Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, B20 Türkiye Konferansı´na Katıldı

3 Eylül 2015
Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, B20 Türkiye Konferansı´na Katıldı

B20 Türkiye Konferansı, B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve küresel ekonominin önde gelen aktörlerinin katılımıyla 3 Eylül 2015 Perşembe günü açıldı. Hisarcıklıoğlu B20 Türkiye olarak çok çalıştıklarını ve G20 Liderlerine sunulmak üzere 19 maddelik talepler listesini oluşturduklarını anlattı. Talepler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildi.

Gerçekleşen toplantıya Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi  Enis Sülün'de katılımda bulundu.

"Küresel sorunlara, küresel çözümler bulunması gerekiyor"

G20'nin 1999'da kurulduğunu ve 2008'de liderler seviyesine yükseltildiğini anımsatan Erdoğan, platformun özellikle tüm dünyayı etkileyen küresel mali krizin atlatılmasında önemli rol oynadığını söyledi. Bu yıl, Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G20'nin küresel ekonomik politikaların belirlenmesinde en etkili diyalog mekanizmalarından biri haline geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2008'den bu yana G20 zirvelerine katılmış birisi olarak kaydedilen ilerlemeyi yakından gördüğünü aktardı.

Erdoğan, G20'yi etkin kılan en önemli sebeplerden birinin, katılımcı ülke ve kuruluşların liderleriyle birlikte iş dünyası başta olmak üzere ekonomik ve sosyal tüm tarafları bir araya getirmesi olduğunu dile getirerek, "Bu süreçte yaptığım en önemli tespit, sadece tek tek ülkelerin çıkarlarının değil küresel ihtiyaçların da göz önünde bulundurularak alınan kararların çok daha etkili, çok daha çözüme dönük olduğudur. Küresel sorunlara, küresel çözümler bulunması gerekiyor. G20 platformunda, bu çerçevede her geçen yıl daha da güçlenen bir anlayış birliğinin oluştuğunu memnuniyetle görüyorum" değerlendirmesini yaptı.

"Küresel ekonomi yeni bir para politikasına geçiş yapıyor"

Bu yıl G20 sürecini çok önemsediklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "G20, 8 ülke dünyayı yönetmeye yetmeyince ortaya çıkan bir mekanizmadır. Ben G20'yi, oluşmakta olan yeni dünyaya uyum sağlama çabası olarak görüyorum. Bu doğru adımı destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak, kısa vadede yeni bir sorunla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, "Küresel ekonomi yeni bir para politikasına geçiş yapıyor" ifadesini kullandı.

ABD Merkez Bankasının muslukları kıstığı, başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere, bazı merkez bankalarının parasal genişlemeye gittiği günleri yaşadıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Ulusal gibi görünen kararların etkileri küresel oluyor. Bu gelişmeler, bizler için son derece sıra dışı bir durum" diye konuştu.