Kazakistan/Aktau Liman Genişletme Çalışmaları

Tarih     :08/01/2014

Sayı      : 350

İlgi: TOBB'nin 03.1.2014 tarihli ve 0411/113 yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, 2013 yılı Kasım ayı içerisinde Kazakistan Hükümeti tarafından uygulamaya geçirilen 2020 Ulaştırma Eylem Planı çerçevesinde, Kazakistan'ın Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) sınırındaki Dostık sınır kapısı ile Aktau Limam'm birbirine bağlayacak olan Beyneu-Jezkazgan demiryolu hattının tamamlanmasıyla doğu-batı güzergahındaki yolculuğun 750 km kadar kısaltılacağı belirtilmekte ve ayrıca, söz konusu Eylem Planı kapsamında, Kazakistan'ın 20 gemilik bir kuru yük gemi filosu oluşturarak Aktau'dan yapılan deniz taşımacılığının milli imkanlarla gerçekleştirilmesine önem verdiği belirtilmektedir.

Benzer şekilde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in, 9-11 Aralık 2013 tarihlerinde Kazakistan'a bir ziyaret gerçekleştiren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı kabulü sırasında, Beyneu-Jezkazgan bağlantısının 2015 yılında tamamlanmasıyla Aktau Limam'mn Doğu ile Batı arasındaki İpek Yolu üzerinde önemli bir konuma ulaşacağını, bu bağlamda Aktau'da hayata geçirilmesi planlanan ve askeri-sivil gemilerin üretimine olanak sağlayacak bir tersane projesine önem atfettiklerini dile getirdiği ifade edilmektedir.

Kazak yetkililerin son dönemlerde yaptıkları açıklamalardan, Kazakistan'ın ÇHC ile Avrupa arasında gerçek bir köprü görevi görebilmesini teminen, Beyneu-Jezkazgan demiryolu hattının en kısa zamanda tamamlanmasının, buna paralel olarak ise Aktau Limanı'nın genişletilmesi, modernleştirilmesi ve yönetimi konularının bu alanlarda tecrübe sahibi ülke firmalarıyla işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilmesinin hedeflendiğinin anlaşıldığı ve Aktau'da hayata geçirilmesi planlanan projelere ülkemizin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore ve İspanya firmalarının da yoğun ilgi gösterdiklerinin bilindiği kaydedilmektedir.

Kazakistan'ın transit taşımacılık kapasitesinin artırılması hedefinin hızla hayata geçirilmekte olduğu, bu çerçevede Aktau Limanı genişletme çalışmalarının sürdürüldüğü, Beyneu-Jezkazgan demiryolu hattındaki ray döşeme işlemlerinin tamamlandığı ve bahse konu kuru yük gemilerinden ilk ikisinin Aktau'da hizmete alındığı bildirilmektedir. Kazak tarafının Aktau Limanı genişletme çalışmalarını sürdürebilmek için yeni bir ortak arayışında olduğu duyumlarının alındığı belirtilmektedir.

Ayrıca, 2013 yılı Aralık ayı başında Bakü'de yapılan Kazakistan-Azerbaycan Hükümetler arası Ekonomik İşbirliği Komisyonu esnasında da, Aktau Limanı içerisinde ortak bir büyük lojistik merkezi kurulması konusunun ele alındığı bildirilmektedir.

Aktau'da, özellikle ulaştırma ve lojistik sektörlerinde, çeşitli vergi muafiyetleri sağlanan ve halen 3 firmanın faaliyet gösterdiği bir Özel Ekonomik Bölge bulunduğu belirtilmektedir.

Aktau Limanı'nda gerçekleştirilmekte olan liman genişletme ve yönetimi ile tersane inşası konularına ilgi duyabilecek firmalarımıza duyurulmasında fayda görülmektedir.

Bilgilerinize sunarız.