ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Peynir Altı Suyu Bildirimi

27 Ağustos 2015

                                                                                                                        Tarih     :27/08/2015

                                                                                                                        Sayı       : 8740

               SAYIN ÜYEMİZ

           İlgi: T.C. Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 21.08.2015 tarihli ve 13070673-145.99-E.7325 sayılı yazısı

           İlgide kayıtlı yazıda, İlimizde süt ve süt ürünleri üretim tesisleri yaygın olarak bulunmakta olup, söz konusu süt ve süt ürünleri üretim tesislerinden büyük miktarlarda peynir altı suyu  oluşmaktadır. Oluşan peynir altı sularının arıtılmasının zor ve maliyetli olması nedeniyle, genellikle geri kazanımı mümkün olan bir yan ürün olarak değerlendirilmektedir. Bu işletmelerde oluşan peynir altı sularının yiyecek ve içecek sanayisinde kullanılan peynir altı suyu tozu (PAST) katkı maddesi olarak geri kazanımı esas olup, arıtılması zor olan bu atıksuyun arıtılmadan kanalizasyon sistemine veya alıcı ortama deşarjı yapılmamalıdır.

           Bilindiği üzere; peynir altı suyunun atıksu olarak arıtılması durumunda  31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin Endüstriyel Atıksu Deşarjları Başlıklı 31. Maddesi kapsamında Sektör Tablosu 5.3:Gıda Sanayii (Süt ve Süt Ürünleri) standartlarına göre arıtılıp bertaraf edilmesi gerekmektedir. Ayrıca; oluşan peynir altı sularının yan ürün olarak geri kazanımının sağlanması esnasında; 02.04.2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliğinin Yan Ürün Başlıklı 19. Maddesi kapsamında değerlendirilmesi esastır.

           Yapılan denetimler ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gelen şikayetler neticesinde; söz konusu süt ve süt ürünleri üretiminin yapıldığı bu tesislerden kaynaklanan peynir altı sularının geri kazanılması/arıtılması hususlarının takibinin düzenli olarak yapılabilmesi hedeflenmektedir.

           Bu itibarla; süt ve süt ürünleri üretim tesislerinde oluşan peynir altı sularının ekte gönderilen format kapsamında aylık olarak miktar/özellik/bertaraf bilgilerinin eksiksiz bir şekilde doldurulması ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne [email protected] e-mail adresine düzenli olarak her ay gönderilmesi gerektiği bildirilmiştir.

           Bilgilerinize sunarız.

           Saygılarımızla,

            İbrahim KARAĞÖZ

           Genel Sekreter

DOSYALAR / BELGELER
Ek: Peynir Altı Suyu Takip Formu