Çorlu TSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gönül, Türkiye - Türkmenistan İş Formu´na Katıldı

4 Haziran 2014

Türkiye - Türkmenistan İş Formu, 3 Haziran Salı günü TOBB Birlik Merkezi'nde gerçekleşti. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Palvan Taganov ve iki ülke işadamlarının da katıldığı toplantıya Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nı temsilen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gönül iştirak etti.

2013 YILINDA 3 MİLYAR DOLARLIK HACMİMİZ OLUŞTU

Türk-Türkmen İş Forumu'nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, güneşin yeniden doğudan yükseldiğine ve bunun da yeni fırsatları beraberinde getirdiğine işaret etti. Hisarcıklıoğlu, "Biz Türk işadamları olarak Türkmenistan'ın kalkınma hamlesinde rol almaktan mutluluk duyuyoruz. Ortaya konulan güçlü irade sonunda karşılıklı ticaret hacmimiz 2013 yılında 3 milyar dolara yaklaştı" diye konuştu.

TÜRKMEN DOSTLAR KARDEŞİMİZDİR

Hisarcıklıoğlu Forum'un açılışında yaptığı konuşmada iki ülke ilişkilerindeki ve işbirliğindeki gelişmelere dikkat çekti. Türkmenistan'a bir yatırım üssü veya önemli bir ticaret partneri olarak bakmadıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu "Biz, Türkmenistan'a ‘tek millet, iki devlet' anlayışı ile bakıyoruz. Yani Türkmenistan'ı kendi vatanımız gibi, Türkmen dostlarımızı kardeşimiz gibi görüyoruz" ifadesini kullandı.

TÜRKMENİSTAN'DA ÖNEMLİ İŞLER BAŞARIYORUZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de konuşmasında, Türkiye ve Türkmenistan'ın birbirini en iyi anlayan iki ülke olduğunu söyledi. İki ülkenin bir araya gelmesinin önemli fırsatları da beraberinde getirdiğini dile getiren Zeybekci, Türk şirketlerinin Türkmenistan'da önemli işler aldıklarını ifade etti.

Türkmenistan'da iş yapan Türk firmalarının artık Türkmen firmaları haline geldiğini belirten Zeybekci, ülkenin Türk firmaları için önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti.

Türkiye ile Türkmenistan arasında ticaretin serbestleştirilmesine ilişkin bir anlaşmanın imzalanacağını da açıklayan Zeybekci, "İnşallah, Başbakanımızdan aldığımız talimatla, bu yılın sonuna kadar Türkiye ile Türkmenistan tam anlamıyla bir ortaklık, ekonomik ortaklık, serbest ticaret anlaşması, tercihli ticaret anlaşması, adına ne derseniz deyin o anlaşmayı görüşecek, bitirecek, imzalayacak ve 2015 yılında uygulamaya konulacak. Böylelikle yeni ufuklar açılmış olacak" dedi.

KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRECEĞİMİZ BİRÇOK ALAN BULUNUYOR

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Palvan Taganov da Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacminin yıllık 5 milyar dolara ulaştığını belirterek, 2013 yılının ilk 4 ayındaki ticaret hacmi ile kıyaslandığında, bu yılın ilk 4 ayında ticaret hacminin yüzde 165 arttığını anlattı.

Taganov, enerji, kimya, petrokimya, otomotiv, inşaat, tekstil ve turizm endüstrileri gibi karşılıklı işbirliğinin geliştirilebileceği birçok alan bulunduğunu ifade etti.