ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Çorlu TSO heyeti Furniture 2014 Belarus Uluslararası Mobilya Fuarı"na İştirak Etti

22 Eylül 2014
Çorlu TSO heyeti Furniture 2014 Belarus Uluslararası Mobilya Fuarı"na İştirak Etti
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Belarus Fuar Heyeti,   17 - 20 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenen Furniture 2014 Belarus Uluslararası Mobilya Fuarı'na ziyaretlerini gerçekleştirdiler.

          Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çeken bölgenin en büyük fuarlarından biri olarak kabul edilen "Furniture 2014 Belarus" fuarına katılan Çorlu TSO Heyeti'nde Meclis Başkanı Metin Akgün, Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meslek Komite Üyeleri, Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri,  Basın Mensupları ve Üyelerimiz yer aldılar.

            İlk olarak Belarus Türk İş Adamları Derneği'ni (BETİD) ziyaret eden Çorlu TSO fuar heyeti burada Minsk Ticaret Müşaviri M. Fatih Turan, BETİD Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sarıgöz ve BETİD Genel Sekreteri Veysel Övüt tarafından karşılandılar.

            Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; "Ticari Müşavirimiz Fatih Bey'e buraya geldiğimizden beri bizimle çok iyi ilgilendikleri için şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkürlerimi sunuyorum. BETİD Derneği'ne de teşekkür ederim. Burada bürokrasi nasıl işliyor? Ticaret nasıl oluyor? Bu konular hakkında  sizlerden bilgi almak istiyoruz" dedi.

             "Magilov'da Türk Yatırımcıları Çekmek İçin Bir Türk Bölgesi Kurulması Planlanıyor"

            BETİD Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sarıgöz; "Belarus 1991 yılında bağımsızlığını kazanmış bir yerdir. Belarus aslında eski Sovyetler Birliği'nin elit kesiminin yaşadığı bir ülkedir. Bakıldığında Sovyetlerden kalma fabrikaları görebilirsiniz. Beyaz eşya, mobilya, traktör, troleybüs  gibi üretim alanları var ancak piyasada yüksek rekabet gücüne sahip olmasa da onlarında müşterileri bellidir. Belarus 9 buçuk milyon nüfusu olan bir yerdir. Maalesef nüfus gittikçe azalıyor. Belarus'un en büyük özelliği Rusya ve Kazakistan'la  'Gümrük Birliğini' konuşmasıdır. Daha sonra 'Avrasya Birliği'ne geçilecektir. Burada sertifikalanan bir ürün Rusya ve Kazakistan'a rahatça gümrüksüz girebiliyor. Belarus'ta Türk yatırımcı pek fazla yoktur. Birkaç otel, plaza ve iş merkezi yapıldı. Belarus altı bölgeden oluşuyor. Her bölgenin kendine ait farklı serbest bölgesi var. Türk yatırımcıları çekmek için bir Türk bölgesi kurulması konuşuldu. Şu an ne durumda bilemiyorum ama gerçekleşirse bizim Türk yatırımcılarımız için büyük bir avantaj olur. Belarus, Sovyetlerden kalma bir ülke olduğu için bürokrasi burada biraz ağır işlemektedir. İnsanlar yabancı yatırımcılara daha temkinli yaklaşıyor. Burada en önemli şey piyasayı öğrenebilmektir. Ne, nasıl işliyor bunu iyi bilmek gerek. Daha sonrası geliyor zaten. Belarus'un ekonomisi kırılgan seviyededir. Rusya desteklidir. Liberalizm'e yönelen bir ekonomi vardır. Bazı sektörlerde devlet özelleştirmeye gidiyor. Özellikle Çinli yatırımcılar daha ağırlıkta oluyor. 150 - 200 bin civarında Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşının buraya gelmesi bekleniyor. Alman ve İngiliz firmaları da bölgeye büyük yatırımlar yapmıştır" açıklamasında bulundu.

                "Vizelerin Kaldırılması Ticaret Pazarını Büyüttü"

         Minsk Ticaret Müşaviri M. Fatih Turan; "Belarus ithalat pazarı olarak çok büyük bir ülke değildir. Bu pazara girebilmek için çok iyi bir ürün analizi yapılması gerekmektedir. Her türlü ürünü burada satabiliriz düşüncesinin olmaması gerekir. İş adamlarımızın ithalatta karşılaştığı bazı sıkıntılar vardır. Bunların en önemlisi Belarus Hükümetinin uyguladığı peşin ödeme yasağıdır. Ürün ilk olarak gümrükleniyor ve daha sonra parası ödeniyor. Bu yüzden ihracatçı ve ithalatçı firma iyi seçilmek zorundadır. Türk yatırımcıların  ilgisi günden güne artmaktadır. Geçtiğimiz yıldan bugüne kadar 300 milyon doların üzerinde bir ihracatımız var. İthalatımız ise 200 milyon doları bulmuştur. Vizelerin kaldırılması ile pazar biraz daha büyüdü. Burada şirket kurmak kolaydır ancak hangi ürünü satacaksınız? Ne üreteceksiniz? Bunun sertifikasyon süreçleri var. Bizim TSE gibi onlarında standartları bulunuyor. Bu prosedürler eskiye göre daha hızlı ve kolay uygulanabilirdir. Her şey kuralına uygun olarak ilerliyor. Firmaların denetimleri Belarus hükümeti tarafından itinalı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Burada tamamen beyaz bir ekonomi çalışıyor. 33 tane Türk firması kayıtlıdır"dedi.

