Ahşap Ambalaj Atıkları
Tarih :25/09/2014
Sayı : 9678
SAYIN ÜYEMİZ
İlgi: T.C. Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 13070673/10672 sayılı yazısı
İlgi kayıtlı yazıda, 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Amba1aj Atıkları Kontrol Yönetmeliği'nde "Ambalaj: Hammaddeden işlenmiş ürüne kadar, bir ürünün üreticiden kullanıcıya veya tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış Ek-1'de yer alan Ambalaj Tanımına İlişkin Açıklayıcı Örneklerde belirtilenler ile geri dönüşsüz olanlar da dahil tüm ürünleri ifade eder ve Ambalaj Atığı: Üretim artıkları hariç, ürünlerin veya herhangi bir malzemenin tüketiciye ya da nihai kullanıcıya ulaştırılması aşamasında ürünün sunumu için kullanılan ve ürünün kullanılmasından sonra oluşan kullanım ömrü dolmuş tekrar kullanılabilir ambalajlar da dahil çevreye atılan veya bırakılan satış, ikincil ve nakliye ambalajlarının atıklarını ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.
Yine, Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirtildiği üzere; 2013 yılı itibarı ile ahşap ambalaj malzemesi için geri kazanım hedefi getirilmiştir. Dolayısıyla ambalaj atığı tanımına giren bu tip atıkların 2013 yılından itibaren belgelenme sorumluluğu bulunmaktadır.
Ayrıca, Yönetmeliğin "Çevre Lisansı İşlemleri" başlıklı 27 nci maddesinde; "Ambalaj atıklarının toplanması-ayrılması, geri dönüştürülmesi ve/veya geri kazanılması amacıyla faaliyet göstermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, tesisleri için çevre lisansı almak zorundadır. Çevre lisansı alınması işlemlerinde Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır." hükmü bulunmaktadır.
Bu nedenle, ahşap ambalaj atıklarını toplamak isteyen ve/veya geri dönüşüm/geri kazanım işlemine tabi tutmak isteyen tüzel/gerçek kişiler Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Çevre Lisansı almak zorundadırlar. Bu tür tesislerin Çevre Lisansı almadan faaliyet gösterildiğinin tespiti durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunun 20 nci maddesinin (r) bendi gereği idari para cezası uygulanacaktır . Ayrıca, piyasaya süren, tedarikçi ya da ambalaj üreticisi konumunda ki işletmelerin ahşap malzemeleri için Atık Ambalaj Sisteminde gerekli bildirimleri yapmaları ve tesislerinde oluşan ahşap ambalaj atıklarını Çevre Lisanslı ambalaj atığı toplama-ayırma tesislerine vermeleri gerekmektedir.Yapılacak denetimlerde Atık Ambalaj Sisteminde gerekli bildirimleri yapmadığınızın ve/veya tesisinizde oluşan ambalaj atıkları Çevre Lisanslı tesise vermediğinizin tespiti durumunda yine Çevre Kanunun 20 nci maddesinin (r) bendi gereği idari para cezası uygulanacaktır.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
İbrahim KARAĞÖZ
Genel Sekreter