ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Nar ve Limondan Elde Edilen Bazı Ürünlere İlişkin Uygulama Kılavuzu

21 Ocak 2025

SAYIN ÜYEMİZ,

İlgi: TOBB‘nin 15.01.2025 tarih ve 519 sayılı yazısı,

İlgilde kayıtlı yazıda; Türk  Gıda  Kodeksi  Yönetmeliğinde  yapılan  değişiklikle  Yönetmeliğin  9  uncu maddesine  "Nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup  gibi  isimlerle  nar  ekşisi  benzeri  ürünler  yurt  içinde  piyasaya  arz  edilemez."  ve  "Limon  suyu izlenimi  veren;  limon  aromalı  sos,  limon  sosu,  limonlu  sos  ve  benzeri  isimlerle  limon  suyu  benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez." şeklinde hükümler getirilmiştir.Söz konusu hükümler ile nar ekşisi ve limon suyunda yaşanan taklit ve tağşişin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Ancak  nar  ve  limon  meyvelerinden  üretilen  geniş  ürün  yelpazesi  düşünülerek,  uygulama birlikteliği  sağlamak  amacıyla  "Nar  ve  Limondan  Elde  Edilen  Bazı  Ürünlere  İlişkin  Uygulama Kılavuzu"  hazırlanmış  ve https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/24308110   internet  adresinde  Katalog/Kılavuzlar başlığı altında yayınlanmıştır.



Bilgilerinize sunarız
Saygılarımızla

İbrahim KARAĞÖZ
Genel Sekreter