Liman Projeleri

Tarih     :16/06/2014

Sayı       : 6395

İlgi: TOBB’nin 12.06.2014 tarihli ve 0411/11826 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, Türkmenistan’ın Türkmenbaşı Limanı’nın yenilenmesi projesi ve Kazakistan’ın Aktau Limanı Özel Ekonomik Bölgesi’nde inşa edilmesi öngörülen petrol ürünleri, likit ve yoğunlaştırılmış gazlarla ilgili teknik donanım üretimi tesisi hakkında Aşkabat Büyükelçiliğimizden ve Aktau Başkonsolosluğumuzdan bildirilen hususlar iletilmektedir.

Türkmenistan Deniz ve Derya Yolları Kurumu’na, bir firmamız ile Türkmenbaşı Limanı’nın yenilenmesi hususunda anlaşma imzalama yetkisi verildiği ifade edilmektedir. 2017 yılın Aralık ayında tamamlanması beklenen 1,5 milyar Dolar tutarındaki projenin, 2.500 kişiye iş imkanı sağlayacağı kaydedilmektedir.

Aktau Limanı Özel Ekonomik Bölgesi’nde petrol ürünleri, likit ve yoğunlaştırılmış gazlarla ilgili teknik donanımların üretimi için yeni bir tesisin inşa edileceği, Kazak-İspanyol ortaklığında üretim yapacak tesisle ilgili projenin maliyetinin 534 milyon Avro olarak tahmin edildiği, Kazak Samruk-Kazna Invest (% 49 payla) ve İspanyol Ros Roca Indox Cry Energy Overseas Ltd. (% 51 payla) ortaklığındaki projenin hayata geçirilmesiyle ilgili belgelerin 19 Mayıs 2014 tarihinde Aktau’da imzalandığı belirtilmektedir.

Projenin 160 milyon Avro’luk kısmının ortak yatırımcılar tarafından, 374 milyon Avro’luk bölümünün ise kredi yöntemiyle karşılanacağı, proje ile ilgili “joint-venture” kurulmasına ilişkin anlaşmanın İspanya Başbakanı Marino Rajoy’un geçtiğimiz yıl Eylül ayında Kazakistan’ı ziyareti sırasında imzalandığı, proje çerçevesinde Aktau Limanı Özel Ekonomik Bölgesi’nde bir bilimsel araştırma merkezinin kurulmasının öngörüldüğü, söz konusu merkezin teknik personel ve mühendislerin eğitimi, nitelikli uzmanların yetiştirilmesi için Kazak-İspanyol üniversiteleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi amacına da hizmet edeceği, 3267 kişiye yeni iş imkanı sağlaması beklenen proje kapsamındaki üretim tesisinin, bu yıl yaz aylarında başlaması öngörülen inşasının 2016 yılında tamamlanmasının planlandığı kaydedilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.