FICCI Frames Kongresi

Tarih     :16/04/2014

Sayı       : 4247

İlgi: TOBB'nin 11.04.2014 tarihli ve 0411/7686 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, Hindistan'ın önde gelen iş kuruluşlarından olan FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) organizasyonunda her yıl düzenlenmekte olan ve bu yıl 12-14 Mart 2014 tarihlerinde Mumbai'de gerçekleştirilen FICCI Frames Kongresi'ne 2015 yılında ülkemizin "ortak ülke" olarak katılımının mümkün bulunduğu belirtilmekte; bu çerçevede film, medya ve eğlence sektörünün Asya'daki önemli organizasyonları arasında yer alan söz konusu kongreye anılan statüde katılım halinde ülkemiz film ve medya sektörünü tanıtıcı sunumlar yapılması, kongre alanında ülke pavyonunun tahsis edilmesi, Türkiye adına katılım sağlayacak işbirliği kuruluşu temsilcisine/temsilcilerine açılış töreninde konuşma yapma hakkı tanınması ve ilgili sektör temsilcilerinin katılımıyla iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi gibi olanakların sağlanacağı ifade edilmektedir.

Bununla birlikte anılan yazıda, "ortak ülke" sıfatıyla Kongreye iştirak edilebilmesi için yaklaşık 65,000 ABD doları tutarında bir ücret ödenmesi gerektiğinin; söz konusu miktarın yarısının "ortak ülke" statüsünün kabul edildiği anda, diğer yarısının ise kongreden bir ay önce ödenmesinin söz konusu olduğunun belirtildiği ifade edilmektedir.

Hizmet ihracatımızın arttırılması hedefi doğrultusunda "film" sektörünün, "sağlık turizmi, bilişim ve eğitim" sektörleri ile birlikte Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan 2012/4 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ çerçevesinde desteklenme olduğu, bu kapsamda film yapımcısı ve dağıtımcısı şirketlerimiz ile film sektöründe faaliyet gösteren sektörel sivil toplum kuruluşlarımızın yurtdışı tanıtım ve pazara giriş faaliyetlerine Ekonomi Bakanlığınca katkı sağlandığı belirtilmektedir. Bahsi geçen mevzuatın, sinema filmlerinin yanı sıra televizyon dizilerine, animasyon veya belgesellere de "film" tanımı kapsamında yer vermekte olduğu, bu çerçevede söz konusu ürünlerin yapımcısı ve/veya dağıtımcısı olan şirketler ile ilgili sektörel kuruluşların, bahsi geçen destek programından yararlanmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, FICCI Frames 2015 Kongresine katılıma yönelik olarak sektörel bir talep oluşması halinde, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda sektör temsilcilerinden müteşekkil bir "Ticaret Heyeti"nin düzenlenmesi imkanının bulunmakta olduğu belirtilmektedir. Bu çerçevede, söz konusu Heyetin ulaşım ve konaklama giderleri ile programa ilişkin reklam, pazarlama, danışmanlık, tanıtım ve organizasyon giderlerinin %70 oranında ve program başına 150,000 ABD Doları'na kadar desteklenmesinin, program bitimini müteakiben 2012/4 sayılı Tebliğ ve Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi ile düzenlenen belgelerin Ekonomi Bakanlığına ibraz halinde mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, anılan katılımın sağlanması sürecinde, yukarıda belirtilen bedelin (yaklaşık 32.500 ABD Doları), ortak ülke statüsünün kabul edildiği anda ödenmesinin gerekeceği belirtilmektedir.

Anılan organizasyona katılmayı arzu eden firmalar en geç 17 Nisan 2014 tarihine kadar TOBB (E-posta: [email protected] Faks: 0312 218 22 09) bildirilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.