ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Dış Ticarette Sahtecilik Ve Dolandırıcılık (Fraud) Semineri (6 Pdus), 23 Eylül 2017

14 Eylül 2017

                                                                                                               Tarih     :14/09/2017

                                                                                                               Sayı       :10366

SAYIN ÜYEMİZ

İlgi: ICC Türkiye Milli Komitesi'nin 13.09.2017 tarihli e-postası,

İlgide kayıtlı e-postada, Global ticaretin hızla büyümesi, işlem çeşitliliğinin ve adetlerinin artması beraberinde “Fraudsters” dediğimiz uluslararası dolandırıcıların Türkiye’ye ilgisinin artmasına sebep olmuştur. Dış ticaret alanında kısaca “fraud” olarak adlandırılan bu faaliyetlerin amacı, alıcı, satıcı, banka veya diğer aracı kurumları dolandırmaktır.

“Fraudster” diye tanımladığımız dolandırıcılar amaçlarına ulaşmak için hedef kişilerin teknik bilgi eksikliğini ve zayıflıklarını kullanırlar. Teknik bilgi yetersizliğine başta Uluslararası Ticari  Kurallar olmak üzere dış ticaret işlemlerinde kullanılan teslim ve ödeme yöntemlerindeki eksik veya hatalı bilgiler örnek verilebilirken, diğer taraftan zayıflıklara, açgözlülük, tamahkarlık ve bencillik örnek olarak verilebilir.

Hedefe hangi yoldan gidilirse gidilsin, çalışmadan hazır olanı almaya alışan yani başkasına ait olanı zorla veya hile ile almaya alışan kişiler bunu sürdürmek için çalışma yaparlar, enerjilerini bunun için harcarlar, öyle ki bazı insan veya insan grupları için bu bir yaşam biçimi olmuş, buna göre devlet politikaları geliştirilmiş, bu politikalarına katkı sağlayan inançları benimsemişlerdir. Konforuna alıştıkları bu durum değiştiğinde bunalıma girmiş ve çöküşe geçmişlerdir. Kullanılan yöntemlerin bazıları gerek fiziki gerekse de fikri olsun gerçekten çok zekice yapılmış, büyüleyici ve etkileyicidirler. Çalışarak üretimde bulunmak yerine zaten başkası tarafından üretilmiş olanı almak daha önce söylediğimiz gibi fiziki veya fikri olabilmektedir. Fizikiden kasıt, bireysel, çete halinde veya ordu şeklinde bir yeri almak, gasp etmek veya yağmalamaktır, Fikriden kasıt tasarlayarak kandırmak veya hile yapmak suretiyle bir başkasına ait olanı almaktır. Eski çağlarda şahıslara veya ülkelere ait mal ve mülkü gasp etmek daha kolay olurken daha sonraki dönemlerde küçük grupların devlet halinde yaşamasıyla birlikte gittikçe zorlaşmış ve azalmıştır. Daha sonra ticaretin ortaya çıkmasıyla birlikte, özellikle uzak şehirler ve ülkeler arası ticarettin artmasıyla birlikte hedef daha az savunmalı kervan ve gemiler olmuştur. Ticarette para ve malı temsil eden değerlerin kullanılmasıyla birlikte bu defa bu araçlar hedef olmuştur. Daha önceleri mal ve mülkü gasp etmek için fiziki güç kullanılırken, bu defa para ve malı temsil eden belgeleri ele geçirmek veya bunlardan faydalanarak kişileri dolandırmak için sahtecilik ve dolandırıcılık yapılmaya başlanmıştır. Bunun için çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Para ve para ile temsil edilen ürünlerin bulunduğu alanlar her zaman sahtekâr ve dolandırıcılar için çekim alanları olmuştur. Dış ticaret veya Uluslararası Ticaret bu alanlardan biridir. Dış ticaret faaliyeti içerisinde birbirini tanımayan taraflar, yabancı yasalar, kurallar, limanlar, gemiler, çalışanlar, gümrükler, kâğıt belgeler, mesajlar gibi birçok unsur vardır. Bunların her biri sahtekâr veya dolandırıcılar için birer cazibe alanıdır. Sahteci veya dolandırıcı fırsatını buldu mu bunların her birine girmeye çalışır. Her biri için sürekli yenilediği teknikleri vardır.

İyi niyetli olarak ticaret yapan kişilerin bunlardan korunması kolay değildir. Korunmak için dış ticaret tekniklerini, zayıflıklarını ve kurallarını bilmek gerekir. Bunun dışında daha da önemlisi sahtekâr veya dolandırıcıların kullandıkları tekniklere aşina olmak ve bunları mümkün olduğu kadar ileri düzeyde bilmek gerekir. Bunun için uzman kişilerin tecrübelerinden, bu konuda yazılmış dokümanlardan, sunum, seminerler ve konferanslardan faydalanmak gerekir. Bunun için bu konuda kaynak ve seminerlerin olması gerekir.  ICC Türkiye bu ihtiyacı karşılamak üzere bu semineri düzenlemiştir.

Bu seminerde sırasıyla dış ticaret ile ilgili sahtecilik ve dolandırıcılık terimlerinin açıklanması, dış ticaret ile ilgili sözleşme, teslim şekilleri ve ödeme yöntemleri hakkında genel bilgilendirme, sahtecilik alanları, tarafların kayıpları, örnek olaylar ve önlemler tartışılacaktır. Seminere ilişkin program ekte sunulmaktadır.  

Seminere katılmak isteyenlerin, ekte bulunan kayıt formunu ve ödeme dekontunu en geç 18 Eylül Pazartesi gününe kadar ICC Türkiye Milli Komitesi’ne faks (0.312.219 42 58) veya e-posta ([email protected]) yoluyla göndermeleri rica olunur.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

İbrahim KARAĞÖZ

Genel Sekreter