Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

8 Aralık 2009

Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası 6. Olağan Genel Kurulu, 4 Aralık 2009 Cuma günü Münih Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşti. 6. Olağan Genel Kurulu’na Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası,Rize Ticaret ve Sanayi Odası,  Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen  Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar OĞUZ ve Yönetim Kurulu Üyesi Levent BORMALI  katıldı.
        Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası 6. Olağan Genel Kurulu Toplantısı’nda Yeterli Karar nisabının tespiti, Muhasip Üyenin hazırladığı 2009 yılı mali raporunun onaylanması, Denetçilerin hazırladığı 2008 yılı denetim raporunun onaylanması, Yönetim Kurulu’nun hazırladığı 2008 yılı bilançosunun onaylanması, Yönetim Kurulu’nun 2008 yılı bilançosu ve hesaplarından dolayı ibra edilmesi, Genel Müdürlüğün 2009 yılına ait faaliyet raporunun sunumu, Yönetim Kurulu Tarafından öngörülen 2010 yılı bütçesinin tartışılması ve onaylanması ve Tüzük  değişikliği gündem maddeleri hakkında görüşüldü.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU, önümüzdeki dönemde ABD, Almanya, Çin ve Hindistan'da çalışma stratejilerini değiştireceklerini, bu ülkelerde eyalet bazında çalışmaya başlayacaklarını bildirdi.
Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın Genel Kurulu'na katılmak üzere Almanya'nın Münih kentine gelen HİSARCIKLIOĞLU, burada gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Almanya ile ticari ilişkiler, Dubai'de ortaya çıkan kriz, Türkiye ekonomisi ve mesleki eğitimde katsayı iptaline ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Önümüzdeki dönemde ABD, Almanya, Çin ve Hindistan'da çalışma stratejilerini değiştireceklerini, bu ülkelerde eyalet bazında çalışmaya başlayacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu değişikliğin nedenine ilişkin olarak eyalet hükümetlerinin sağladığı teşvikleri gösterdi.
TOBB Başkanı, "Almanya'dan bize talep geldi. (Türk yatırımcılarına öncelik vermek, teşvik vermek istiyoruz) dediler. Eyalet hükümetlerinin merkezi hükümetlerden ayrı teşvikleri, destekleri var. O nedenle orada etkin olmak lazım. Bu çerçevede 10 Şubat'ta Douche Bank ile ortak bir toplantı düzenleyeceklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Almanya'da önem verdikleri eyaletlerin de Bavyera, Kuzey Ren Vestfalya, Hessen, Baden-Nürnberg ve Aşağı Saksonya olduğunu dile getirdi.Finansman bulma noktasında Almanya ile üçüncü ülkelerde işbirliğini önemsediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, öncelikli olarak Irak üzerinde durulduğunu, 10 Aralık'ta İstanbul'da bu çerçevede bir toplantı yapılacağını kaydetti. HİSARCIKLIOĞLU, böyle bir işbirliği için hedef rakam bulunmadığını, Almanların güvenlik sorunu nedeniyle Irak'a giremediklerini kaydetti.
        HİSARCIKLIOĞLU, gazetecilerin Dubai de yaşananlara dikkat çekerek, "Krizin V şeklinden W şekline döneceği söyleniyor. Buna katılıyor musunuz?" şeklindeki soruları üzerine de bazı ekonomistlerin bu yönde yorumları olduğuna işaret etti ve "Son 1 haftada önümüze böyle bir problem çıktı. Türk müteahhitlerinin Dubai'de çok önemli yatırımları var" yanıtını verdi. Dubai'deki kriz Türkiye için bir fırsat olabilir mi?" sorusuna karşılık olarak da "Evet olabilir ama bunun için Türkiye'nin cazibe merkezi olmasını sağlayacak altyapıyı hazırlamak lazım. Büyük yatırımların 2001 itibariyle durduğu doğru mu?" şeklindeki soruya karşılık da şunları söyledi: "Son 3 yılda çekilen yabancı sermaye tutarı 50 milyar dolar. 2002-2007 döneminde Türk özel sektörü ülkede 3 milyon kişiye ilave istihdam sağladı. Sıfırdan yatırım yapan ülkeler bizim için önemli. Burada Japonya öne çıkıyor. Bu ülkenin yatırımlarını Türkiye'ye çekme noktasında Japonya'da bir toplantı yapmıştık. Japon yatırımcılar, tamamı dolu olan bu toplantıya girebilmek için 900 dolar para ödediler. Japonların Türkiye'deki yatırımlarının arttığı hassas dönemler vardır. Tahran'daki Japon yolcuları THY'nin kurtardığı dönemler gibi. 2004'te Japonya'da Türkiye yılıydı. Burada yapılan tanıtım sayesinde Türkiye'ye gelen turist sayısı 60 binden 120 bine çıktı. Türkiye'nin farkında olmayan ülkeler bulunduğunu, ancak keşfedilmeyi beklemek yerine sıfırdan yatırım yapan ülkelere gidilmesi gerektiğini kaydetti. Irak'ta yatırım için Almanya dışında bir ülkeye çağrıda bulundunuz mu? şeklindeki soruyu yanıtlarken de böyle bir çağrılarının olmadığını, Almanların hem finansman açısından rahat olduklarını hem de Irak'a girmek istediklerini ve ''şu an ancak bizimle girebilirler, başkasıyla giremezler" dedi.
        TOBB Başkanı Rifat HiSARCIKLIOĞLU, zengin olmanın, gelişebilmenin yolunun kaliteli demokrasi ve güçlü ekonomiden geçtiğini de sözlerine ekledi.