ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu

23 Kasım 2015
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İsmail Köroğlu ve İbrahim Gönül, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Serkant Hocaoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri; Cevat Sevim, Hüseyin Ersoy, Haluk Perçin Bayındır, Haşim Yiğit, Müslüm Kahraman ve Fatih Keskin'den oluşan Makedonya Heyeti 20 - 21 Kasım 2015 tarihleri arasında bir dizi ziyarette bulunarak iş birlikleri ve yatırım olanakları hakkında istişarelerde bulundular.

İlk olarak Makedonya - Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Eyüp Kahveci ile birlikte T.C Üsküp Ticaret Müşaviri Bünyamin Kutlu'yu ziyaret eden Çorlu TSO Heyeti, Odamızın faaliyetleri hakkında bilgiler verirken, Makedonya da ki iş fırsatları ve yatırım olanakları hakkında bilgi sahibi oldular.

ÇORLU TSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ENİS SÜLÜN; BİRLİKTE İYİ YATIRIMLARA VE YENİ PROJELERE İMZA ATACAĞIZ

 Misafirperverliklerinden dolayı T.C Üsküp Ticaret Müşaviri Bünyamin Kutlu'ya ve Makedonya - Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Eyüp Kahveci'ye teşekkürlerini sunan Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; "Birlik ve beraberlik içerisinde olmamızdan dolayı çok mutluyuz. Bundan sonra daha iyi yatırımlarla ve yeni projelerle çalışacağımıza gönülden inanıyorum. Bizleri ağırladığınız için de teşekkürlerimi sunarım"dedi.

MAKEDONYA - TÜRKİYE TİCARET ODASI (MATTO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI  EYÜP KAHVECİ; BALKANLARDA EN GÜÇLÜ YAPILANMA MAKEDONYA DA VARDIR

 MATTO'nun genel yapısı hakkında açıklamalarda bulunan Makedonya - Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci; Makedonya Ticaret Odamız, 8 yıldan beri faaliyet göstermektedir "60 üyemiz bulunmaktadır. Strateji olarak kalite bakımından büyümeyi kendimize amaç edindik. Makedonya da üretim yapan orta ve büyük ölçekli çoğu firma bizim üyemizdir. Hem Makedonya hem de Türkiye hükümeti tarafında gayet iyi bir tanınırlığımız var. Akredite olmuş durumdayız. Amacımız bu yapıyı daha güçlü hale getirmektir. Bunun yanında yerel üyelerimiz de bulunmaktadır. Makedonya'nın içindeki etnik gruplardan; Arnavut, Boşnak, Türk hepsinden üyemiz mevcuttur. Omurgamızı oluşturan firmalar Türk firmalardır. 1 Milyar euro civarında büyüklüğümüz bulunmaktadır. Son dönemde Sırbistan'a açılmakla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Balkanlarda en güçlü yapılanma Makedonya'da vardır" açıklamasında bulundu.

 MAKEDONYA - TÜRKİYE TİCARET ODASI (MATTO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI EYÜP KAHVECİ; MAKEDONYA GÜNEYDOĞU AVRUPA'NIN KAVŞAK ÜLKESİDİR        

 Kahveci; "Makedonya sınırında Gevgeli diye bir bölge var. Biz oraya 20 fabrikalık 5.000 istihdamlık bir serbest bölge yapmak istiyoruz. Avrupa'ya mal satan Türk firmaları için Makedonya lojistik bir üs gibidir.  Kosova Priştine 80 km, Sofya 220 km, Selanik 200 km civarındadır. Bu yerlerin hepsi gün içinde gidip geri gelinebilecek alanlardır. Zaten Makedonya Güneydoğu Avrupa'nın kavşak ülkesidir. Dağıtımın ve toplanmanın en kolay yapıldığı yer burasıdır. Burası Avrupa'yı kuzeyden güneye doğudan batıya bağlayan kavşak ülkedir. Makedonya  ticarette ve yatırımda bölgenin lojistik üssüdür" ifadelerini kullandı.

