Etiyopyada Yatırım Fırsatları Çorlu İş Dünyasıyla Paylaşıldı
Etiyopya Başkonsolosu Wondimu Gezahegn Gebremichale ve Etiyopya Ticaret Ataşesi Hassen Mussa Atiyb, 24 Ekim 2018 Çarşamba günü Odamız tarafından düzenlenen toplantıda Etiyopya’da ki yatırım fırsatlarını Çorlulu iş adamlarıyla paylaştılar.
Toplantıya; Odamız Meclis Başkanı Erdim Noyan, Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Meclis Üyeleri, Komite Üyeleri ve firma sahipleri katılımda bulundu.
Üyelerimize Özellikle İhracat Noktasında Katkı Sağlamayı Hedeflemekteyiz
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Odamız Meclis Başkanı Erdim Noyan; “Türkiye ile Etiyopya arasındaki tarihi ve kültürel bağlar iki ülke ilişkilerinde olumlu rol oynamaktadır. İki ülke arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilen birçok üst düzey ziyaret ve bu ziyaretler vesilesiyle imzalanan çeşitli işbirliği anlaşmaları başta tarım, sağlık, güvenlik ve eğitim olmak üzere, birçok alanda iki ülke ilişkilerinin gelişmesi için önemli zemin hazırlamıştır. Etiyopya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimiz her geçen gün gelişmektedir. Muhtelif sektörlerde faaliyet göstermekte olan firmalarımızın Etiyopya pazarına göstermekte oldukları yoğun ilgi neticesinde önümüzdeki yıllarda Etiyopya ile dış ticaretimizin katlanarak artması beklenmektedir. Çorlu TSO olarak üyelerimize özellikle ihracat noktasında katkı sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu kapsamda Afrika ülkeleri ile diyaloğumuzu geliştirme adına önemli çalışmalar başlattık. İki ülke arasında 100 yıldan fazlaya dayanan diplomatik ilişkiler, ekonomik ve ticari ilişkilerle yeni bir boyut kazanmış ve bu gelişmelere eş olarak Nisan 2006’dan beri Türk hava yollarımız Addis-Ababaya doğrudan haftada 7 sefer gerçekleştirmeye başlamıştır. Etiyopya ile ülkemiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ivmesi Cumhurbaşkanımızın 2005 yılını ‘Afrika Yılı’ ilan etmesiyle artmıştır.” Dedi.
Noyan; “2003 yılında Etiyopya’da yatırım yapan Türk firması sayısı sadece 1, istihdam edilen kişi sayısı ise 5 iken, 2018 yılında yaklaşık 200 Türk firmasıyla işadamlarımız Etiyopya’daki en büyük özel sektör işvereni konumuna yükselmiştir. 2017 yılı sonu itibariyle doğrudan dış yatırımlarımızın toplam tutarı 3.5 milyar ABD dolarına yaklaşmıştır. Etiyopya’da Türk şirketlerimizce yaklaşık 30 bin yerel personele istihdam sağlanmaktadır.” Açıklamasında bulundu.
Tarım, Tekstil ve Hayvancılıkta Ciddi Yatırım Fırsatları Bulunmaktadır
Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız İzzet Volkan; “Ülkemizin içinde bulunduğu konjoktür gereği daha fazla ihracat ve yatırım yapmamız gerekiyor. Bu süreçte döviz kaybımızı yerine getirmekte ithal ürünlerde son derece etkilidir. Bu noktada Etiyopya büyük bir fırsattır. Zaten 2000’li yıllardan bu yana özellikle bölge sanayicilerimiz, tekstil başta olmak üzere çok ciddi bir ticaret başlamış bulunmaktadır. Etiyopya tarım, tekstil ve hayvancılıkta bize büyük fırsatlar sunmaktadır. Türk yatırımcıları olan ve hızlı büyüyen bir ülkedir. Bizler burada gerçekleşecek sunumu komitelerimize ve üyelerimize iyi bir şekilde aktararak iş birliği fırsatlarını anlatmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Çorlulu işadamlarını ülkelerine yatırım yapmaya ve işbirliğine davet eden Etiyopya Ticaret Ataşesi Hassen Mussa Atiyb, “Çorlu potansiyeli yüksek bir yer. Her konuda işbirliği yapabiliriz. Etiyopya, Afrika’nın doğu kıyısında bulunan 100 milyon nüfusa sahip bir ülke. Türkiye ile arasında stratejik bir konumu da var. Etiyopya aynı zamanda, uluslararası bir organizasyon merkezi durumundadır. Afrika’nın en hızlı büyüyen ekonomi olan ülkemiz aynı zamanda, yabancı yatırımcılara olağanüstü fırsatlar sunmaktadır. Ülkemize yapacağınız yatırımlar her iki tarafa da katma değer sağlayacaktır. Etiyopya, Çok Yönlü Yatırım Teminat Ajansı’na ev sahipliği yapmaktadır. Aralarında Türkiye’de dahil olmak üzere 30 ülkeyle iki taraflı yatırım teşvik koruma anlaşmalarını sonuçlandırmıştır. Ülkemizde yatırım yapan yabancı yatırımcılar sermaye mallarını gümrüksüz sokabiliyor. Üretim yapacaklar kapasitelerini bir yere getirene katar bir ila dokuz yıl arası vergi tatili sağlayabiliyor. Hammadde ülkemizde yoksa vergi muafiyetiyle getirebiliyorsunuz. Devletimiz, yüzde 50 sermayenize destek veriyor. Devletimiz ayrıca, ihracat yaparken de ihracat kredisine destek sağlıyor. Özellikle mobilya, tekstil, tarımsal ürünler, tarımsal sanayi, ilaç sanayi, deri ve deri ürünleri sanayi, inşaat malzemeleri üretimi, kimyasal ve plastik üretim sanayi konularında ülkemize yatırım yapabilirsiniz. Türkiye özellikle inşaat konusunda önemli bir tecrübeye sahip. Bu konuda sizlerin tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. Ülkemize yatırım yaparsanız, rekabetçi yatırım teşvikleri, makro ekonomik istikrar, basit yatırım prosedürleri, bol, ucuz ve eğitimli iş gücü gibi bir çok fırsattan yararlanabilirsiniz.” dedi.
Toplantı karşılıklı soru – cevap şeklinde sona erdi.