarını, ancak sistemin daha çok anlatılmaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Odamız Meclis Başkanı Erdim Noyan da, bölgemizde devam eden Dünya’nın en büyük çevre koruma eylem planı olan Derin Deşarj hakkında Doğan’a bilgiler verdi.
Noyan, “Bölgemizde özellikle 1980 sonrasında sanayi gelişti ve çevresel sorunlar ile karşılaştı. Çevre koruma kapsamında son zamanlarda Ergene Havzası Eylem Koruma Planı yapıldı. Bu planda Derin Deşarj ile sanayi firmalarımızın atıkları çevre kirliliğine sonuç yaratmadan denize deşarj edilecek. Bunların dışında OSB’ler kurularak çevre atıkları arıtma tesislerine yönlendirildi. Derin Deşarj ile çevresel boyutta önemli gelişmeler kazanılacak” dedi.
Trakya’nın Türkiye’nin en fazla OSB sahip bölgesi olduğunu, 13 OSB’nin beşinin Çorlu’da bulunduğunu dile getiren TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan, BES ile otomatik katılımın tasarruf için iyi sistemler olduğunu, bununla birlikte tasarruf mantığının çocuk yaşlarda oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Çiftçinin tasarruf mantığı ‘yastık altı’
Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan ise 1955 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk ticaret borsası olma özelliği taşıyan yapılarına 3 bin çiftçinin üye olduğunu anlattı. Türkiye’nin en modern tarımının Çorlu’da yapıldığını, 700 bin dönüm ekilebilir arazileri bulunduğunu, ayrıca bir tanede uluslararası laboratuvarlarının olduğunu kaydetti.
Ertan, çiftçilerdeki tasarruf mantığını 'yastık altı' olarak tanımlarken, tasarrufa yatkın olan bu kitleye bireysel emeklilik sisteminin daha fazla anlatılması gerektiğini söyledi.
EGM Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Türkölmez, 15’inci yılını geride bırakan BES ve iki yıldır uygulanan otomatik katılım sisteminde ulaşılan nokta hakkında bilgi verdi. BES’teki fon büyüklüğünün 85 milyar TL’ye katılımcı kişi sayısının ise 7 milyona ulaştığını, otomatik katılımın iki yıllık performansının da 5,1 milyon katılımcı olarak gerçekleştiğini aktardı.
Türkölmez, sistemin iki yıllık performansını iyi bulmakla birlikte şunları kaydetti: "Sisteme yatırım yapmaya devam etmemiz geriyor ki, git gide yaşam ömrü uzayan toplumumuzda yaşam kalitesini artırabilelim". Türkölmez, tasarruf etmekten başka şansın bulunmadığını da sözlerine ekledi.
OECD ülkelerindeki tasarruflar GSYH’lerin yüzde 50’sini buluyor
OECD ülkelerinin emeklilik fonlarında biriken tasarrufların GSYH’lerin basit ortalamada yüzde 50’sini bulduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 2,5 olduğunu dile getiren Türkölmez, konuşmasına şöyle devam etti: "Otomatik katılım tüm dünyada başarılı örnekleri olan bir uygulama. Ancak örneklerine bakıldığında sistemin işveren katkılı olduğunu görüyoruz. Bizimkisi değil. Bu çok önemli bir fark. Ve bizim dünyadaki uygulamalardan gördüğümüz, otomatik katılım sistemi gibi uygulamaların işveren katkısıyla kalıcılığının sağlandığını. Biz işverenlerimizin ne tür zorluklar içinde çalıştıklarını biliyoruz. Böyle bir ortamda hadi gelin işveren katkısı yapalım dediğimizde aslında bir ek yük geliyor. Ancak, işverenlere ek yük getirmeden de otomatik katılım sisteminde işveren katkısını başlatabilmenin yolları var".
Türkölmez, otomatik katılım sisteminde işveren katkısında yükün paylaşıldığı ortak bir model üzerinde çalışılabileceğini kaydetti.
Otomatik katılımda son faz 1 Ocak 2019’da başlayacak
Çorlu Sanayi ve Ticaret Odası ile Çorlu Ticaret Borsası üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği panelde Türkölmez, 59 çalışanı bulunan 400 bin şirketi yakından ilgilendiren Otomatik Katılımın son fazı hakkında bilgi verdi.
Türkölmez, konuya ilişkin açıklamalarda şu önemli noktalara değindi: "59 çalışanı bulunan şirketleri yakından ilgilendiren son faz 1 Ocak 2019’da başlayacak. Bu girişlerle otomatik katılımın iki yıla yayılan birinci aşamasının sonuna geleceğiz. Nisan 2019’da otomatik katılımda yeni bir boyuta geçeceğiz. Mevzuata göre, sisteme girdikten sonra çıkmış bile olsanız, iki yıl sonra sisteme tekrardan alınacaksınız. Nisan 2019’da 2017 yılı itibarıyla sistemden ayrılan 6 milyon kişi tekrar sisteme dâhil edilecek".