ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Sudan İş Gezisi

21 Aralık 2015

                                                                                                                           Tarih     :21/12/2015

                                                                                                                           Sayı        :14060

 

SAYIN ÜYEMİZ

Trakya Kalkınma Ajansı 24-29 Ocak 2016 tarihleri arasında Trakya Bölgesinden birçok farklı sektörlerde yatırımları bulunan iş adamlarını Sudan’ın başkenti Hartum’a götürüyor. 

Türkiye-Sudan Ticaret hacmi Türkiye’nin lehine olarak 2014 yılı itibari ile 320 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olup, 2015 yılında bu değer 402 milyon dolar olmuştur. Tekirdağ İl bazında gerçekleşen dış Ticaret değerleri ise, yine Türkiye lehine olarak 2013 yılında 425 bin dolar, 2014 yılında ise 628 bin dolar civarında olmuştur. Sudan’ın başlıca ihracat ürünleri Altın, Petrol, Arap Zamkı, Canlı Hayvan ve Susam olup önemli ithalat ürünleri ise, işlenmiş deri ürünleri, her türlü makine teçhizat, tarım ürünleri ve aletleridir.

5 günlük ziyaret boyunca ilk olarak 2016 yılında 33. kez yapılacak olan Uluslararası Hartum Fuarına katılım sağlanacaktır. Hartum’da bulunan Türkiye Başkonsolosluğu ve Ataşelikleri ile toplantılardan sonra Federal Hükümet Yatırım ve Ekonomi Bakanları ile Tekirdağ ve Hartum bazında iş geliştirme toplantıları düzenlenecektir.  Sonrasında Hartum Valiliği, Ticaret Odası ve Hartum’a 35 km uzaklıkta bulunan Organize Sanayi Bölgesi ziyaret edilecektir. Gezi sırasında 1 adet heyetler arası iş görüşmesi düzenlenecektir. Son gün ise kültür turu düzenlenecektir.

Sudan’da TIGEM tarafından 780.000 hektar tarım arazisi Türk yatırımcılara tahsis edilmiş olup TİKA tarafından da Sudan’ın çeşitli şehirlerinde muhtelif yatırımlar yapılmıştır. Sudan 37 milyon nüfusu ve toprak büyüklüğü bakımından Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri olup, gerek TİGEM gerek diğer Devlet kurumları Sudan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin artmasında aktif olarak çalışmaktadırlar. Sudan, ekonomik açıdan petrol üreticisi bir ülke olmasının dışında 120 milyon canlı büyük ve küçükbaş hayvana sahip, Dünya genelinde Arap Zamkı ve Susam gibi ürünlerin %70-%80 civarında üretildiği bir ülke olup siyasi açıdan ise de Afrika’da bulunan ülkeler arasında özellikle 2012 yılından itibaren herhangi bir sorunun yaşanmadığı bir ülke konumundadır. Yapılan etüt çalışmaları sonucunda görüldüğü üzere, Sudan’ı büyük, çok fazla yeraltı ve yerüstü kaynağa sahip olmasına rağmen bunları kullanacak ürün ve aletlere sahip olmayan, Çin ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından hedef alınmış ve gelecek 10 sene içinde şimdiki durumundan çok farklı bir ülke performansı göstereceği anlaşılmış bir ülkedir.

Başvuru formuna aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

www.trakyaka.org.tr

www.investintekirdag.org.tr

 

            Bilgilerinize sunarız.

            Saygılarımızla,

             İbrahim KARAĞÖZ

            Genel Sekreter