T.C ÜSKÜP TİCARET MÜŞAVİRİ BÜNYAMİN KUTLU; 10 YIL BOYUNCA GÜMRÜK VERGİSİ ALINMIYOR

Çorlu TSO Heyetine ziyaretlerinden ötürü teşekkürlerini dile getiren T.C Üsküp Ticaret Müşaviri Bünyamin Kutlu; "Eğer Makedonya da  ticaret yaparsanız devlet burada ki araziler için sizden 99 yıl boyunca 0.1 euro gibi bir kira ücreti alıyor. 10 yıl boyunca gümrük vergisi de almıyor. Biz hem Türkiye'nin burada ki gücünü artırmak hem de iş adamlarımıza böyle bir imkanı sunmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devlet burada ki tarım arazilerini satmıyor kiralıyor. Tarım arazilerini ancak özel şahıslardan satın alabilirsiniz. AB'nin bölgesel kalkındırma teşvikleri bulunmaktadır. Proje hazırlayarak ondan faydalanabiliyorsunuz. Seyahat acentesine destekleri var. Bu destekler AB ve diğer komşu ülkelere göre daha düşüktür. Hayvancılık yaparsanız hayvan başına teşvik alıyorsunuz. Süt üretirseniz ürettiğiniz sütün başına destek vardır. Mezbahaya kestiğiniz hayvan başına destek vardır. Devlet fide, fidan başına destek veriyor. Destekler komşu ülkelere daha düşüktür. Üretim maliyetleri diğer AB ülkelerinin üstündedir. Biz direkt soğuk hava deposu ve buradan doğrudan ihracatı öneriyoruz. Hayvancılık alanında ve meyvecilik alanında da birkaç firmamız var. Düşük teknolojili üretim, küçük ölçekli olmasına rağmen üretim maliyeti yüksektir" dedi

 T.C ÜSKÜP TİCARET MÜŞAVİRİ BÜNYAMİN KUTLU;  KURUMLAR VERGİSİ VE GELİR VERGİSİ %10'DUR

 Birçok ülkeden düşük vergi aldıkları için bütçeyi bir türlü güçlendiremediklerini söyleyen Kutlu; "Bütçeyi güçlendirmek için gelir getirici önlemler almaları gerekiyor. Burada kurumlar vergisi ve gelir vergisi %10'dur. Bu yüzden bireysel ticaret yapma konusunda da avantajlı bir yerdir. Eğer bir sektöre giriş izni bakanlığa bağlıysa o sektöre girişle ilgili sıkıntılar çıkartabiliyorlar. Ülkenin asıl zenginliği iklimi, coğrafyası ve toprağın verimliliğidir. Üsküp ve çevresini değerlendirmek lazım. Serbest bölgenin kurulması çok iyi olacaktır. Temel amaç ihracata yönelik üretim yapmaktır" ifadelerini kullandı.

HALK BANKASI MAKEDONYA GENEL MÜDÜRÜ NECDET PALAKÇI; BÜYÜKELÇİLİK , BAŞ MÜŞAVİRLİK VE MATTO İLE KOORDİNELİ ÇALIŞILMALIDIR

 Halk Bankası Makedonya Genel Müdürü Necdet Palakçı yaptığı açıklamada; "Yerel otoritelerle ilişkilerinizi en iyi seviyelerde götürebilirsiniz. Burada en başta Büyükelçiliğimiz ve Baş Müşavirimiz olmak üzere MATTO ile koordineli çalışmak son derece önemlidir. Türk yatırımcılar son aşamada kendileri ile temasa geçiyorlar ama o zamanda iş işten geçmiş oluyor. Baştan paylaşımcı olmak gerekiyor. Burası Türkiye'nin bir parçası gibi oldu. Türkiye'den başını kaldırıp yatırım yapmak isteyen biri için üs noktasına geldi. Artık Türkiye'den gelen yatırımcılar buradan diğer ülkelere yatırım yapmayı amaçlıyorlar. Burayı güvenli bir yer olarak görüyorlar. En ufak bir problem olsa değerli büyüklerimiz, değerli müşterilerimizin yanında olabiliyor. Makedonya da ki bankalarda Türk Lirası geçiyor. Göreve başladığımız günden buyana gerek ülkemiz adına gerek iş adamlarımızın prestijini sarsacak kişilerin gelmesine müsade etmiyoruz.  O da burada ki kitleyi üst seviyeye çıkartıyor" açıklamasında bulundu.

 Ziyaret; hediye takdimi ve toplu  hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

Daha sonra MATTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kahveci nezaretinde Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako'yu ziyaret eden Heyet, burada ithalat ve ihracat konularında bilgiler aldı.

DIŞ YATIRIMLARDAN SORUMLU DEVLET BAKANI FURKAN ÇAKO, TOBB, DEİK VE MÜSİAD İLE İŞ BİRLİKLERİMİZ OLDU

 Ziyaret etme nezaketinde bulunduğunuz için sizlere teşekkür etmek istiyorum diyen Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako; "Bu tür ziyaretlerin ülkelerimiz ve iş dünyası adına hayırlı olmasını temenni ederken somut adımların atılmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Benimle birlikte bu görevde olan 4 arkadaşım daha var. Biz coğrafi bölgeler olarak görev dağılımında bulunuyoruz. Ben Makedonya - Türkiye, Makedonya- Orta Avrupa ülkeleri, ve bir kısım Asya Ülkelerinden sorumluyum. Görevde bulunduğum süre boyunca Türkiye ile birçok resmi görüşme gerçekleştirdik. İş adamlarıyla görüştük. TOBB, DEİK ve MÜSİAD la iş birliklerimiz oldu" dedi.

