ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Çorlu TSO ve Çözüm Mühendislik Ltd.Şti. İşbirliğiyle ´Sanayide Rüzgar Enerjisi´nin Kullanımı ve Getirileri´ Konferansı Gerçekleştirildi

22 Temmuz 2009
Çorlu TSO ve Çözüm Mühendislik Ltd.Şti. İşbirliğiyle 'Sanayide Rüzgar Enerjisi'nin Kullanımı ve Getirileri' Konferansı Gerçekleştirildi

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) ile Çözüm Mühendislik Danışmanlık Makina San. Tic.Ltd. Şti. işbirliğinde ‘Sanayi de Rüzgar Enerjisinin Kullanımı ve Getirileri’ konulu konferans, 22 Temmuz 2009 Çarşamba günü Çorlu TSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Mehmet Ali ÇEVİKEL, Çorlu TSO Meclis Başkanı İhsan ERİK, Meclis Başkan Yardımcıları Necati YILDIZ, Volkan ÇELEBİ, Meclis Üyeleri İsmail BUL, Yavuz UYLAŞ, Namaz ASLAN, Makine Mühendisleri Odası Çorlu Temsilcisi ve Çorlu TSO Meclis Üyesi Rahmi YAVUZ, Çorlu Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Bedri SELVİ, Başkan Yardımcısı Atıf MUTLU, Çorlu TEMA Vakfı Çorlu Temsilci Başkanı Ahmet CÖMERT, ÇORDAŞ Genel Müdürü İbrahim KAPUCU, Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi Odaları Üye firmaları Yetkilileri’nin katıldığı konferansta; Çözüm Mühendislik Genel Müdürü Mustafa İŞCAN, ‘İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji ve  Kyoto Protokolü’ konularında ve  Biovizyon Yenilenebilir Enerji Ltd. Şti. Genel Müdürü Cemal PARLAK, ‘Rüzgar Enerjisi ve Türkiye-Trakya Bölgesi’nde ki Potansiyel Durumu’ hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler.

Petrol  Kömür ve Doğalgaz Kullanımını Sınırlandırmalıyız


Çözüm Mühendislik Genel Müdürü Mustafa İŞCAN yaptığı sunumda; Hava, iklim, küresel ısınma, küresel iklim değişimi, küresel ısınmanın sonuçları, klimanjaro’nun buzulları eritme sebepleri, karbondioksit ve diğer gazların sağlığımıza ve çevremize vermiş olduğu zararlar hakkında bilgiler sunarak; fosil yakıtların (kömür, petrol ve doğalgaz)kullanmanın sınırlandırılması ve doğaya zarar vermeyen, yenilenebilir enerji kaynakları (güneş, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, hidrojen ve hidroelektrik enerji) ve Türkiye’de ki kapasiteleri hususlarında detaylı bilgiler verdi. İŞCAN sunumunda; ‘Küresel ısınmanın önüne geçmek için; binalarda ısı yalıtımı, sanayi sektöründe enerji verimlilik çalışmaları ile enerji verimliliğinin artırılması gerekmektedir. Bu çalışmalar yapıldığı takdirde ülke genelinde  yüzde 30 enerji tasarrufu sağlanacaktır.
Küresel ısınmanın sonuçları; açlık, seller, deniz suyunun yükselmesi, tatlı su kaynaklarının azalması, çevre kaçakları ve güvenlik riskleridir. Toplumumuzun küresel ısınma sonuçları hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu sonuçlar oluşmadan gerekli tedbirleri acilen almaları gerekmektedir. Ülkemizin 2009 yılında taraf olduğ  Kyoto  Protokolü 1997 yılında imzalanmış ve 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. 160 Ülke tarafından imzalanan Kyoto Protokolünde taraf olmanın temel amacı; 2008-2012 yılları arsında sera gazı emisyon miktarlarını, 1990 yılında ki miktarın yüzde 5 altında bulundurmayı taahhüt etmektir.  Kyoto Protokolü kapsamında; ülkemiz de enerji politikalarının düzenlenmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanmasına teşvikler sağlanması, orman arazilerinin artırılması gerekmektedir’ dedi.

Trakya Bölgesi
Rüzgar Potansiyeli Türkiye’de 3üncü Verimlilik Bölgesi

Biovizyon Yenilenebilir Enerji Ltd. Şti. Genel Müdürü Cemal PARLAK, ‘Rüzgar Enerjisi ve Türkiye-Trakya Bölgesi’nde ki Potansiyel Durumu’ hakkında yaptığı sunumda; ‘Trakya Bölgesi, rüzgar potansiyeli açısından Türkiye’de 3üncü verimlilik bölgesidir’ diyerek; ‘Elektrik fiyatları, dünyada ve Türkiye’de elektrik fiyatlarının artış hızları ve diğer enerji kaynakları ile rüzgar enerjisi kullanılması durumunda oluşacak elektrik fiyatlarının karşılaştırılmasına yönelik analizlerin sunumunu gerçekleştirdi.