                "İşbirliğine Önem Veriyoruz"

             BETİD Genel Sekreteri Veysel Övüt; "20 yıldır inşaat işiyle uğraşıyoruz. Buradaki arkadaşlarımızın desteğiyle esnaf iş adamları derneğini kurduk. Minsk Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, medya ve diğer kuruluşlar gibi  firmaların olduğu her sektöre rahatça ulaşabildiğimiz iyi bir platformumuz bulunuyor. Belarus içindeki firmalar bize Türkiye'de işbirliği yapabilecekleri firmaları soruyorlar. Onları buluşturmaya çalışıyoruz. İki ülke ilişkileri en üst seviyededir. Bize çok dostane yaklaşıyorlar" şeklinde konuştu.

               "Belarus İhracatının İlk Sırasında Sentetik İplik Yer Alıyor"

               Minsk Ticaret Müşaviri M. Fatih Turan;" Belarus ihracatımızda sentetik iplikler birinci sırada yer alıyor. Meyve - sebzeler arasında  özellikle domates, soğan ikinci sırada yer alıyor. Kara ulaşım araçlarının aksam parçaları, kauçuk mamulleri, temizlik malzemeleri  diğer ihracat ürünleridir" açıklamasında bulundu.

                "ÇORLU TSO HEYETİ MİNSK TİCARET  ODASI'NI  ZİYARET ETTİ"

                Genel Müdür Vekili Dubova Tatiana "Sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Belarus Ticaret Odası'nın 2019 üyesi vardır. Minsk şubesi bu sistemde en büyük kuruluştur. 1600 üyesi vardır. Dış ticaret için üyelerimize hizmet veriyoruz. Toplam altı şubemiz bulunuyor. Ayrı bir patent şirketimiz, eğitim merkezimiz ve tahkim kurulumuz var. Minsk şubemizde 182 imzalı sözleşmemiz bulunuyor. İstanbul, Antalya Ticaret Odaları ile sözleşmelerimiz var. Diğer şubelerimizden Brest'in Trabzon Ticaret Odası ile sözleşmesi bulunuyor" dedi.

                "Odamız Türkiye'nin 11. Büyük Odasıdır"

                Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; "Bölgemizde odamıza bağlı beş tane organize sanayi kuruluşu vardır. Bunun bir tanesi sadece deri fabrikalarına aittir. Fabrikaların çoğu tekstil üzerinedir. Diğer firmalar ise; otomobil yedek parçaları ve boyama fabrikalarıdır. Bunların yanında birde serbest bölgemiz var. 29 çalışanımız bulunuyor. Odamızın 45 meclis üyesi var. Bunların 11 tanesi yönetim kurulunu temsil ediyor. Meclisimiz ayda 1, yönetim kurulumuz haftada 1 kez toplanıyor. Odamız Türkiye'nin 11. büyük odasıdır" ifadelerini kullandı.

                "Türk İş Adamları ile İş Birliği Olanakları Konuşuldu"

             Çorlu TSO Meclis Başkanı Metin Akgün; "Bugün bizi burada ağırlayan yetkililere teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir şehriniz var. Yolların genişliği ve güzelliği bizleri etkiledi. Mobilya Fuarınıza gittik. Arkadaşlarımızla incelemelerde bulunduk. Disiplinli ve temiz bir ortam olduğunu gördük. Türk iş adamlarını ziyaret ettik. İş birliği olanakları hakkında fikir alış verişinde bulunduk. Sizleri tanımaktan dolayı çok mutlu olduk. Şahsım ve meclisim adına teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

                "ÇORLU TSO HEYETİ, MİNSK BÜYÜKELÇİSİ'NE ZİYARETTE BULUNDU"

                "Çorlu'nun Cirosu Belarus'un Cirosuna Eşittir"

                Türkiye Cumhuriyeti Minsk Büyükelçisi  Cevat Nezihi Özkaya; "Çorlu ilçe olmasına rağmen çok büyük bir ticaret hacmine sahiptir. Belki de Çorlu'nun cirosu ülke cirosuna eşittir. Belarus'tan bakıldığında Türkiye dev bir ülkedir. Türkiye'den de buraya bakıldığında küçük bir ülke. Transit yolları üzerinde Helsinki'ye buradan gidiliyor. Bu ülke Rusya'nın bebeğidir. Eski Sovyetler Birliği'nin Avrupa bölümüdür. Hala gazını Rusya'dan alıyor. Türkiye'den bakınca da Rusya'ya bağlı bir yer olarak görülüyor" diyerek sözlerini tamamladı.



"FURNITURE 2014 BELARUS" Uluslararası Mobilya Fuarı Ziyaretinden



"FURNITURE 2014 BELARUS" Uluslararası Mobilya Fuarı Ziyaretinden



Çorlu TSO Heyeti'nin Minsk Büyükelçisi'ne Ziyareti



Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, T.C Minsk Büyükelçisi Cevat Nezihi Özkaya'ya Günün Anısına Hatıra Tabağı Sundu



Çorlu TSO Heyeti'nden T.C Minsk Büyükelçiliği'ne Ziyaret



Çorlu TSO Heyeti'nden Minsk Ticaret Odası'na Ziyaret



Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, Minsk Ticaret Odası Genel Müdür Vekili Dubova Tatiana'ya Günün Anısına Hatıra Tabağı Sundu



Çorlu TSO Meclis Başkanı Metin Akgün ve Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, BETİD Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sarıgöz'e Günün Anısına Hatıra Tabağı Sundu



Çorlu TSO Heyeti'nin BETİD Ziyareti



Çorlu TSO Heyeti'nin BETİD Ziyareti
HABER GÖRSELLERİ
Çorlu TSO heyeti Furniture 2014 Belarus Uluslararası Mobilya Fuarı"na İştirak Etti
Çorlu TSO heyeti Furniture 2014 Belarus Uluslararası Mobilya Fuarı"na İştirak Etti
GÜNCEL