Onaylanmış İhracatçı
Tarih :05/11/2014
Sayı : 10847
SAYIN ÜYEMİZ
İlgi: TOBB'nin 30.10.2014 tarihli ve 0411/20382 sayılı yazısı
İlgi kayıtlı yazıda, onaylanmış kişi statüsü, gümrük işlemlerinde güvenilirliğini kanıtlamış, belirli bir dış ticaret hacmine veya sabit sermaye yatırımına sahip, mali yeterliliği tasdik edilmiş ve kayıtları izlenebilir olan Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik gerçek ve tüzel kişilere dış ticaret ve gümrük faaliyetlerinde belli kolaylıkların tanınmasına imkan veren bir statü olduğu belirtilmiştir.
Onaylanmış kişi statü belgesi ise, onaylanmış kişi statüsü tanınmış kişilere bu statüyü kazandıklarını belgeleyen bir sertifikadır. Onaylanmış kişi statü belgeleri A Sınıfı, B Sınıfı, ve C Sınıfı olmak üzere üç gruba ayrıldığı belirtilmiştir.
Söz konusu yazıda devamla, basitleştirilmiş usul ve uygulamalar kapsamında, onaylanmış kişi statü belgesi sahibine tanınan kolaylıklardan biri de, "Basitleştirilmiş Usule Göre Düzenlenmiş A.TR Dolaşım Belgeleri" üzerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yetki verilen kuruluşlar tarafından (ilgili Odalarımız, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri (YGM) ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği) onay işleminin ve gümrük müdürlüklerince vize işleminin yapılması zorunluluğu olmaksızın, söz konusu belgelerin onaylanmış ihracatçılar tarafından düzenlenebilmesidir.
Onaylanmış kişi statü belgesi sahiplerine, talep etmeleri halinde, ilgili belgelerin geçerlilik süresi içerisinde, onaylanmış ihracatçı yetkisi verilir. Basitleştirilmiş Usule Göre Düzenlenmiş A.TR Dolaşım Belgeleri, onaylanmış ihracatçı yetkisini haiz onaylanmış kişi statü belgesi sahibi tarafından düzenlenebilir ve vize edilebilir.
Onaylanmış ihracatçı yetkisi tanınan onaylanmış kişi statü belgesi sahiplerine yetkili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından bir onaylanmış ihracatçı yetki numarası verilmektedir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yazısında, menşe ve dolaşım belgelerinin sonradan kontrol işlemlerinde merkez teşkilatının koordinasyonunda yapılan yazışmaların uzun zaman alabilmesi halinde gecikmelerin olabildiği hususuna işaret edilmiştir. Bu bakımdan, söz konusu sonradan kontrol işlemleri ile ilgili olarak yapılan yurtdışı yazışmaların Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinin koordinasyonunda gerçekleştirilmesini teminen ilgili Bakanlık tarafından, A.TR Dolaşım Belgeleri ve Menşe İspat Belgelerine İlişkin Yapılacak İşlemler" konulu 25.03.2014 tarihli ve 2014/1 sayılı Genelgenin hazırlandığı ifade edilmiştir.
Yazıda, 01 Nisan 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe konulan 2014/1 sayılı Genelge ile ilgili olarak yeni düzenlemelerin uygulamaya konulması gereğine ihtiyaç duyulduğunun tespit edildiği belirtilmiştir.
Bu itibarla, onaylanmış ihracatçılar tarafından "Basitleştirilmiş Usule Göre Düzenlenmiş A.TR Dolaşım Belgeleri" üzerinde yapılan vize işlemleri esnasında, ihracat işleminin yapıldığı Gümrük Müdürlüklerinin bağlı bulunduğu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinin adlarının 12 no.lu "Gümrük Vizesi" kutusuna ilgili onaylanmış ihracatçı tarafından yazılması gerektiği ifade edilerek, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince' yapılacak işlemlerde aksama yaşamaması açısından yetki sahibi onaylanmış ihracatçıların bilgilendirilmesi talep edilmiştir.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
İbrahim KARAĞÖZ
Genel Sekreter