Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Konusunda İşbirliği Hk.

8 Ekim 2018

Tarih     :08/10/2018

Sayı       :10654

İlgi: TOBB MEYBEM’in 17.09.2018 tarihli ve 2018/107-GD sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, TOBB tarafından kurulan Merkezimiz, TOBB’a bağlı 81 il ve 160 ilçede bulunan Oda ve Borsalarımız aracılığıyla “Mesleki Yeterlilik Belgesi” hizmetlerine tüm hızıyla devam etmekte olduğu bildirilmiştir.

Gelinen noktada TOBB MEYBEM, metal, makine, otomotiv ticaret, asansör ve inşaat olmak üzere 5 ana sektör ve 37 ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme hizmeti vermekte olup, bugüne kadar 70 farklı ilde 30 binden fazla adaya sınav ve belgelendirme hizmeti sunmuştur. Sınavlardan başarılı olan adaylar, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmaktadır.

Bununla birlikte, Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı ile uğraşan kişi ve şirketler (galeri, showroom, servis vb.) için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu başlamıştır. Buna göre, gerçek kişi işletmelerde işletme sahibi, tüzel kişiliklerde şirket ortaklarından en az biri ve şirkette alım satım işi ile uğraşan personelin mesleki yeterlilik belgesi alması gerekmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi alınmadığı takdirde, Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el araç alım satımı için yetki belgesi verilmeyecek, dolayısıyla mevcut şirket ve işletmeler araç alım satımı yapamayacaktır.

Konuya ilişkin olarak TOBB MEYBEM, ikinci el araç alım satım yapanlara yönelik mesleki yeterlilik belgesi hizmetlerine başlamıştır. Ağustos 2018’den bu yana, toplam 2 bin 38 kişiye sınav ve belgelendirme hizmeti verilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.