DIŞ YATIRIMLARDAN SORUMLU DEVLET BAKANI FURKAN ÇAKO TİCARET HACMİ 2014 YILINDA 500 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Çako: "Özellikle Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın büyük yardımları oldu. Türkiye ile ilişkilerimizin artmasını istiyoruz. Son dönemde Türkiye'nin büyüyen bir ekonomisi var. Büyüyen ekonominin iş adamlarına yansıması var. Dolayısıyla sizlerin, iş adamlarının elinin daha güçlü olduğunu takip ediyoruz. Dış pazarlara özellikle balkanlara açılırken Makedonyaya odaklanmanız gerektiğini düşünüyorum.  Makedonya bu nedenlerin dışında Güneydoğu Avrupa'nın vergi cennetidir. Bu imkanlardan yararlanmanızı arzu ediyoruz. Bu imkanların detayları Eyüp beyle yapılacak toplantıda duyurulacaktır. Ticari ilişkileri değerlendirmek gerekirse özellikle 2010 yılında 315 milyon dolar olan ticaret hacmimiz vardı 2014 yılında bu rakam 500 milyon dolarlara ulaşmış oldu. 100 milyon dolarlık kısım Makedonya dan Türkiye'ye ihraç edilmekte geri kalan kısmı da Türkiye'den Makedonya'ya ithal edilmektedir. İnanıyorum ki sizin ciddi projeleriniz var. Bunları da yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bir kez daha ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 ÇORLU TSO YÖNETIM KURULU BAŞKANI ENİS SÜLÜN; MAKEDONYA'YI VE MAKEDON HALKINI ÇOK SEVİYORUZ

 Bizleri kabul ettiğiniz için şahsım ve Odamız adına teşekkür ederim diyen Sülün; "Makedonya'yı ve Makedon halkını çok seviyoruz. Zaten hükümetimizde sizlerle çok iyi ilişkiler içerisidedir. Bizde elimizden geldiği kadar iş adamlarımızı buraya yönlendirmeye çalışıyoruz. Odamız hakkında size bilgi vermek istiyorum. 6700 civarı üye sayımız vardır. Bunların 800 tanesi fabrika sahibi sanayicilerdir. 5 adet OSB 1 adet Deri OSB bulunuyor. Ayıca serbest bölgemiz var. Çorlu Türkiye'nin sayılı sanayi kuruluşlarının bulunduğu bir yerdir. Bizlerde bünyemizde ki sanayicilerimizin yatırımlarını Makedonya ya yönlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz ve daha fazlasını da yapacağız" açıklamasında bulundu.

Ziyaret sonrası Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün ve Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Furkan Çako, birbirlerine hediye takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 Heyet daha sonra T.C Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil'i ziyaret etti.

T.C ÜSKÜP BÜYÜKELÇİSİ ÖMÜR ŞÖLENDİL; ÇORLU BALKANLARA AÇILMA KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR NOKTADADIRZ

Gerçekleşen ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren Ömür Şölendil; "Siz değerli iş adamlarının burada yatırım fırsatları konusunda verimli ziyaretlerde bulunacağınıza inanıyorum. Biz Makedonya'nın NATO'ya üye olması için elimizden geleni yapıyoruz. Bölgenin güvenliği ve istikrarı için bunun şart olduğunu düşünüyoruz. Her yerde olduğu gibi burada da bazı sorunlar var bunların üstesinden gelmek için çalışıyoruz. Burası küçük ama potansiyeli olan bir ülkedir. Bize karşı gerçekten dost olan bir ülkedir. Sizin orası da potansiyeli son derece büyük olan bir yerdir. Çorlu Balkanlara açılma konusunda önemli bir noktada bulunuyor" dedi.

 Misafirperverliğinden dolayı T.C Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil'e teşekkürlerini sunan Enis Sülün, Çorlu TSO'nun genel yapısı, faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

 Makedonya ziyaretinin son gününde Gevgelia bölgesinde ortak teknik ve teknolojik bölgenin kurulması konusunda Yunan İhracatçıları Derneği ile bir araya gelen Çorlu TSO Heyeti, burada ki ziyarette yatırım olanakları hakkında bilgi sahibi oldu.

 (MATTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Eyüp Kahveci ile birlikte MATTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Çorlu TSO Heyetini burada Makedonya Yunan Büyükelçisi Christos Gribas, Fauova, Ekonomik ve Ticari İler Danışmanı Bölüm Başkanı Olga Mezeridou, SEVE, Filiopoulos Georgios, CEO Euroconsultants Kokorotsikos Paris ile SEVE Başkanı ve LOFAKİS CA şirket sahibi Loufakıs Kyrıakos karşıladılar.

Burada gerçekleşen sunumda ihracat, ithalat ve yatırımlar ile ilgili istişarelerde bulunan Çorlu TSO Heyeti Odamız ve Bölgemiz hakkında bilgilendirmede bulundu.

 Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; "Bizleri ağırladığınız için sizlere teşekkür ederiz. Sanayici ve iş adamlarımıza burada yatırım yapmaları konularında teşviklerde bulunucağız" dedi.

 

HABER GÖRSELLERİ
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Makedonya´da Temaslarda Bulundu